Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Πρόσχημα νέας προστριβής;

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την ποινή της 8ετούς κάθειρξης επέβαλε ιρακινό δικαστήριο σε δύο Αμερικανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 16 Μάρτη ενώ προσπαθούσαν παράνομα να περάσουν από το Κουβέιτ στο Ιράκ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση και τις έντονες διαμαρτυρίες των ΗΠΑ και αναπόφευκτα θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στην αναμενόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος αποκλεισμού κατά του Ιράκ, που ισχύει σήμερα.

Η καταδικαστική απόφαση, η οποία εκδόθηκε το Σάββατο, αιτιολογήθηκε, χτες, από τον Πρόεδρο του Ιρακινού Κοινοβουλίου Σαντί Μαχντί Σαλέχ. Ο Σαλέχ, στέλεχος και του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, ισχυρίστηκε ότι οι δύο Αμερικανοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν δολιοφθορές και άλλες "εχθρικές ενέργειες" επί ιρακινού εδάφους.

Την εκδοχή αυτή απέρριψε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι. Ο τελευταίος υπογράμμισε ότι δύο Αμερικανοί πολίτες εισήλθαν στο ιρακινό έδαφος "από λάθος προσανατολισμού και μόνο". Επιπλέον, ο Πέρι απαίτησε την απελευθέρωσή τους, μολονότι παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να τους γίνει μια επίπληξη για το σφάλμα που διέπραξαν.

Τους Ουίλιαμ Μπάρλουν και Ντέιβιντ Νταλιμπέρτι, που κρατούνται σε ιρακινές φυλακές, επισκέφτηκαν την Παρασκευή διπλωμάτες της πολωνικής πρεσβείας στη Βαγδάτη. Οι Πολωνοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τους Αμερικανούς συναδέλφους τους ότι οι δύο κρατούμενοι "χαίρουν άκρας υγείας". Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν το θέμα των δυο Αμερικανών για να επιτύχουν παράταση του οικονομικού εμπάργκο εναντίον του Ιράκ. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να ωθήσει τα πράγματα και το πόρισμα που θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τον ερχόμενο μήνα, ο επιθεωρητής του ΟΗΕ για την καταστροφή του ιρακινού οπλοστασίου. Ο Ρολφ Εκέους, ολοκληρώνοντας τις τελευταίες συνομιλίες του με τους Ιρακινούς αξιωματούχους, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, αφού δεν υπήρξε κατάληξη μεταξύ των δύο πλευρών για τα βιολογικά όπλα.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα και την απόρριψη από το Ιράκ του τελευταίου σχεδίου, αμερικανοβρετανικής έμπνευσης. Το σχέδιο αυτό, που δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προβλέπει την πώληση από τη Βαγδάτη πετρελαίου αξίας 2 δισ. δολαρίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό "αμερικανικό ελιγμό", που αποβλέπει στη διατήρηση των κυρώσεων κατά του Ιράκ και στην προσβολή της κυριαρχίας του, αφού αποτελεί επέμβαση σε εσωτερικά θέματα της χώρας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, καταδίκασε την πρόταση των Ρεπουμπλικανών να ληφθούν στρατιωτικά μέτρα κατά του Ιράκ, έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι δυο "αιχμάλωτοι". Ο Μακ Κέρι τόνισε ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια "επιθετική και επίμονη διπλωματία" για να απελευθερωθούν οι δυο Αμερικανοί, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης στρατιωτικών μέτρων, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη της αμερικανικής πρότασης από το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ