Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΙΑΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συνέδριο - καταγγελία για το Κουρδικό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ανταπόκριση Αλέξη ΦΙΛΙΟΥ).-

Μέσα στην αναταραχή της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ, προς άγρα των ανταρτών του ΡΚΚ, της έναρξης μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ήδη διαφαίνεται ότι θα έχει ως κύριό της θύμα μάλλον τους αμάχους, και της συγκάλυψης αυτών των εγκλημάτων από τα περισσότερα τουρκικά κόμματα και ΜΜΕ, η φωνή του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Τουρκίας υψώθηκε στην Τουρκία διαφορετική.

Το συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, για το ζήτημα του Κουρδικού, με τη συμμετοχή γνωστών πολιτικών, συγγραφέων και δημοσιογράφων, αποτέλεσε φωνή διαμαρτυρίας, καταγγελίας και οργής. Κάλεσμα σε αντίσταση προς όλη την τουρκική κοινωνία. Και πρόταση για την πολιτική επίλυση του κουρδικού, πάνω στη βάση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ολοι οι ομιλητές συμφώνησαν στην καταγγελία των σημερινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

"Το κουρδικό ζήτημα είναι αποτέλεσμα της επιμονής των τουρκικών κυβερνήσεων να αρνούνται την υπόσταση των Κούρδων στην Τουρκία, να μην αναγνωρίζουν την κουλτούρα τους και να επιμένουν να τους θεωρούν Τούρκους πολίτες", επισήμανε ο αρχηγός του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Σαντούν Αρέν στην εναρκτήρια ομιλία του. Κι αφού επισήμανε την ανάγκη να δοθεί στους Κούρδους, επιτέλους και για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία, το δικαίωμα και η δυνατότητα να συζητήσουν με το επίσημο κράτος την επίλυση της δικής τους υπόθεσης, κατέληξε:

"Τη λύση δεν είναι δυνατό να τη βρούμε στα βουνά του Ιράκ. Κι αν ακόμη εξοντωθούν όλοι οι Κούρδοι αντάρτες, όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι της χώρας, πράγμα μάλλον δύσκολο, το Κουρδικό δεν πρόκειται να λυθεί".

"Ο αγώνας των Κούρδων είναι δικαιολογημένος", υπογράμμισε από την πλευρά του ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μαχίρ Καϊνάκ. "Δε στρέφεται κατά του τουρκικού λαού, μα κατά του καθεστώτος. Ο τουρκικός λαός οφείλει να υποστηρίξει τον αγώνα τους".

Ο νομικός Ενγκίν Τζινμέν κατήγγειλε το "μιλιταρισμό" που συνέχει την τουρκική κοινωνία και την "πολιτική διακρίσεων σε βάρος των Κούρδων". Ο δημοσιογράφος Ταρίκ Ζια Εκιντζί έκανε λόγο για ένα "καθεστώς πολιτικού πραξικοπήματος, μέσα στο οποίο ζει η χώρα, με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ και εκτελεστή το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας".

Αλλοι ομιλητές, ανάμεσά τους ο συγγραφέας Κοράι Ντουζγκιορέν, ο εκδότης Ραγκίπ Ζαράκογλου και η Κούρδισα δημοσιογράφος Γκιουλντέν Κισανάκ, κατήγγειλαν την "κόλαση", στην οποία έχει μετατρέψει ο στρατός τις κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και υπογράμμισαν ότι "το Κουρδικό δεν είναι πλέον μειονοτικό θέμα, αλλά εθνικό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ