Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Καταψηφίστε τη λεηλασία της πατρίδας

Απεργία και μαζική πορεία χτες στη Βουλή, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

  • Σήμερα παναττική 4ωρη στάση εργασίας
  • Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή
  • Ακίνητα για 4 ώρες πράσινα λεωφορεία, ηλεκτρικός και τρένα
  • "Μην ψηφίσετε το νομοσχέδιο του ΑΙΣΧΟΥΣ"!Την αξίωση αυτή πρόβαλαν χτες προς όλους τους βουλευτές με τη μαχητική κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά, οι οποίοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί πορεία στη Βουλή. Το εκτρωματικό νομοσχέδιο, που προβλέπει την εκποίηση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Μεσογείου κατατέθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται σήμερα, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να "δεσμεύονται" από την ενεργοποίηση της "κομματικής πειθαρχίας" ή να αναζητούν άλλοθι σ' αυτήν... Σήμερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ναυπηγείου έχουν κλείσει νέο αγωνιστικό "ραντεβού" στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, στο οποίο καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι του λεκανοπεδίου Αττικής. Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται στα πλαίσια παναττικής - πανεργατικής 4ωρης στάσης εργασίας από τις 11 ως τις 3 το μεσημέρι που κήρυξε η ΓΣΕΕ.Στην 4ωρη θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ, οι οποίοι θα ακινητοποιήσουν τα πράσινα λεωφορεία και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από τις 11 ως τις 3 το μεσημέρι. Ακινητοποιημένα για τις ίδιες ώρες θα είναι και τα τρένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.Δεν ανακοίνωσαν συμμετοχή στην κινητοποίηση τα σωματεία των εργαζομένων στα λεωφορεία (ΟΑΣΑ) και στα τρόλεϊ, πράγμα που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

    "Είμαστε αποφασισμένοι"

    Χτες από τις 11 το πρωί οι απεργοί του Σκαραμαγκά βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Κλαυθμώνος. "Κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία" και "πάρτε πίσω το νομοσχέδιο",ήταν τα συνθήματα που αντηχούσαν στο κέντρο της Αθήνας στη διάρκεια της μαχητικής πορείας των εργαζομένων, όσο και στη συγκέντρωσή τους μπροστά στη Βουλή. Δίπλα στους απεργούς βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Μεταλλεργατών, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και άλλοι.

    Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με εκπρόσωπους των κομμάτων της Βουλής. Πρώτα συναντήθηκαν με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκο,ο οποίος δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα κάνει στη Βουλή ό,τι είναι δυνατόν για να μην περάσει το νομοσχέδιο.

    Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπέης στη διάρκεια της συνάντησης με τους εργαζόμενους παραδέχτηκε ότι αποτελεί θέμα "κομματικής πειθαρχίας" για τους βουλευτές της κυβέρνησης η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και σημείωσε ότι η απόφαση αυτή προέρχεται από "υψηλό επίπεδο".Μάλιστα, για να αιτιολογήσει αυτή την απόφαση πρόσθεσε: "Η κομματική πειθαρχία αποτελεί έναν από τους κανόνες λειτουργίας και συντροφικότητας στο κόμμα. Οσο πιο προοδευτικά είναι τα κόμματα, τόσο πιο σφιχτοί είναι οι κανόνες λειτουργίας"! Δεν απάντησε στις ερωτήσεις των συνδικαλιστών, ούτε στην παρατήρηση του προέδρου του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ" του ναυπηγείου Γιώργου Κοντάκη: "Γιατί άλλαξε η θέση του ΠΑΣΟΚ ότι το ναυπηγείο είναι στρατηγικής σημασίας και θα παραμείνει στο δημόσιο; Δεν πουλάτε ναυπηγείο, πατρίδα πουλάτε". Ο ίδιος συνδικαλιστής κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι προωθεί ευθέως το διαμελισμό του ναυπηγείου και ανέφερε ότι προχτές η διοίκηση του ναυπηγείου ανακοίνωσε αδυναμία πληρωμών.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ τόνισε προς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης : "Η πώληση του ναυπηγείου δε δένεται μόνο με τα ζητήματα της εθνικής άμυνας της χώρας, αλλά είναι δεμένο με το ίδιο το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας, αφού είναι γνωστό ότι ενισχύει με νέα τεχνολογία το Πολεμικό Ναυτικό. Επιπλέον, εδώ δεν πρόκειται καν για πώληση, πρόκειται για λεηλασία".

    Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε ακόμα με τον βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Χωματά, ο οποίος είπε ότι... θα μεταφέρει το αίτημα των εργαζομένων και με τον βουλευτή της Πολιτικής Ανοιξης Αντρέα Λεντάκη.

    Μετά τις συναντήσεις ο πρόεδρος του σωματείου τόνισε, μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους: "Ακόμα και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο εμείς θα το αποσύρουμε στην πράξη. Δεν μπορούν να ξεπουλήσουν τον Σκαραμαγκά με κομματικές πειθαρχίες. Δεν πουλάνε μηχανήματα, αλλά πουλάνε 3.100 εργαζόμενους. Και εμείς δεν πουλιόμαστε".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ