Σάββατο 29 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Για μια πραγματική επέτειο

Η Επιτροπή Βετεράνων κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει τις εναλλακτικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας στις 9 Μάη, με πορεία και τα κόκκινα λάβαρα της Νίκης, από το σιδηροδρομικό σταθμό Λευκορωσίας ως την Κόκκινη Πλατεία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Επιτροπή Βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, και την κυβέρνηση Γιέλτσιν, σχετικά με το γιορτασμό της μέρας της αντιφασιστικής Νίκης. Η Επιτροπή Βετεράνων και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 20 κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις, κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει τις εναλλακτικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας στις 9 Μάη και συγκεκριμένα, την πορεία με τα κόκκινα λάβαρα της Νίκης από το σιδηροδρομικό σταθμό Λευκορωσίας ως την Κόκκινη Πλατεία.

Από τη μεριά της, η δημαρχία της Μόσχας, υπακούοντας στις οδηγίες του Κρεμλίνου, δηλώνει ότι ούτε καν θα εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής εναλλακτικών εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα. Το ίδιο το Κρεμλίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα", σε μια προσπάθειά του να ματαιώσει την εκδήλωση της αντιπολίτευσης, εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εκείνη τη μέρα μια σειρά σταθμούς του μετρό που είναι κοντά στην πλατεία Λευκορωσίας.

Στο μεταξύ, με ανοιχτή επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στις 27 Απρίλη στην "Πράβντα", ο στρατηγός Μιχαϊλ Τιτόφ καλεί τον ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης, στρατάρχη Βίκτορ Κουλικόφ, να μη συμμετάσχει μαζί με τον Γιέλτσιν στις επίσημες εκδηλώσεις. Ο Τιτόφ εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι τη μέρα των 50χρονων της Νίκης του σοβιετικού λαού ενάντια στο γερμανικό φασισμό ο Κουλικόφ δέχτηκε να αναλάβει την παρέλαση των βετεράνων και να σταθεί στην εξέδρα στο Μαυσωλείο του Λένιν δίπλα στον Γιέλτσιν. "Φυσικά, γράφει ο Τιτόφ, θα μπορούσε κανείς να μη δώσει σημασία σ' αυτό, αν δεν ήσασταν αρχιστράτηγος και ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης. Για το λόγο αυτό, ανήκετε πρώτ' απ' όλα στη χώρα, που ορκιστήκατε να υπηρετήσετε και η οποία σας τίμησε μα τα ανώτατα παράσημα και αξιώματα. Σας ήξερα ως πατριώτη που έδωσε πολλές δυνάμεις για την υπεράσπιση της πατρίδας στα χρόνια του πολέμου και για την ενίσχυση της άμυνάς της στα μεταπολεμικά χρόνια. Γι' αυτό και δεν μπορώ να καταλάβω πώς συμφωνήσατε να σταθείτε στην εξέδρα του Μαυσωλείου εκείνη την ιερή για μας τους βετεράνους μέρα μαζί με κείνον που πρόδωσε το Κόμμα, το στρατό, τη χώρα, που την κατέστρεψε. Να σταθεί κανείς δίπλα στον Γιέλτσιν σημαίνει σήμερα να αποδεχτεί την αντικρατική και αντιλαϊκή δράση του. Εξ ονόματος των βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου που διατήρησαν την αγάπη τους για τη σοβιετική πατρίδα, την τιμή και την αξιοπρέπειά τους, σας καλώ να παραιτηθείτε από τη συμμετοχή σας σ' αυτή τη φάρσα... Στο λαό πρέπει να μείνετε ως αρχιστράτηγος και ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης, ως ακλόνητος πατριώτης της μεγάλης μας πατρίδας και όχι ως λακές τύπου Γκρατσόφ. Ο λαός θα σας τιμήσει με το ανώτατο παράσημό του, την αγάπη του", κλείνει την επιστολή του ο Τιτόφ.

Ο στρατάρχης Κουλικόφ προσπάθησε χωρίς επιτυχία σε συνέντευξή του στις 28 Απρίλη στην "Πράβντα" να δικαιολογήσει τη στάση του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ