ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΣ

Για δεύτερη συνεχή ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε χτες για την επέμβαση των ΜΑΤ κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος, προκειμένου να δικαιολογηθεί στην "κοινή γνώμη" η επίθεση, που έχει ήδη ανακοινωθεί. Η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας, με τις συνεχείς απειλές κατά των αγροτών, είναι το τελευταίο δείγμα της "καλής θέλησης" που επέδειξε και επιδεικνύει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των αιτημάτων τους. Της "καλής θέλησης", που συγκεφαλαιώνεται σε ένα "όχι" για οποιοδήποτε αίτημα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και σε πολλά "θα δούμε", για να εξασφαλίζεται το άλλοθι της επόμενης κίνησης.

Οι απειλές, βέβαια, συμπληρώνονται από μια εκστρατεία συκοφάντησης τόσο των ίδιων των κινητοποιήσεων, όσο και ορισμένων προσώπων που ηγούνται των επιτροπών. Κλασική μέθοδος, για να υποσκαφθεί η εικόνα των κινητοποιήσεων στα μάτια της υπόλοιπης "κοινής γνώμης". Στην αρχή η κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει τις κινητοποιήσεις ως "αντεπανάσταση των φοροφυγάδων", όμως οι ίδιοι οι αγρότες έδωσαν την απάντησή τους, αναγκάζοντας τους επιτελείς της κυβερνητικής προπαγάνδας να αναδιπλωθούν. Η αναγνώριση, στη συνέχεια, ότι τα αιτήματα των αγροτών αφορούσαν κυρίως στο εισόδημά τους, που αποδεδειγμένα υπέστη σοβαρή μείωση, εξαιτίας της αγροτικής πολιτικής των τελευταίων κυβερνήσεων, συνοδεύτηκε με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε, αφού η αγροτική πολιτική κινείται μέσα στα πλαίσια είτε της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είτε της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και επομένως κάθε διορθωτική κίνηση προσκρούει στις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας έναντι των "συνεταίρων" της.

***

Βέβαια, η υπόθεση της αντιμετώπισης των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι για την κυβέρνηση μια ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα προς όλες τις κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα αυτές που πλήττονται άμεσα από την πολιτική της. Οι απειλές για χρήση βίας κατά των αγροτών είναι απειλές για όποιον αποφασίσει να αντιδράσει στην πολιτική αυτή. Και αυτό το γενικό κλίμα αναμονής των ΜΑΤ επενδύεται με τη θεωρία της υπεράσπισης του "κοινωνικού συνόλου". Η κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει, όμως, και σε αυτό έχει σημαντική βοήθεια από μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης, ότι στην αντίδραση που εκδηλώνεται κατά της πολιτικής της, είτε από τους αγρότες, είτε από τους εργαζόμενους, είτε από τους επαγγελματοβιοτέχνες, υπάρχει ένας "κοινός παρονομαστής". Οι συνέπειες, δηλαδή, που δημιουργεί στις τάξεις και στα στρώματα αυτά η μονομερής οικονομική πολιτική της, που υπαγορεύεται είτε από τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση - τις οποίες συνυπογράφει - είτε από τις απαιτήσεις του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου να παραμείνει στο φορολογικό απυρόβλητο. Η συνεχής πτώση του εισοδήματος, η ανεργία, η μαζική καταστροφή των μικρομεσαίων, η βίαιη προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στις κοινοτικές απαιτήσεις, είναι εκδηλώσεις του ίδιου και του αυτού παράγοντα. Αυτόν τον "κοινό παρονομαστή" που συσπειρώνει εργαζόμενους, αγρότες και μικρομεσαίους, θέλει να διασπάσει η κυβέρνηση επιδιώκοντας να φέρει τον έναν απέναντι στον άλλον. Ετσι μόνο θα μπορέσει να δικαιολογήσει τη θεωρία της υπεράσπισης του "κοινωνικού συνόλου", που αποτελεί το υπόστρωμα της βίαιης αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων.

***

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, για να ολοκληρώσει τη "φαιά" πολιτική της η κυβέρνηση φτάνει να κατηγορεί τους αγρότες ότι με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις τους υπονομεύουν την εθνική οικονομία, ακόμα και την εθνική ασφάλεια. Οντως η εθνική οικονομία δεν είναι απλώς υπονομευμένη, είναι κυριολεκτικά διαλυμένη. Η παραγωγική βάση της χώρας, όση απ' αυτήν έχει μείνει, είτε παζαρεύεται μέσω της "ιδιωτικοποίησης", είτε καταστρέφεται στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας". Παραδοσιακοί και κερδοφόροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, όπως η τσιμεντοβιομηχανία και η κλωστοϋφαντουργία, είτε εκχωρούνται στα χέρια των ανταγωνιστών, είτε θυσιάζονται σε συμφωνίες τύπου ΓΚΑΤΤ. Οι δείκτες της αγροτικής παραγωγής μετρούν όχι τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, αλλά το βαθμό προσαρμογής στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι αφήνονται τώρα αβοήθητοι στη "μοίρα τους", να αντιμετωπίσουν την εισβολή των "κολοσσών". Ολα αυτά είναι οι επιλογές της κυβέρνησης και τα αποτελέσματά τους και πάει πολύ, να κατηγορεί αυτούς, που υφίστανται, με το σκληρότερο τρόπο, τις συνέπειες από την υπονόμευση της εθνικής οικονομίας, ότι είναι υπονομευτές.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η υπόθεση της αντιμετώπισης των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι για την κυβέρνηση μια ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα προς όλες τις κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα αυτές που πλήττονται άμεσα από την πολιτική της. Οι απειλές για χρήση βίας κατά των αγροτών είναι απειλές για όποιον αποφασίσει να αντιδράσει στην πολιτική αυτή

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
... Ολα κατακτιούνται!

- Τι σηματοδοτεί ο χαρακτηρισμός του "Αρμού" σε "Αλσος Λαού";

- Μετά την κατάληψη που ξεκινήσαμε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου - και των πέντε παρατάξεων - και συμμετοχή του 100% του περαματιώτικου λαού, κάθε μέρα είναι κι ένα βήμα. Ηδη φυτεύτηκαν 150 δέντρα μέσα στο χώρο και προετοιμάζεται και η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου. Συμμετέχει όλη η νεολαία του Περάματος. Τα λύκεια, τα γυμνάσια, τα δημοτικά και πιστεύουμε ότι πραγματικά ξημερώνει μια καινούρια μέρα για το Πέραμα.

- Πόσα σας "χρωστούν" οι εταιρίες υγρών καυσίμων, ο ΟΛΠ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας;

- Χρωστάνε την ίδια τη ζωή του Περάματος, διότι την έχουν επανειλημμένα απειλήσει και πάντως υποβαθμίσει. Ο ΟΛΠ αγόρασε γύρω στο 1967 σε πολύ χαμηλή τιμή όλη την παραλία του Περάματος. Εφτιαξε τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη χωρίς να ρωτήσει κανένα. Και στο τέλος καλά έκανε και την έφτιαξε. Για να δουλεύει η εργατιά. Ομως δεν την εκσυγχρόνισε ποτέ. Οσο για τις εταιρίες πετρελαιοειδών, που λένε πως εμείς τις βρήκαμε εδώ όταν ήρθαμε... Ας δουν την ιστορία της περιοχής και ας θυμηθούν πότε πρωτόρθαν οι πρόσφυγες. Γιατί η SHELL ήρθε πρώτη απ' τις εταιρίες μόλις το '37. Και είχε μόνο δυο καζάνια. Σήμερα έχει 102. Είχε ένα χώρο 10 στρεμμάτων σήμερα έχει 150 στρέμματα. Δεν μπορεί αυτές οι επεκτάσεις να γίνονται σε κατοικημένες περιοχές. Το Πέραμα είναι, λέει, παραλιακή πόλη. Αλλά μας έχουν κάνει βουνίσιους. Εξαιτίας των προεκτάσεων του ΟΛΠ, των σχεδίων των εκάστοτε κυβερνήσεων και του θάρρους που του έχουν δώσει. Πιστεύει ότι το Πέραμα θα το κάνει παράρτημά του.

- Πώς θα τους απαντήσετε;

- Οι κινητοποιήσεις έφεραν αποτελέσματα και τα πρώτα βήματα έγιναν. Τουλάχιστον με τις εταιρίες. Αποφασίστηκε χρονοδιάγραμμα και μελέτη εντός 70 ημερών για τη μετεγκατάστασή τους. Η επιτροπή ελέγχου ξαναλειτουργεί. Μπαίνει επιτέλους σε δημοπρασία ο δεύτερος δρόμος. Οσο για τον ΟΛΠ κατ' αρχήν ζητάμε εκσυγχρονισμό της Επισκευαστικής Ζώνης. Είμαστε μια πόλη που το 70% δουλεύει εκεί. Και έπεται σειρά αιτημάτων, αλλά φοβάμαι πως δε θα χωρέσουν εδώ!

- Πολυτάραχη η "ζωή" της νέας δημοτικής αρχής απ' τους πρώτους κιόλας μήνες της. Πού στοχεύετε;

- Αν πάρουμε αφορμή απ' τον "Αρμό" και τα πετρέλαια, τέσσερα ολόκληρα χρόνια με την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν πείραξε κανένας κανέναν. Η ατμόσφαιρα άλλαξε με τη δημοτική αρχή του Γ. Πατσιλινάκου.Οι εταιρίες και ο ΟΛΠ άρχισαν να ανησυχούν. Και το έδειξαν με την πρακτική τους. Εχουμε μια αρχή σαν δημοτική αρχή. Στο Πέραμα τίποτα δεν έχει χαριστεί και τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται. Αυτό το ξέρουν οι Περαματιώτες. Εχουν μάθει ό,τι κερδίζουν να είναι με αγώνες. Από τις απεργίες στο Συνδικάτο Μετάλλου, από τους Ηλεκτρολόγους, αλλά πολύ περισσότερο από τον ίδιο τους τον εαυτό και την καινούρια δημοτική αρχή. Στοχεύουμε να μείνουμε συνεπείς σ' αυτό.

Γ. Δ.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία, αλλά με πολλά εμπόδια, μπήκε ο γραπτός διαγωνισμός για τις προσλήψεις στο δημόσιο (σελίδα 6).

ΑΝΟΙΧΤΑ εξακολουθούν να παραμένουν πολλά θέματα, που έχουν σχέση με τη διαφάνεια και τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος (σελίδα 6).

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ διοργανώνεται την ερχόμενη Πέμπτη στην Πάτρα, με αίτημα την επαναλειτουργία της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (σελίδα 11).

ΚΡΙΣΙΜΕΣ αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος (σελίδα 11).

ΣΗΜΕΙΟ των καιρών ή ακριβής έκφραση αυτών των καιρών; Πάγκαλος, Δαμανάκη, Αβραμόπουλος συναγωνίζονται πάνω στο πτώμα της Αθήνας για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα αντεργατικά εύσημα. Χτες ο δήμαρχος Αθήνας επανήλθε, δηλώνοντας ότι οι διαδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται σε περιφραγμένους χώρους! (σελίδα 19).

ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ, πάντως, ο δήμαρχος προτιμά κάτι πιο δημιουργικό, καθώς ήδη έχει επιλέξει πως έντιμο είναι να υπηρετείς το λαό σου και όχι τα αφεντικά του. Διαδηλώνει μαζί με τους κατοίκους και μαζί επιβάλλουν λύσεις ζωής για την εργατούπολη (σελίδα 18).

ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, αντιθέτως, ο "εκσυγχρονιστής" δήμαρχος καταφεύγει σε στρατιωτικού τύπου διαταγές, προκειμένου να καλύψει τις ομαδικές απολύσεις που ετοιμάζει (σελίδα 19).

Η ΗΠΕΙΡΟΣ έχει δυνατότητες ανάπτυξης. Εχει, όμως, και ανάγκη να υπάρχουν σχέσεις φιλίας με τη γείτονα Αλβανία, τόνισαν οι ομιλητές στην πανηπειρωτική συνέλευση (σελίδα 16).

ΣΤΗΝ ΞΥΛΑΓΑΝΗ της μακρινής Ροδόπης, οι κάτοικοι έχουν απλά αιτήματα. Ενα αυλάκι ζητάνε. Για να συνδεθεί ο κάμπος τους με το ποτάμι και να γίνουν πιο καρπερά τα χωράφια τους (σελίδα 18).

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ εκλογές έχουν την αξία τους, είτε το θέλουν ορισμένα μέσα μαζικής αποχαύνωσης, είτε όχι. Οι θέσεις των παρατάξεων αξίζουν, επίσης, προσοχής (σελίδα 17).

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, παράλληλα με την προετοιμασία των εκλογών, γίνονται και κινητοποιήσεις. Οι φοιτητές της Κτηνιατρικής παλεύουν για να υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή στη σχολή τους (σελίδα 17).

ΠΑΡΑΤΑΣΗ για την κατάθεση των αιτήσεων για τις γενικές εξετάσεις, έδωσε το υπουργείο Παιδείας σελίδα 17).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ