ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Αποφασισμένοι να νικήσουν!

Συγκλονιστική η χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα. Αρνηση από το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αιχμές για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Νέα 24ωρη απεργία στις 5 Απρίλη και σαφής προειδοποίηση για σκλήρυνση των μορφών πάλης

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα έστειλαν χτες χιλιάδες οικοδόμοι, με μια μεγαλειώδη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά τη λύση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου. Η συγκέντρωση, που χαρακτηρίζεται από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων,έγινε στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε κηρύξει για χτες η Ομοσπονδία του κλάδου.

Ενα ανθρώπινο ορμητικό ποτάμι πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας, στην πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ακολούθησε, όπου αντιπροσωπεία των οικοδόμων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φ. Ιωαννίδη.

Η οργή και η αγανάκτηση των οικοδόμων μετατράπηκε σε μια έκρηξη συνθημάτων, όπως "Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, με ρόπαλα και ΜΑΤ δε θα λυγίσει","Μάαστριχτ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη" και "Οι οικοδόμοι δε σκύβουν το κεφάλι, τα μέτρα θα ανατρέψουν με ενότητα και πάλη".

Ο υφυπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι σε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων, ακόμα και αυτά που δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα άφησε αιχμές εναντίον και κατακτημένων ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων."Στο νέο αντικειμενικό προσδιορισμό των ενσήμων - είπε χαρακτηριστικά - υπάρχουν υπερβολές, που είναι μία από τις αιτίες αύξησης της ανεργίας και θα χρειαστούν διορθώσεις". Επανέλαβε με λίγα λόγια, κάνοντάς το θέση της κυβέρνησης, το επιχείρημα που προβάλλουν έντονα οι μεγαλοεργολάβοι κατασκευαστές, ζητώντας ουσιαστικά την κατάργησή του. Μπροστά στη δίκαιη απαίτηση των συνδικαλιστών να υπάρξουν σαφείς και χρονικές δεσμεύσεις, τουλάχιστον σε εκείνα τα αιτήματα που δεν έχουν κανένα κόστος και αποτελούσαν άλλωστε προεκλογικές δεσμεύσεις, αντέταξε το "ατράνταχτο" επιχείρημα πως "είμαστε εξουσιοδοτημένοι από το λαό να επιλέξουμε εμείς τη χρονική στιγμή",παραπέμποντας στο αόριστο μέλλον.

Ο Κ. Κερασουνλής,πρόεδρος του Συνδικάτου Αθήνας, μετά την άκαρπη συνάντηση, απευθυνόμενος στους απεργούς, δήλωσε: "Ο υπουργός δεν απάντησε σε κανένα αίτημα. Το είπαμε και στον ίδιο ότι νομιμοποιούμαστε πλέον να μετρηθούμε με κάθε τρόπο και όχι μόνο με απεργίες και συγκεντρώσεις. Και δηλώνουμε ότι θα μετρηθούμε νικηφόρα και αποτελεσματικά".

Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι με μια φωνή απαίτησαν ακόμα πιο δυναμική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την επόμενη Τετάρτη 5 Απρίλη, στη νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση που κήρυξε η Ομοσπονδία τους.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ,στους αγώνες των οικοδόμων, εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Στρ. Κόρακας ο οποίος, αναφερόμενος στην αρνητική στάση της κυβέρνησης, τόνισε πως "η απάντηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάπτυξη του ενωμένου αγώνα".

Στο 40% η ανεργία!

Οι εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας στον κλάδο, που έχει εκτιναχτεί στο 40%, η ολοένα εντεινόμενη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η συνεχής επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως η άρνηση και η αδιαφορία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα έχουν οδηγήσει τους οικοδόμους στην εξαθλίωση και ταυτόχρονα έχουν ξεσηκώσει τη δίκαιη οργή και αγανάκτησή τους.

Χιλιάδες ήταν οι οικοδόμοι που από τις 9 το πρωί συνέρρεαν στην πλατεία Κάνιγγος, ανταποκρινόμενοι θετικά στο προσκλητήριο αντίστασης και αγώνα που τους απηύθυνε η Ομοσπονδία του κλάδου.

Η συγκέντρωση άνοιξε με την ομιλία του Γ. Πάσουλα,γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας, ο οποίος, χαιρετίζοντας όλους τους εργαζόμενους, αγρότες και μικρομεσαίους, που βρίσκονται αυτή την περίοδο στις "επάλξεις του αγώνα", τόνισε πως πίσω από τις λαϊκές κινητοποιήσεις δε βρίσκονται κάποιοι "αόρατοι υποκινητές", όπως σκόπιμα φημολογείται, αλλά τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί "η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η πολιτική της αδιαφορίας και του εμπαιγμού". Στη συνέχεια ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα και έντονα προβλήματα του κλάδου, δίνοντας έμφαση στο ασφαλιστικό. "Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που απ' ό,τι διαρρέεται στον Τύπο, θα ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει από τα προηγούμενα", είπε χαρακτηριστικά και απαίτησε την άμεση ικανοποίηση τουλάχιστον εκείνων των αιτημάτων αιχμής, όπως: Ενταξη του Επικουρικού τους Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ και αναθεώρηση των παράνομα εκδοθέντων συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Αύξηση των αναπηρικών συντάξεων. Κατώτερη σύνταξη ίση με 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Ενταξη όλων των ειδικοτήτων στα βαρέα και μείωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης από τα 4.500 ένσημα, στα 4.050 που ίσχυε πριν. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.

"Προειδοποιούμε την κυβέρνηση - κατέληξε ο συνδικαλιστής - ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τις κατακτήσεις μας".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης από το ΚΚΕ οι βουλευτές του Μ. Κωστόπουλος, Στρ. Κόρακας,τα μέλη του ΠΓ Β. Καλαματιανός και Κ. Παρασκευάς,καθώς επίσης ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος και οι Π. Σοφός, Δ. Κυπραίος από το ΕΚΑ.

  • Καθολική επιτυχία είχε η απεργία των οικοδόμων στην Πάτρα,που ξεπέρασε σε συμμετοχή το 97%. Οι απεργοί με μια τεράστια σε όγκο συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας επισκέφτηκαν τον περιφερειακό διευθυντή του ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και τον αρμόδιο περιφερειάρχη.

Στη συμπάθεια των αρμοδίων οι απεργοί απάντησαν πως "περιμένουν έργα και όχι λόγια" και πως στην επόμενη απεργία στις 5 Απρίλη "δε θα φύγουν, χωρίς άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Καταψηφίστε τη λεηλασία της πατρίδας

Απεργία και μαζική πορεία χτες στη Βουλή, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

  • Σήμερα παναττική 4ωρη στάση εργασίας
  • Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή
  • Ακίνητα για 4 ώρες πράσινα λεωφορεία, ηλεκτρικός και τρένα
  • "Μην ψηφίσετε το νομοσχέδιο του ΑΙΣΧΟΥΣ"!Την αξίωση αυτή πρόβαλαν χτες προς όλους τους βουλευτές με τη μαχητική κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά, οι οποίοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί πορεία στη Βουλή. Το εκτρωματικό νομοσχέδιο, που προβλέπει την εκποίηση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Μεσογείου κατατέθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται σήμερα, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να "δεσμεύονται" από την ενεργοποίηση της "κομματικής πειθαρχίας" ή να αναζητούν άλλοθι σ' αυτήν... Σήμερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ναυπηγείου έχουν κλείσει νέο αγωνιστικό "ραντεβού" στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, στο οποίο καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι του λεκανοπεδίου Αττικής. Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται στα πλαίσια παναττικής - πανεργατικής 4ωρης στάσης εργασίας από τις 11 ως τις 3 το μεσημέρι που κήρυξε η ΓΣΕΕ.Στην 4ωρη θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ, οι οποίοι θα ακινητοποιήσουν τα πράσινα λεωφορεία και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από τις 11 ως τις 3 το μεσημέρι. Ακινητοποιημένα για τις ίδιες ώρες θα είναι και τα τρένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.Δεν ανακοίνωσαν συμμετοχή στην κινητοποίηση τα σωματεία των εργαζομένων στα λεωφορεία (ΟΑΣΑ) και στα τρόλεϊ, πράγμα που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

    "Είμαστε αποφασισμένοι"

    Χτες από τις 11 το πρωί οι απεργοί του Σκαραμαγκά βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Κλαυθμώνος. "Κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία" και "πάρτε πίσω το νομοσχέδιο",ήταν τα συνθήματα που αντηχούσαν στο κέντρο της Αθήνας στη διάρκεια της μαχητικής πορείας των εργαζομένων, όσο και στη συγκέντρωσή τους μπροστά στη Βουλή. Δίπλα στους απεργούς βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Μεταλλεργατών, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και άλλοι.

    Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με εκπρόσωπους των κομμάτων της Βουλής. Πρώτα συναντήθηκαν με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκο,ο οποίος δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα κάνει στη Βουλή ό,τι είναι δυνατόν για να μην περάσει το νομοσχέδιο.

    Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπέης στη διάρκεια της συνάντησης με τους εργαζόμενους παραδέχτηκε ότι αποτελεί θέμα "κομματικής πειθαρχίας" για τους βουλευτές της κυβέρνησης η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και σημείωσε ότι η απόφαση αυτή προέρχεται από "υψηλό επίπεδο".Μάλιστα, για να αιτιολογήσει αυτή την απόφαση πρόσθεσε: "Η κομματική πειθαρχία αποτελεί έναν από τους κανόνες λειτουργίας και συντροφικότητας στο κόμμα. Οσο πιο προοδευτικά είναι τα κόμματα, τόσο πιο σφιχτοί είναι οι κανόνες λειτουργίας"! Δεν απάντησε στις ερωτήσεις των συνδικαλιστών, ούτε στην παρατήρηση του προέδρου του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ" του ναυπηγείου Γιώργου Κοντάκη: "Γιατί άλλαξε η θέση του ΠΑΣΟΚ ότι το ναυπηγείο είναι στρατηγικής σημασίας και θα παραμείνει στο δημόσιο; Δεν πουλάτε ναυπηγείο, πατρίδα πουλάτε". Ο ίδιος συνδικαλιστής κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι προωθεί ευθέως το διαμελισμό του ναυπηγείου και ανέφερε ότι προχτές η διοίκηση του ναυπηγείου ανακοίνωσε αδυναμία πληρωμών.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ τόνισε προς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης : "Η πώληση του ναυπηγείου δε δένεται μόνο με τα ζητήματα της εθνικής άμυνας της χώρας, αλλά είναι δεμένο με το ίδιο το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας, αφού είναι γνωστό ότι ενισχύει με νέα τεχνολογία το Πολεμικό Ναυτικό. Επιπλέον, εδώ δεν πρόκειται καν για πώληση, πρόκειται για λεηλασία".

    Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε ακόμα με τον βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Χωματά, ο οποίος είπε ότι... θα μεταφέρει το αίτημα των εργαζομένων και με τον βουλευτή της Πολιτικής Ανοιξης Αντρέα Λεντάκη.

    Μετά τις συναντήσεις ο πρόεδρος του σωματείου τόνισε, μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους: "Ακόμα και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο εμείς θα το αποσύρουμε στην πράξη. Δεν μπορούν να ξεπουλήσουν τον Σκαραμαγκά με κομματικές πειθαρχίες. Δεν πουλάνε μηχανήματα, αλλά πουλάνε 3.100 εργαζόμενους. Και εμείς δεν πουλιόμαστε".

    "Λαύριο" και η Νάουσα

    Ξεπερνούν το 40% οι άνεργοι. Μέτρα ζητά το ΚΚΕ

    Το έντονο πρόβλημα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας στο Νομό Νάουσας,θίγει με Ερώτηση προς τους υπουργούς Βιομηχανίας και Εργασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ παραθέτει στοιχεία από πρόσφατη σύσκεψη τοπικών φορέων της πόλης, σύμφωνα με τα οποία - και με στοιχεία του ΟΑΕΔ - από τους 9 χιλ. περίπου εργαζόμενους της Νάουσας οι 2.939 γράφτηκαν το 1994 στο Ταμείο ανεργίας! Στοιχεία του Εργατικού Κέντρου παρουσιάζουν τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά τις 4 χιλ. γεγονός που κατατάσσει την πόλη στις πρώτες θέσεις ανεργίας πανελλαδικά, με ποσοστό μεγαλύτερο από 40%!

    Παράλληλα, την περίοδο 1987 - 1991 μειώθηκε κατά 37% η απασχόληση στην Κλωστοϋφαντουργία.

    Οι υπουργοί ερωτώνται: "Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας στην περιοχή της Νάουσας;".

    Μ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
    Οι αγώνες θα ενταθούν

    Στη χτεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων παραβρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος,ο όποιος έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Οσο συνεχίζεται η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όσο υποκλίνονται στις επιταγές των συνεταίρων τους των Βρυξελλών, οι αγώνες των εργαζομένων θα εντείνονται. Ας το καταλάβουν καλά οι πάντες, ότι και οι οικοδόμοι και οι συνταξιούχοι και οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι, δηλαδή η πλειοψηφία του λαού, παλεύουν για τη σωτηρία της παραγωγικής βάσης της χώρας. Ο αγώνας τους έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά. Κανένας προαγωγός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν μπορεί να ξεγελάσει τον κόσμο".

    Οι απεργοί του Σκαραμαγκά έξω από τη Βουλή

    Σαφές το μήνυμα: "Σ' αυτό το ναυπηγείο δε χωράνε Πειρατικοί"

    Η πλατεία ήταν γεμάτη

    Ξέσπασμα οργής και σαφής προειδοποίηση για ένταση των αγώνων και σκλήρυνση των μορφών πάλης

    Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία...

    Νέος γραμματέας στο ΕΚΑ

    Ο Π. Σοφός εκλέχθηκε νέος γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη θέση του παραιτηθέντα Ν. Γαβρά.Ο Π. Σοφός ήταν αναπληρωτής γενικός γραμματέας. Στη θέση του εκλέχθηκε ο Ν. Βανδώρος.

    Δεν αρκεί η προσπάθεια...

    Αλυτα τα προβλήματα της Επιθεώρησης Εργασίας Θεσσαλονίκης

    Τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα των Επιθεωρήσεων Εργασίας στη Θεσσαλονίκη,αποτέλεσμα του ελάχιστου προσωπικού και της ανύπαρκτης υλικοτεχνικής υποδομής, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το υπουργείο Εργασίας.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας - απαντώντας σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού και Δ. Κουμπούρη - δεσμεύτηκε απλά να "καταβάλει προσπάθεια" για μεταφορά πιστώσεων στα πλαίσια του προϋπολογισμού του υπουργείου, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ για το προσωπικό επανέλαβε ότι έχει ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο την κατ' εξαίρεση έγκριση προσλήψεων.

    Ειδικά για την υποδομή οι βουλευτές του ΚΚΕ σημείωναν ότι δεν υπάρχουν τηλέφωνα, γραφομηχανές και φωτοτυπικά μηχανήματα! Στις πέντε Επιθεωρήσεις απασχολούνται 33 άτομα, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 100, με αποτέλεσμα να μη γίνονται προγραμματισμένοι έλεγχοι, αφού ακόμα και αν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες δεν επαρκούν οι υπάλληλοι!



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ