Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΕ
Νέα ένταση για τα αλιευτικά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Νέα ένταση στις σχέσεις Καναδά - Ευρωπαϊκής Ενωσης προκάλεσε η ενέργεια της καναδικής ακτοφυλακής να κόψει τα δίχτυα ισπανικού αλιευτικού ανοιχτά των ακτών της Νέας Γης.

Ο Καναδός υπουργός Αλιείας Μπράιαν Τόμπιν δήλωσε ότι η ακτοφυλακή της χώρας του ενδέχεται να ανασύρει τα δίχτυα του ισπανικού σκάφους από τον βυθό, για να αποδείξει ότι το αλιευτικό ψάρευε πολύ μικρά ψάρια, πράγμα που απαγορεύεται από τους διεθνείς κανονισμούς.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε επίσημη διαμαρτυρία στις καναδικές αρχές για την ενέργεια αυτή και εκπρόσωπός της τόνισε ότι η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών - μελών της ΕΕ θα συνέλθει στις Βρυξέλλες για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στη διαμάχη της ΕΕ με τον Καναδά για την αλιεία.

Παράλληλα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χαβιέρ Σολάνα κάλεσε χτες στο υπουργείο του τον Καναδό πρεσβευτή, στον οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα για την τελευταία ενέργεια της καναδικής ακτοφυλακής σε βάρος ισπανικού αλιευτικού.

Η Ισπανία στο εξής θα απαιτεί βίζα από τους Καναδούς που θέλουν να επισκεφτούν την Ισπανία, ως αντίμετρο για τη σύλληψη από την καναδική ακτοφυλακή, στις αρχές του μήνα, ενός ισπανικού αλιευτικού, ενώ έχει αναφερθεί και στο ενδεχόμενο να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Καναδά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ