Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Η Γ. Μαντέλα εκτός κυβέρνησης

ΚΕ+ΔΚΙΠ ΤΑΟΥΝ.-

Με μία ολιγόλεπτη αναφορά κατά την παρατεταμένη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα ανακοίνωσε χτες την απόφασή του να θέσει εκτός της κυβέρνησής του την 60χρονη υφυπουργό Πολιτισμού, Τεχνών και Επιστημών, Γουίνι Μαντέλα.

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του Τύπου, η εν διαστάσει σύζυγος του Προέδρου Μαντέλα πληροφορήθηκε την απομάκρυνσή της από τον εκπρόσωπο του υπουργείου της Αλαν Ρέινολντς, που της διάβασε από το τηλέφωνο την επιστολή του Νοτιοαφρικανού Προέδρου: "Αποφάσισα να θέσω από αυτή τη στιγμή τέλος στα καθήκοντά σας ως υφυπουργού Πολιτισμού. Σας ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες που προσφέρατε μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση". Τη θέση της Γουίνι Μαντέλα στο υφυπουργείο Πολιτισμού καταλαμβάνει πλέον η Μπριγκίτε Μαμπάντλα, νομικός με ειδίκευση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η εν διαστάσει σύζυγος του Νοτιοαφρικανού Προέδρου διατηρεί την ιδιότητά της ως βουλευτής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΕΚ). Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φήμες ότι η Γουίνι Μαντέλα ενδέχεται να κατεβάσει δικό της ψηφοδέλτιο στις προγραμματισμένες για την 1η Νοέμβρη δημοτικές εκλογές.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποδίδουν την απομάκρυνση της Γουίνι Μαντέλα από τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση στην έντονη ανάμειξη του ονόματός της με υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς, ενώ αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η χτεσινή εξέλιξη στοχεύει στον εξοστρακισμό της ενεργού και δημοφιλούς πολιτικού από το κύριο ρεύμα των ηγετικών στελεχών του ΑΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ