Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Αποφασισμένοι να νικήσουν!

Συγκλονιστική η χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα. Αρνηση από το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αιχμές για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Νέα 24ωρη απεργία στις 5 Απρίλη και σαφής προειδοποίηση για σκλήρυνση των μορφών πάλης

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα έστειλαν χτες χιλιάδες οικοδόμοι, με μια μεγαλειώδη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά τη λύση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου. Η συγκέντρωση, που χαρακτηρίζεται από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων,έγινε στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε κηρύξει για χτες η Ομοσπονδία του κλάδου.

Ενα ανθρώπινο ορμητικό ποτάμι πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας, στην πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ακολούθησε, όπου αντιπροσωπεία των οικοδόμων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φ. Ιωαννίδη.

Η οργή και η αγανάκτηση των οικοδόμων μετατράπηκε σε μια έκρηξη συνθημάτων, όπως "Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, με ρόπαλα και ΜΑΤ δε θα λυγίσει","Μάαστριχτ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη" και "Οι οικοδόμοι δε σκύβουν το κεφάλι, τα μέτρα θα ανατρέψουν με ενότητα και πάλη".

Ο υφυπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι σε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων, ακόμα και αυτά που δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα άφησε αιχμές εναντίον και κατακτημένων ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων."Στο νέο αντικειμενικό προσδιορισμό των ενσήμων - είπε χαρακτηριστικά - υπάρχουν υπερβολές, που είναι μία από τις αιτίες αύξησης της ανεργίας και θα χρειαστούν διορθώσεις". Επανέλαβε με λίγα λόγια, κάνοντάς το θέση της κυβέρνησης, το επιχείρημα που προβάλλουν έντονα οι μεγαλοεργολάβοι κατασκευαστές, ζητώντας ουσιαστικά την κατάργησή του. Μπροστά στη δίκαιη απαίτηση των συνδικαλιστών να υπάρξουν σαφείς και χρονικές δεσμεύσεις, τουλάχιστον σε εκείνα τα αιτήματα που δεν έχουν κανένα κόστος και αποτελούσαν άλλωστε προεκλογικές δεσμεύσεις, αντέταξε το "ατράνταχτο" επιχείρημα πως "είμαστε εξουσιοδοτημένοι από το λαό να επιλέξουμε εμείς τη χρονική στιγμή",παραπέμποντας στο αόριστο μέλλον.

Ο Κ. Κερασουνλής,πρόεδρος του Συνδικάτου Αθήνας, μετά την άκαρπη συνάντηση, απευθυνόμενος στους απεργούς, δήλωσε: "Ο υπουργός δεν απάντησε σε κανένα αίτημα. Το είπαμε και στον ίδιο ότι νομιμοποιούμαστε πλέον να μετρηθούμε με κάθε τρόπο και όχι μόνο με απεργίες και συγκεντρώσεις. Και δηλώνουμε ότι θα μετρηθούμε νικηφόρα και αποτελεσματικά".

Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι με μια φωνή απαίτησαν ακόμα πιο δυναμική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την επόμενη Τετάρτη 5 Απρίλη, στη νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση που κήρυξε η Ομοσπονδία τους.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ,στους αγώνες των οικοδόμων, εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Στρ. Κόρακας ο οποίος, αναφερόμενος στην αρνητική στάση της κυβέρνησης, τόνισε πως "η απάντηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάπτυξη του ενωμένου αγώνα".

Στο 40% η ανεργία!

Οι εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας στον κλάδο, που έχει εκτιναχτεί στο 40%, η ολοένα εντεινόμενη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η συνεχής επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως η άρνηση και η αδιαφορία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα έχουν οδηγήσει τους οικοδόμους στην εξαθλίωση και ταυτόχρονα έχουν ξεσηκώσει τη δίκαιη οργή και αγανάκτησή τους.

Χιλιάδες ήταν οι οικοδόμοι που από τις 9 το πρωί συνέρρεαν στην πλατεία Κάνιγγος, ανταποκρινόμενοι θετικά στο προσκλητήριο αντίστασης και αγώνα που τους απηύθυνε η Ομοσπονδία του κλάδου.

Η συγκέντρωση άνοιξε με την ομιλία του Γ. Πάσουλα,γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας, ο οποίος, χαιρετίζοντας όλους τους εργαζόμενους, αγρότες και μικρομεσαίους, που βρίσκονται αυτή την περίοδο στις "επάλξεις του αγώνα", τόνισε πως πίσω από τις λαϊκές κινητοποιήσεις δε βρίσκονται κάποιοι "αόρατοι υποκινητές", όπως σκόπιμα φημολογείται, αλλά τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί "η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η πολιτική της αδιαφορίας και του εμπαιγμού". Στη συνέχεια ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα και έντονα προβλήματα του κλάδου, δίνοντας έμφαση στο ασφαλιστικό. "Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που απ' ό,τι διαρρέεται στον Τύπο, θα ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει από τα προηγούμενα", είπε χαρακτηριστικά και απαίτησε την άμεση ικανοποίηση τουλάχιστον εκείνων των αιτημάτων αιχμής, όπως: Ενταξη του Επικουρικού τους Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ και αναθεώρηση των παράνομα εκδοθέντων συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Αύξηση των αναπηρικών συντάξεων. Κατώτερη σύνταξη ίση με 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Ενταξη όλων των ειδικοτήτων στα βαρέα και μείωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης από τα 4.500 ένσημα, στα 4.050 που ίσχυε πριν. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.

"Προειδοποιούμε την κυβέρνηση - κατέληξε ο συνδικαλιστής - ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τις κατακτήσεις μας".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης από το ΚΚΕ οι βουλευτές του Μ. Κωστόπουλος, Στρ. Κόρακας,τα μέλη του ΠΓ Β. Καλαματιανός και Κ. Παρασκευάς,καθώς επίσης ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος και οι Π. Σοφός, Δ. Κυπραίος από το ΕΚΑ.

  • Καθολική επιτυχία είχε η απεργία των οικοδόμων στην Πάτρα,που ξεπέρασε σε συμμετοχή το 97%. Οι απεργοί με μια τεράστια σε όγκο συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας επισκέφτηκαν τον περιφερειακό διευθυντή του ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και τον αρμόδιο περιφερειάρχη.

Στη συμπάθεια των αρμοδίων οι απεργοί απάντησαν πως "περιμένουν έργα και όχι λόγια" και πως στην επόμενη απεργία στις 5 Απρίλη "δε θα φύγουν, χωρίς άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ