Σάββατο 29 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιχείρηση οχύρωσης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Την εγκατάσταση ισχυρών στρατιωτικών βάσεων στην τουρκο - ιρακινή μεθόριο μελετά το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, προκειμένου να αποτρέψει τις επιδρομές ανταρτών του ΡΚΚ στο εσωτερικό της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται να κινείται και το "Δημοκρατικό Κόμμα" του κουρδο - ιρακινού ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, το οποίο εγκατέστησε 200 περίπου μαχητές στα φυλάκια που εγκατέλειψαν οι Τούρκοι στρατιώτες.

Ο επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ Χασάν Κουντακτσί, που, σε χτεσινή συνέντευξή του, ανακοίνωσε τα περί προετοιμασίας βάσεων στα σύνορα, δε διευκρίνισε αν σκοπός του τουρκικού στρατού είναι να εγκαταστήσει τις συγκεκριμένες βάσεις μέσα στο Βόρειο Ιράκ ή στη μεθόριο.

Το "Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν", από την πλευρά του, που ανακοίνωσε ότι εγκατέστησε 200 άντρες στο συνοριακό τομέα του Ντερκάρ, προκειμένου να αποτρέψει κάθε κίνηση ανταρτών του ΡΚΚ στην περιοχή του (προσθέτοντας, μάλιστα, ότι σύντομα θα στείλει κι άλλους εκεί), υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη κίνηση οφείλεται σε "ιδία πρωτοβουλία" του κόμματος και του ηγέτη του Μπαρζανί και δεν οφείλεται σε συνεννόηση ή εντολές των Τούρκων στρατιωτικών. Αυτό, πάντως, αμφισβητείται, αφού το κόμμα του Μπαρζανί είχε πρόσφατα διαβουλεύσεις για το σκοπό αυτό με Τούρκους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, οι επιχειρήσεις των 12.000 περίπου Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ σε βάρος των Κούρδων ανταρτών συνεχίζονται. Η επιχείρηση αυτή έχει στοιχίσει, μέχρι στιγμής, στην Αγκυρα 47.000.000 δολάρια, τουλάχιστον σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ