Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκλογές, επαφές και προβλήματα

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Πρόσω ολοταχώς για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές βαίνει το Ισραήλ. Η Κνεσέτ, χτες, ψήφισε με απόλυτη πλειοψηφία τη διάλυσή της, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Θετικά είναι και τα μηνύματα, που η ευρωπαϊκή τρόικα μετέφερε στην ισραηλινή ηγεσία προερχόμενη από τη Δαμασκό. Παράλληλα, όμως, οξύνεται η ένταση ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, καθώς, μετά τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να περιφράξει με ένα τείχος θρησκευτικό μνημείο στην αυτόνομη, πια, Βηθλεέμ.

Με συντριπτική πλειοψηφία, τα μέλη του ισραηλινού Κοινοβουλίου ενέκριναν, χτες, τη διάλυση του Σώματος. Οι Ισραηλινοί βουλευτές, όμως, δεν κατέληξαν σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αυτών, καθώς και οι 5 προτάσεις που κατατέθηκαν υποστηρίχτηκαν από τα 2/3 της Βουλής και ισοψήφησαν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες αποφάσισε να μην ορίσει ο ίδιος την οριστική ημερομηνία των εκλογών. Το καθήκον αυτό ανέλαβε να φέρει σε πέρας η 5μελής εκλογική επιτροπή του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και η επικρατούσα άποψη για διεξαγωγή των εκλογών την 28η Μάη αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Στο Τελ Αβίβ έφθασε, χτες, η ευρωπαϊκή τρόικα που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή. Στην τρόικα συμμετέχει η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Σουζάνα Ανιέλι, ο Ισπανός Φερνάντεζ Καστάνο και ο Ιρλανδός Γκέι Μίτσελ. Οι 3 Ευρωπαίοι διπλωμάτες συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, στον οποίο μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από τις συναντήσεις, που είχαν το προηγούμενο διήμερο με τον Σύρο Πρόεδρο, Χαφέζ αλ Ασαντ. Η εικόνα που η ευρωπαϊκή τρόικα μετέφερε ήταν ότι η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο δρόμο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Στο επίκεντρο της συζήτησης των 3 Ευρωπαίων με τον Πέρες, βρέθηκε και το θέμα της νομικής κατοχύρωσης των "περιορισμένων" βασανισμών των συλληφθέντων για "τρομοκρατικές" ενέργειες, την οποία προτίθεται να καταθέσει στην Κνεσέτ η ισραηλινή κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ολοένα η λαϊκή δυσαρέσκεια στη Δυτική Οχθη και στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, εξαιτίας του παρατεινόμενου αποκλεισμού των συνόρων από τον ισραηλινό στρατό. Η επίσημη, πια, παλαιστινιακή αρχή ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να αρθεί ο αποκλεισμός για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει, ενώ υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα παραβιάζουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία. Ως παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας, καταγγέλθηκε και η απόφαση των ισραηλινών αρχών να ανεγείρουν ένα ψηλό τσιμεντένιο τείχος στην περίμετρο του θρησκευτικού μνημείου του "τάφου της Ραχήλ" στη Βηθλεέμ, κατασκευή που δεν προβλέπεται μέσα στις υπάρχουσες συμφωνίες για τα αυτόνομα εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ