Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
... Ολα κατακτιούνται!

- Τι σηματοδοτεί ο χαρακτηρισμός του "Αρμού" σε "Αλσος Λαού";

- Μετά την κατάληψη που ξεκινήσαμε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου - και των πέντε παρατάξεων - και συμμετοχή του 100% του περαματιώτικου λαού, κάθε μέρα είναι κι ένα βήμα. Ηδη φυτεύτηκαν 150 δέντρα μέσα στο χώρο και προετοιμάζεται και η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου. Συμμετέχει όλη η νεολαία του Περάματος. Τα λύκεια, τα γυμνάσια, τα δημοτικά και πιστεύουμε ότι πραγματικά ξημερώνει μια καινούρια μέρα για το Πέραμα.

- Πόσα σας "χρωστούν" οι εταιρίες υγρών καυσίμων, ο ΟΛΠ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας;

- Χρωστάνε την ίδια τη ζωή του Περάματος, διότι την έχουν επανειλημμένα απειλήσει και πάντως υποβαθμίσει. Ο ΟΛΠ αγόρασε γύρω στο 1967 σε πολύ χαμηλή τιμή όλη την παραλία του Περάματος. Εφτιαξε τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη χωρίς να ρωτήσει κανένα. Και στο τέλος καλά έκανε και την έφτιαξε. Για να δουλεύει η εργατιά. Ομως δεν την εκσυγχρόνισε ποτέ. Οσο για τις εταιρίες πετρελαιοειδών, που λένε πως εμείς τις βρήκαμε εδώ όταν ήρθαμε... Ας δουν την ιστορία της περιοχής και ας θυμηθούν πότε πρωτόρθαν οι πρόσφυγες. Γιατί η SHELL ήρθε πρώτη απ' τις εταιρίες μόλις το '37. Και είχε μόνο δυο καζάνια. Σήμερα έχει 102. Είχε ένα χώρο 10 στρεμμάτων σήμερα έχει 150 στρέμματα. Δεν μπορεί αυτές οι επεκτάσεις να γίνονται σε κατοικημένες περιοχές. Το Πέραμα είναι, λέει, παραλιακή πόλη. Αλλά μας έχουν κάνει βουνίσιους. Εξαιτίας των προεκτάσεων του ΟΛΠ, των σχεδίων των εκάστοτε κυβερνήσεων και του θάρρους που του έχουν δώσει. Πιστεύει ότι το Πέραμα θα το κάνει παράρτημά του.

- Πώς θα τους απαντήσετε;

- Οι κινητοποιήσεις έφεραν αποτελέσματα και τα πρώτα βήματα έγιναν. Τουλάχιστον με τις εταιρίες. Αποφασίστηκε χρονοδιάγραμμα και μελέτη εντός 70 ημερών για τη μετεγκατάστασή τους. Η επιτροπή ελέγχου ξαναλειτουργεί. Μπαίνει επιτέλους σε δημοπρασία ο δεύτερος δρόμος. Οσο για τον ΟΛΠ κατ' αρχήν ζητάμε εκσυγχρονισμό της Επισκευαστικής Ζώνης. Είμαστε μια πόλη που το 70% δουλεύει εκεί. Και έπεται σειρά αιτημάτων, αλλά φοβάμαι πως δε θα χωρέσουν εδώ!

- Πολυτάραχη η "ζωή" της νέας δημοτικής αρχής απ' τους πρώτους κιόλας μήνες της. Πού στοχεύετε;

- Αν πάρουμε αφορμή απ' τον "Αρμό" και τα πετρέλαια, τέσσερα ολόκληρα χρόνια με την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν πείραξε κανένας κανέναν. Η ατμόσφαιρα άλλαξε με τη δημοτική αρχή του Γ. Πατσιλινάκου.Οι εταιρίες και ο ΟΛΠ άρχισαν να ανησυχούν. Και το έδειξαν με την πρακτική τους. Εχουμε μια αρχή σαν δημοτική αρχή. Στο Πέραμα τίποτα δεν έχει χαριστεί και τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται. Αυτό το ξέρουν οι Περαματιώτες. Εχουν μάθει ό,τι κερδίζουν να είναι με αγώνες. Από τις απεργίες στο Συνδικάτο Μετάλλου, από τους Ηλεκτρολόγους, αλλά πολύ περισσότερο από τον ίδιο τους τον εαυτό και την καινούρια δημοτική αρχή. Στοχεύουμε να μείνουμε συνεπείς σ' αυτό.

Γ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστρεπτική η μείωση της δραστηριότητας της Ζώνης (2003-05-16 00:00:00.0)
Οι Περαματιώτες δε συμβιβάζονται (2002-10-04 00:00:00.0)
Η δημοτική αρχή μαζί με το λαό διεκδικούν ό,τι τους ανήκει (2002-08-04 00:00:00.0)
Το Πέραμα έχει δήμαρχο! (1998-10-10 00:00:00.0)
ΟΛΠ, ο καταστροφέας (1997-08-02 00:00:00.0)
Ενα άλσος για τους Περαματιώτες (1995-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ