Σάββατο 29 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Χωρίς ελπίδες η ανακωχή

Οι μάχες μαίνονται από άκρη σε άκρη της χώρας, στο Σεράγεβο το αεροδρόμιο έχει κλείσει, ενώ η δράση των ελεύθερων σκοπευτών έχει ξεπεράσει κάθε όριο

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν χτες σε ολόκληρη τη Βοσνία, τη στιγμή που συνερχόταν στο Παρίσι η "Ομάδα Επαφής", αναζητώντας τρόπους για την ανανέωση και την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη χώρα.

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου της "Ομάδας Επαφής" στο Παρίσι, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι απεύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη που έχουν στείλει στρατιώτες τους στη δύναμη του ΟΗΕ στη Βοσνία να μην τους αποσύρουν.

Η δήλωση του Γκάλι απευθύνεται κυρίως προς τη Γαλλία και τη Ρωσία, οι οποίες απείλησαν πρόσφατα με άμεση αποχώρηση των κυανοκράνων τους από τη Βοσνία, αν δεν ανανεωθεί η συμφωνία εκεχειρίας. Το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ρωσίας ακολούθησαν μάλιστα προχτές η Βρετανία και η Ολλανδία, που ζήτησαν την αποχώρηση και αντικατάσταση των δικών τους κυανοκράνων από τις επισφαλείς περιοχές του Γκόραζντε και της Σρεμπρένιτσα αντίστοιχα. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι αν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Ρώσοι αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Βοσνία, η εκεί αποστολή του ΟΗΕ θα καταρρεύσει.

Η "Ομάδα Επαφής", πάντως, στις χτεσινές διαβουλεύσεις, δυο μέρες πριν την επίσημη λήξη της τετράμηνης εκεχειρίας, που είχε τεθεί σε ισχύ την Πρωτοχρονιά, αναζήτησε μεν δυνατότητες και μέσα για την ανανέωση της εκεχειρίας και την προώθηση της διπλωματικής διαδικασίας για τη συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στη Βοσνία, αλλά δε φαίνεται να τα βρήκε.

Η κατάσταση στην ίδια τη Βοσνία, άλλωστε, κάθε άλλο παρά τη γένεση ελπίδων για την επίτευξη μιας εκεχειρίας και διπλωματικής προσέγγισης επιτρέπει. Οι μάχες μαίνονται από άκρη σε άκρη της χώρας και στο Σεράγεβο το αεροδρόμιο έχει κλείσει, ενώ η δράση των ελεύθερων σκοπευτών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Για το λόγο αυτό, η βοσνιακή κυβέρνηση έκλεισε όλα τα σχολεία της πόλης, προκειμένου να κινδυνεύουν λιγότερο τα 47.000 περίπου παιδιά, που φοιτούν σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ