ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αθωώνει και πάλι την Τουρκία!

ΒΟΝΝΗ.-

Για άλλη μια φορά, παρά τις επαρκείς ενδείξεις περί του αντιθέτου, η γερμανική κυβέρνηση αθώωσε την Τουρκία! Οι εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, αφού εξέτασαν το ανάλογο τηλεοπτικό και φωτογραφικό υλικό, κατέληξαν χτες - όπως αναμενόταν - στο συμπέρασμα ότι τα όπλα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός στο Βόρειο Ιράκ δεν είναι γερμανικής προέλευσης.

Δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων των τελευταίων ημερών ανέφεραν ότι υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, στα πλαίσια των επιχειρήσεών τους ενάντια στους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ, χρησιμοποιούν γερμανικό οπλισμό.

Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αναγκάστηκε την περασμένη βδομάδα να ζητήσει από τη Γενική Ραδιοφωνία - Τηλεόραση Γερμανίας (ARD) το ανάλογο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, στο οποίο - σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ARD - διαπιστώθηκε ότι ο γερμανικός πολεμικός οπλισμός, που παραδόθηκε από τη Βόννη στην Αγκυρα, χρησιμοποιείται από τους Τούρκους στις επιθέσεις τους κατά των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ. Πρόκειται για αντιαρματικά Τύπου "BTR - 60 - PB" από αποθήκες του Εθνικού Λαϊκού Στρατού της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση της Αγκυρας διέψευσε φυσικά τα πάντα. Αλλά ο Λόταρ Μαν, πρώην συνταγματάρχης του Εθνικού Λαϊκού Στρατού της ΓΛΔ και σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Βόννη, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τα απεικονιζόμενα οχήματα: "Αυτή η τεχνική, και το υπογραμμίζω αυτό, υπήρχε μόνο στον πρώην Εθνικό Λαϊκό Στρατό".

Η "αθωωτική" έκθεση του γερμανικού υπουργείου Αμυνας διαβιβάστηκε χτες στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, ο οποίος, κατόπιν τούτων, δε δίστασε να εμφανιστεί θριαμβευτής σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης και να υποστηρίξει ότι παρά "τις εικόνες που δημιουργούνται, δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι τα περί ων ο λόγος άρματα και οπλισμός προέρχονται από τη Γερμανία". Μετά από αυτό, το πιθανότερο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από την προχτεσινή υπόσχεσή της να παγώσει τα κονδύλια των 150 εκατομμυρίων μάρκων για την αγορά από την Τουρκία δύο φρεγατών τύπου "MEKO - 200".

Στα πλαίσια της τελευταίας μόνο "δόσης" γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία, η Αγκυρα έλαβε από τη Βόννη 300 άρματα BTR - 60 με 60 εκατομμύρια οβίδες, 256.000 "Καλάσνικοφ" με 100 εκατ. σφαίρες, 5.000 οπλοπολυβόλα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άλλο ανάλογο υλικό...

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Οι Τούρκοι προελαύνουν, οι ενδοκουρδικές συγκρούσεις αναζωπυρώνονται

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το Βόρειο Ιράκ φλέγεται. Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις "εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις του στην περιοχή, ενώ οι δύο οργανώσεις των Κούρδων του Ιράκ επανέλαβαν τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες και η τουρκική στρατιωτική κατοχή της πόλης Ζάκο παγιώνεται.

Αποκλεισμένος πια ο ήδη βασανισμένος αυτός τόπος, αφού τα τουρκικά στρατεύματα απαγόρεψαν από χτες την είσοδο στους δημοσιογράφους, γίνεται θέατρο όλο και πιο άγριων συγκρούσεων ανάμεσα σε όλο και περισσότερους αντιπάλους. Τουρκικός στρατός και αεροπορία συνεχίζουν τις "εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις τους, σε βάρος των ανταρτών του ΡΚΚ - συχνότερα, δε, σε βάρος αθώων αμάχων - κυρίως στις περιοχές των συνόρων με τη Συρία, το Ιράν και γύρω από την πόλη Ζάκο.

Κουρδικές πηγές ανέφεραν ότι η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή Χαφτανίν και ένα χωριό στο Κεσάν. Οι πενιχρότατοι απολογισμοί των επιτυχιών του, που δίνει, πάντως, στη δημοσιότητα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ ήταν πληροφορημένοι για την εισβολή και διέφυγαν εγκαίρως.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί για τους αμάχους τόσο πολύ, ώστε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποφάσισε χτες την απομάκρυνση και άλλων 1.000 προσφύγων από την περιοχή. Κάπου 1.400 Κούρδοι χωρικοί από την Τουρκία είχαν καταφύγει πέρσι ως πρόσφυγες στα εδάφη του Βορείου Ιράκ για να γλιτώσουν από τη μανία των στρατιωτικών επιδρομών στα χωριά τους και, κάτω από τη νέα πίεση του τουρκικού στρατού, απομακρύνθηκαν χτες με πρωτοβουλία της Υπατης Αρμοστείας από την περιοχή της Ζάκο για να μεταφερθούν σε νέους καταυλισμούς στο Ατρούς.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν, εξάλλου, και πάλι ξεσπάσει μεταξύ της "Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν" και του "Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν", των δυο μεγάλων κομμάτων - οργανώσεων που μοιράζονταν την εξουσία την τελευταία τετραετία στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Κάθε πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη για το νέο γύρο εχθροπραξιών, που σημειώνεται σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον τόπο τους. Τουλάχιστον 100 άτομα σκοτώθηκαν το τελευταίο διήμερο στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Το επίκεντρο των ενδοκουρδικών συγκρούσεων βρίσκεται στο Ερμπίλ, τουλάχιστον 160 χλμ μακριά από τον τόπο των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού. Δεν είναι σαφές αν οι νέες εχθροπραξίες σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ. Η αριστερίζουσα, πάντως, "Πατριωτική Ενωση" κατηγορεί το μάλλον συντηρητικό "Δημοκρατικό Κόμμα" ότι επιδιώκει και θέλει τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Αγκυρας, για να επεκτείνει την ισχύ και την κυριαρχία του στο Βόρειο Ιράκ σε βάρος της.

ΕΝΙΑΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συνέδριο - καταγγελία για το Κουρδικό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ανταπόκριση Αλέξη ΦΙΛΙΟΥ).-

Μέσα στην αναταραχή της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ, προς άγρα των ανταρτών του ΡΚΚ, της έναρξης μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ήδη διαφαίνεται ότι θα έχει ως κύριό της θύμα μάλλον τους αμάχους, και της συγκάλυψης αυτών των εγκλημάτων από τα περισσότερα τουρκικά κόμματα και ΜΜΕ, η φωνή του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Τουρκίας υψώθηκε στην Τουρκία διαφορετική.

Το συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, για το ζήτημα του Κουρδικού, με τη συμμετοχή γνωστών πολιτικών, συγγραφέων και δημοσιογράφων, αποτέλεσε φωνή διαμαρτυρίας, καταγγελίας και οργής. Κάλεσμα σε αντίσταση προς όλη την τουρκική κοινωνία. Και πρόταση για την πολιτική επίλυση του κουρδικού, πάνω στη βάση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ολοι οι ομιλητές συμφώνησαν στην καταγγελία των σημερινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

"Το κουρδικό ζήτημα είναι αποτέλεσμα της επιμονής των τουρκικών κυβερνήσεων να αρνούνται την υπόσταση των Κούρδων στην Τουρκία, να μην αναγνωρίζουν την κουλτούρα τους και να επιμένουν να τους θεωρούν Τούρκους πολίτες", επισήμανε ο αρχηγός του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Σαντούν Αρέν στην εναρκτήρια ομιλία του. Κι αφού επισήμανε την ανάγκη να δοθεί στους Κούρδους, επιτέλους και για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία, το δικαίωμα και η δυνατότητα να συζητήσουν με το επίσημο κράτος την επίλυση της δικής τους υπόθεσης, κατέληξε:

"Τη λύση δεν είναι δυνατό να τη βρούμε στα βουνά του Ιράκ. Κι αν ακόμη εξοντωθούν όλοι οι Κούρδοι αντάρτες, όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι της χώρας, πράγμα μάλλον δύσκολο, το Κουρδικό δεν πρόκειται να λυθεί".

"Ο αγώνας των Κούρδων είναι δικαιολογημένος", υπογράμμισε από την πλευρά του ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μαχίρ Καϊνάκ. "Δε στρέφεται κατά του τουρκικού λαού, μα κατά του καθεστώτος. Ο τουρκικός λαός οφείλει να υποστηρίξει τον αγώνα τους".

Ο νομικός Ενγκίν Τζινμέν κατήγγειλε το "μιλιταρισμό" που συνέχει την τουρκική κοινωνία και την "πολιτική διακρίσεων σε βάρος των Κούρδων". Ο δημοσιογράφος Ταρίκ Ζια Εκιντζί έκανε λόγο για ένα "καθεστώς πολιτικού πραξικοπήματος, μέσα στο οποίο ζει η χώρα, με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ και εκτελεστή το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας".

Αλλοι ομιλητές, ανάμεσά τους ο συγγραφέας Κοράι Ντουζγκιορέν, ο εκδότης Ραγκίπ Ζαράκογλου και η Κούρδισα δημοσιογράφος Γκιουλντέν Κισανάκ, κατήγγειλαν την "κόλαση", στην οποία έχει μετατρέψει ο στρατός τις κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και υπογράμμισαν ότι "το Κουρδικό δεν είναι πλέον μειονοτικό θέμα, αλλά εθνικό".

Ιρακινός Κούρδος, συνοριακός φρουρός της "Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν". Οι συγκρούσεις μεταξύ της "Πατριωτικής Ενωσης" και του "Δημοκρατικού Κόμματος", άναψαν και πάλι στο Ερμπίλ, στοιχίζοντας τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, τη στιγμή που ο τουρκικός στρατός προελαύνει στον τόπο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ