Σάββατο 29 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Τα μεγάλα ονόματα στη μάχη του δεύτερου γύρου

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τα μεγάλα "μέσα" φαίνεται ότι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν στην τελική ευθεία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι υποψήφιοι διάδοχοι του Φρανσουά Μιτεράν. Τόσο ο Ζακ Σιράκ όσο και ο Λιονέλ Ζοσπέν προσπαθούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους και να "ρετουσάρουν" το δημόσιο πρόσωπό τους μέσα από την παρουσία γνωστών προσωπικοτήτων στο πλευρό τους.

Με βάση αυτή τη λογική, ο σοσιαλιστής υποψήφιος Λιονέλ Ζοσπέν έκανε το μεγάλο βήμα να χρησιμοποιήσει τον "άσο" που ονομάζεται Ζακ Ντελόρ. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να βοηθήσει τον ομοϊδεάτη του υποψήφιο, δεν είχε πάρει ενεργό μέρος στη, μέχρι τώρα, προεκλογική εκστρατεία του Ζοσπέν, εξαιτίας κάποιων προβλημάτων υγείας.

Ο Λιονέλ Ζοσπέν, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL, είπε ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα διαλύσει το Κοινοβούλιο άμεσα και θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος, αν και αρνήθηκε επιμόνως να αποκαλύψει το όνομα του ανθρώπου που θα προτείνει για πρωθυπουργό, δεν παρέλειψε να εξάρει τις αρετές του Ζακ Ντελόρ. "Θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος αν είχα πρωθυπουργό τον Ντελόρ", δήλωσε. Ο Ζοσπέν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισηγηθεί αλλαγή στον εκλογικό νόμο, να τον κάνει δηλαδή αναλογικό, διευκρίνισε, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί στις εκλογές αυτές, που θα ακολουθήσουν λίγες εβδομάδες αφού αναλάβει την προεδρία, αν την αναλάβει.

Το μήνυμα του σοσιαλιστή υποψηφίου ελήφθη από τον Ζακ Ντελόρ, ο οποίος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε θετικός στην πιθανότητα να αναλάβει την πρωθυπουργία της Γαλλίας. Βέβαια ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη να αναδειχτούν νέοι άνθρωποι στο "τιμόνι" της διακυβέρνησης της χώρας, παρατήρηση που πολλοί εκτιμούν ότι είναι άνοιγμα για την ανάδειξη της κόρης του Μαρτίν Ομπρί.

Στη βοήθεια υψηλών προσώπων προσανατολίστηκε και ο έτερος διεκδικητής του Προεδρικού Μεγάρου. Ο Ζακ Σιράκ κάλεσε τον, μέχρι σήμερα, μεγάλο του αντίπαλο Εντουάρ Μπαλαντίρ να τον συνοδεύσει στη μεγάλη προεκλογική περιοδεία που θα πραγματοποιήσει, σήμερα, στο Παρίσι. Ο νυν πρωθυπουργός αποδέχτηκε "μετά χαράς" την πρόσκληση του Σιράκ, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι η Δεξιά θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τον εαυτό της και να εμφανιστεί υπεράνω όλων των διαφορών που τη διαίρεσαν στον πρώτο γύρο.

Εν τούτοις, τα προγνωστικά παραμένουν αρκετά ριψοκίνδυνα, αφού η αναποφασιστικότητα κυριαρχεί ακόμα σε μεγάλο κομμάτι του γαλλικού εκλογικού σώματος και ο εκ των "ρυθμιστών" Ζαν Μαρί Λεπέν δε φαίνεται διατεθειμένος να αποκαλύψει ποιον από τους δύο υποψήφιους θα υποστηρίξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ