Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Σε ρόλο λοχαγού ο δήμαρχος

Απανταχούσα στρατοκρατικού ύφους και απόψεων "προς όλο το προσωπικό του δήμου και των νομικών του προσώπων", απέστειλε η διοίκηση του Δήμου Κορυδαλλού στους εργαζόμενους, αμέσως μετά την κάθοδό τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις για συμπαράσταση των 45 υπαλλήλων που κινδυνεύουν με απόλυση.

Παρά τις από τριμήνου ενοχλήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κορυδαλλού, Σ. Χρήστου,αρνήθηκε, όπως καταγγέλλουν, να φέρει για συζήτηση και επίλυση στο Δημοτικό Συμβούλιο το πρόβλημα των 45 με σύμβαση ορισμένου χρόνου εργαζομένων, με αποτέλεσμα να απειλούνται να βρεθούν υπό καθεστώς απόλυσης μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Χτες, μάλιστα, το πρωί, δεύτερη μέρα απεργίας των δημοτικών υπαλλήλων, επιστρέφοντας από ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ο δήμαρχος έφτασε στο σημείο να απειλήσει, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Κ. Σπέης,ότι... θα τους απολύσει όλους επειδή προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και τη Δευτέρα θα προσλάβει άλλους με οχτάμηνες συμβάσεις!

"Είναι απάνθρωπο και ειδικά σε περίοδο κρίσης, επισήμανε χτες σε ερώτησή μας ο πρώην δήμαρχος, Ν. Θέμελης,να σκέφτεται ο δήμαρχος να προχωρήσει σε απολύσεις. Και μάλιστα, για να ικανοποιήσει προφανώς στη συνέχεια προεκλογικές του δεσμεύσεις, καθώς πριν εκλεγεί στο δημαρχιακό θώκο δεν είχε πρόβλημα με τους εργαζόμενους. Η "Δημοκρατική Ενότητα" και μέσα και έξω απ' το Δημοτικό Συμβούλιο θα υποστηρίξει το δικαίωμα στην εργασία, συμπαραστεκόμενη στο δίκαιο αίτημα του Συλλόγου των Εργαζομένων". Τη συμπαράσταση εξέφρασε, εξάλλου, χτες στους εργαζόμενους και ο βουλευτής Β Πειραιά του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής,που ενημερώθηκε σε επίσκεψή του για το πρόβλημα.

Αν και οι 45, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία απασχολούνται στην καθαριότητα και καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες του δήμου, έχουν προσληφθεί από το 1992 και οι συμβάσεις τους έχουν ήδη ανανεωθεί μια και δυο φορές με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου - μαζί και του νυν δημάρχου, όσο βέβαια ήταν δημοτικός σύμβουλος - τώρα ο τελευταίος υποστηρίζει πως οι πάγιες ανάγκες πρέπει να ξανασυζητηθούν και ενδεχόμενα το προσωπικό να μειωθεί. Οπως ο ίδιος, άλλωστε, ισχυρίστηκε, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, στο συρτάρι του γραφείου του περιμένουν 1.200 αιτήσεις προσλήψεων δημοτών στις υπηρεσίες του δήμου.

Μέσα σ' όλα αυτά, "έσκασε" κυριολεκτικά και το πεντασέλιδο έγγραφο οδηγιών, που υπογράφει ο δικηγόρος, αντιδήμαρχος Γ. Σούλης,και αναφέρεται στην "εμπέδωση της ιεραρχίας (!), τον έλεγχο προσέλευσης και αποχώρησης απάντων των υπαλλήλων και τα θεμελιώδη καθήκοντά τους". Ενα έγγραφο, που ο Σύλλογος Εργαζομένων αποφάσισε ομόφωνα στη Γενική του Συνέλευση να επιστρέψει ως απαράδεκτο, αφού είναι μακράν κάθε έννοιας δημοκρατικής σκέψης.

Σ' αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται πως "ο δημοτικός υπάλληλος ως εκτελεστής της θελήσεως της διοικήσεως οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του, να τηρεί εχεμύθεια για όσα ενεπιστεύθηκαν σ' αυτόν, να σέβεται την ιεραρχία...".Προβλέπεται... "βιβλίο παρουσιών" για όλους τους υπαλλήλους και ακόμη για να πάρουν ολιγόωρη άδεια για προσωπικό λόγο θα χρειάζονται πλέον "έντυπο τριπλότυπο υπηρεσιακό σημείωμα" (!) με πλήρη στοιχεία που "θα φέρει κατά την έξοδό του ο... εξοδούχος" και θα κρατείται αντίγραφό του στη Διεύθυνση Διοικητικού και στο γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ