Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΕ
Κλιμακώνεται η ένταση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητούσε τρόπους για το πώς θα προστατέψει τα συμφέροντα της Ισπανίας ύστερα από τη διένεξη πάνω στα δικαιώματα αλιείας στα διεθνή ύδατα, στη θάλασσα του Νιουφάουντλαντ, η Μαδρίτη τελικά προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ Βρετανοί ψαράδες δηλώνουν την υποστήριξή τους προς τον Καναδά.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Ισπανίας κατέφυγε στο ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας του να διαιτητεύσει στη διένεξη για τα δικαιώματα αλιείας που τη φέρνει αντιμέτωπη με τον Καναδά. Ωστόσο, το Διεθνές Δικαστήριο δεν ανακοίνωσε καμιά λεπτομέρεια για την ισπανική προσφυγή και διευκρίνισε πως θα εκδώσει μια δήλωση σήμερα.

Λίγο νωρίτερα, υπήρχαν δύο απόψεις της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Από τη μεριά της, η Κομισιόν θέλει να επιβάλει κυρώσεις στον Καναδά για μια σειρά από "επιθέσεις", με αποκορύφωμα την προχτεσινή ενέργειά του να κόψει τα δίχτυα από ένα ισπανικό αλιευτικό πλοίο, ενώ από την άλλη πλευρά, οι πρεσβευτές της ΕΕ τη Δευτέρα είχαν προτείνει μια πιο συμβιβαστική λύση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, κάλεσε τον πρωθυπουργό του Καναδά Ζαν Κρετιέν τη Δευτέρα και υποστήριξε πως παραπέρα τέτοιες ενέργειες από την Οτάβα "θα έχουν συνέπειες σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ και του Καναδά".

Οι πρεσβευτές της Ενωσης είχαν ζητήσει από τον Σαντέρ απλώς να τηλεφωνήσει στον Κρετιέν και να του επισημάνει πως η ΕΕ θέλει να λυθεί η διένεξη μέσα από συνομιλίες παρά από απειλές.

Η διαμάχη αυτή κλιμακώθηκε και χτες καθώς η Ισπανία έστειλε ένα δεύτερο περιπολικό σκάφος στ' ανοιχτά της Νέας Γης με εντολή να "χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα" για να προστατεύσει τους Ισπανούς ψαράδες από την καναδική ακτοφυλακή.

Ο Ισπανός υπουργός Αμυνας Χουάν Γκαρσία Βάργκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί κάποιο σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά υπογράμμισε ότι "γι' αυτό δε θα ευθύνεται η ισπανική κυβέρνηση".

Παράλληλα, Βρετανοί πολιτικοί και ψαράδες υποστήριξαν πως οι ενέργειες του Καναδά είναι σωστές. Συγκεκριμένα, ένας ψαράς από το Νιουλάιν δήλωσε στο BBC radio 4 πως "θέλουμε η Βρετανία να επανακτήσει τον έλεγχο των δικών της υδάτων και βρίσκουμε τις ενέργειες του Καναδά σαν σωστό παράδειγμα".

Την ίδια περίπου στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Αλιείας Ουίλιαμ Ουάλντγκρέιβ μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων δήλωσε πως έχει "μεγάλη συμπάθεια για τους Καναδούς και πως... υπάρχουν αμφιβολίες για την πειθαρχία των Ισπανών στους νόμους της αλιείας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ