Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα"

Σε κλείσιμο της οδού Αγίου Δημητρίου προχώρησαν χτες οι φοιτητές και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Σε κλείσιμο της οδού Αγίου Δημητρίου, μιας από τις σημαντικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης, προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι φοιτητές της Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για τις πολλαπλές αλυσίδες προαπαιτούμενων μαθημάτων και για τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.

Στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε το Προεδρείο του Συλλόγου Φοιτητών, έγινε αναλυτική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερα στάθηκαν στο πρόβλημα που προκύπτει από την παραπομπή του τμήματός τους σε ειδικό δικαστήριο της ΕΕ μετά από ενάμιση χρόνο, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο της υποβάθμισης των πτυχίων τους. Να αναφέρουμε ότι από το 1989 μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΕΟΚ επισήμανε 28 σημεία, τα οποία έπρεπε να βελτιωθούν, προκειμένου να αναγνωρίζεται το πτυχίο του Ελληνα κτηνιάτρου ως ισότιμο με το πτυχίο των κτηνιάτρων των άλλων χωρών -μελών της ΕΕ.

Για το θέμα των προαπαιτούμενων μαθημάτων, το μέλος του προεδρείου του Συλλόγου Λάμπρος Αντωνιάδης ανέφερε: "Από τα 66 μαθήματα που έχουμε συνολικά, τα 54 είναι προαπαιτούμενα. Ετσι εμφανίζεται το πρωτοφανές φαινόμενο να υπάρχουν 1.100 άτομα στο πτυχίο. Μεγάλος αριθμός φοιτητών εγκαταλείπει τη σχολή, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αφού με τις τελευταίες ρυθμίσεις η διάρκεια της σχολής από 5 χρόνια έχει πάει στα 7 και 8. Επίσης, υπάρχει μερίδα καθηγητών του 2ου τομέα που αρνούνται να διδάξουν μαθήματα εκτροφής, επειδή δεν έγιναν αποδεκτά τα επιπλέον προαπαιτούμενα που ζήτησαν".

Η άποψη των φοιτητών είναι πως τα προβλήματα της σχολής δε θα λυθούν με επιπλέον μαθήματα και ζητούν την αναδιαμόρφωση της οργάνωσης σπουδών και την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων συγγραμμάτων με σύγχρονα. Επίσης, διεκδικούν να βρεθεί άμεσα αγρόκτημα και να κάνουν πρακτική άσκηση, καθώς και τη σύνδεση της σχολής με τα αγροτικά κτηνιατρεία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τέθηκε το ζήτημα της "αντιπαράθεσης" που προέκυψε μεταξύ γεωπόνων και κτηνιάτρων, μετά τη σχετική οδηγία της ΕΕ, που αφαιρεί το δικαίωμα του ελέγχου της ποιότητας του γάλακτος και των προϊόντων του από τους γεωπόνους και το μεταφέρει στους κτηνιάτρους.

Για το συγκεκριμένο θέμα, οι φοιτητές της Κτηνιατρικής, με βάση και σχετική απόφαση του Συλλόγου τους, διαμήνυσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν στο παιχνίδι των συντεχνιακών αντιπαραθέσεων, την ώρα μάλιστα που τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δυο κλάδοι είναι οξυμένα με πιο σοβαρό αυτό της ανεργίας.

Τέλος, οι φοιτητές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη λύση των προβλημάτων της σχολής.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας

Για το θέμα της κοινοτικής οδηγίας, ο Ζ. Καρακίτσος, μέλος των ΠΚΣ, σημείωσε ότι "δεν είναι συντεχνιακό πρόβλημα ανάμεσα στους δυο κλάδους. Εκπορεύεται από την έλλειψη εθνικού χάρτη επαγγελμάτων στη χώρα μας - ένα μοναδικό φαινόμενο - αλλά και από την αναρχία που υπάρχει. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή στο δικό μας κλάδο απασχολούνται μόνο 940 κτηνίατροι και η τελευταία μαζική πρόσληψη έγινε το 1985. Παράλληλα, οι κενές οργανικές θέσεις είναι εκατοντάδες. Για μας όμως αυτό το πρόβλημα συνδέεται κύρια με το κατά πόσο θα στηριχτεί και θα αναπτυχθεί ή όχι η αγροτική βάση της χώρας μας τα επόμενα χρόνια".

Το γεγονός ότι αυτές τις μέρες κινητοποιούνται φοιτητές, παρά το ότι είναι περίοδος φοιτητικών εκλογών, σχολίασε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος των ΠΚΣ Π. Καρλατήρας,σημειώνοντας ότι "οι φοιτητικές εκλογές για μας δεν αποτελούν φραγμό. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα παραμένουν. Για μας το μέτωπο του αγώνα έχει ανοίξει και θα το συνεχίσουμε".

Ιδιαίτερα για το στόχο των ΠΚΣ στην Κτηνιατρική ο Π. Καρλατήρας τόνισε "ότι οι φοιτητικές εκλογές θα αποτελέσουν μία προσπάθεια ανατροπής των συγκεκριμένων συσχετισμών που υπάρχουν στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, προκειμένου να προχωρήσουμε ενωμένοι στη μάχη των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης με ακόμα πιο έντονες κινητοποιήσεις".

Οι ΠΚΣ, συμπλήρωσε ο Ζ. Καρακίτσος, ειδικά στην Κτηνιατρική "αποτελούν ένα συνεπή αγωνιστικό πόλο, που δεν εμφανίζεται μόνο λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Από την αρχή της χρονιάς έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια προκειμένου να καταλάβουν οι φοιτητές το μέγεθος των προβλημάτων και από εκεί και πέρα να μπορέσουν να συσπειρωθούν σε αγωνιστική βάση και προοπτική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ