Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σίριαλ συνομιλιών

Για τη διεξαγωγή των εκλογών στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Με ένα νέο γύρο συνομιλιών στο Κάιρο, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί προσπαθούν, για μια ακόμη φορά, να βρουν μια λύση για το θέμα της διεξαγωγής των εκλογών στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σειρά συναντήσεων και συνομιλιών θα έχει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Κόζιρεφ, ο οποίος άρχισε, χτες, περιοδεία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους ο Γιοέλ Σίνγκερ, επικεφαλής της ισραηλινής διαπραγματευτικής επιτροπής. Ο Σίνγκερ είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για τις αρμοδιότητες του συμβουλίου, που θα εκλεγεί, αν και παραμένουν οι διαφωνίες για το μέγεθος του συμβουλίου αυτού. Η Παλαιστινιακή Αυτόνομη Αρχή επιμένει στην ανάδειξη ενός 100μελούς συμβουλίου, ενώ οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι ένα 25μελές όργανο θα είναι πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Επιπλέον, έχει επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά την επίβλεψη των εκλογών από διεθνείς παρατηρητές.

Εντούτοις, ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας δε δίστασε να παραδεχθεί ότι το θέμα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή της Δυτικής Οχθης δεν έχει, ακόμα, λυθεί. Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει στη θέση της για πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Δυτική Οχθη, πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στα αυτόνομα εδάφη.

Οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών αναμένεται να λήξουν σήμερα, έστω και αν δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή πρόοδος. Βέβαια η δέσμευση των Γιάσερ Αραφάτ και Σίμον Πέρες, ότι οι συνομιλίες θα έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα μέχρι τον Ιούνη έτσι ώστε μέσα στον Ιούλη να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών, λειτουργεί σαν προωθητικός μοχλός απέναντι στα εμπόδια που οι δύο αντιπροσωπείες συναντούν.

Το ρωσικό πετραδάκι στην οικοδόμηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή επιδιώκει να βάλει η επίσκεψη του Αντρέι Κόζιρεφ στην περιοχή. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Ισραήλ, τη Συρία, την Αίγυπτο και το Λίβανο. Οι δηλώσεις του Κόζιρεφ κατέστησαν σαφές ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, και άλλες μεγάλες δυνάμεις, στην κατεύθυνση της οικονομικής ενίσχυσης και προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Μόσχα μεταβαίνει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της «Χαμάς» (2022-09-09 00:00:00.0)
Αναβολή εκλογών και αναμονή του «οδικού χάρτη» (2002-12-24 00:00:00.0)
Με το «καπέλο» των ΗΠΑ «θα ξαναρχίσουν» οι «ειρηνευτικές» συνομιλίες... (2002-01-05 00:00:00.0)
Εκλογές, επαφές και προβλήματα (1996-02-15 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες επαφές για πολλαπλά θέματα (1995-03-30 00:00:00.0)
Νέες επαφές εν μέσω ατμόσφαιρας αδιεξόδου (1995-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ