Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδικός ο ξεσηκωμός των αγροτών

Με διάσπαρτα οδοφράγματα, που ξεκινούν από την Πελοπόννησο και φτάνουν μέχρι τη Θράκη, συνέχιζαν και χτες μαχητικά το δίκαιο αγώνα τους οι αγρότες της χώρας. Το μέτωπο της αντίστασής τους επεκτείνεται και ο αγωνιστικός "κλοιός" σφίγγει όλο και περισσότερο για την κυβέρνηση μπρος στη σκόπιμη άρνησή της να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Ετσι, η Θράκη, η Μακεδονία, η Στερεά μέχρι την Αττική, η Πελοπόννησος και η Αιτωλοακαρνανία ζουν στο ρυθμό των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων. Μέσα στο γενικό ξεσηκωμό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να αφουγκραστεί τη φωνή των αγροτών, πασχίζει με πλάγιους τρόπους να κάμψει και να διαλύσει το πανελλαδικό "κύμα" αντίστασης των αγροτών.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, για 11η συνεχόμενη μέρα, παρέμεναν χθες στα οδοφράγματά τους, δηλώνοντας πως έχουν ακόμα πολλά "καύσιμα" για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Στο Βόλο και τη Λάρισα, τα "μπλόκα" κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης κρατούσαν, σε πείσμα όσων ήθελαν τη διάλυσή τους. Τα τρακτέρ παρέμεναν ακλόνητα σε Αλμυρό,Βελεστίνο,"Βιοκαρπέτ",Συκούριο και στη διασταύρωση με την οδό Λάρισας - Βόλου. Στη Λάρισα, ακόμα, κρατούσαν άλλα δυο οδοφράγματα στην παρακαμπτήριο του Συκουρίου και στον επαρχιακό δρόμο προς Φάρσαλα στο ύψος του "Βερόπουλου". Επίσης στο Νομό Καρδίτσας κλειστός παρέμενε ο δρόμος προς Αθήνα στο Δέλτα Σοφάδων και στο Νέο Μοναστήρι, ενώ στα Τρίκαλα οι εκεί αγρότες συνέχισαν να βρίσκονται στη διασταύρωση της Θεόπετρας,στο Κεραμίδι και το Ζάρκο.

Στη Φθιώτιδα

Παραμένουν τα οδοφράγματα στους Λιβανάτες και τη Μαλεσίνα. Κλειστός είναι επίσης ο δρόμος στην επαρχία Δομοκού στο 22ο χιλιόμετρο και στον Δρούγο. Επίσης κλειστός είναι ο δρόμος προς Ελάτεια, στη διασταύρωση Λεβέντη, στα σύνορα Φθιώτιδας - Βοιωτίας.

Στη Βοιωτία

Κλειστή παραμένει η σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό της Θήβας. Η Εθνική οδός Λαμίας - Αθήνας παραμένει κλειστή στο ύψος των διοδίων Σχηματαρίου.Κλειστός είναι και ο δρόμος Θήβας - Λιβαδειάς στα Βάγια,στο Μαυρομάτι,την Αγία Παρασκευή,στη διασταύρωση προς Αγία Αννα και στη διασταύρωση Λιβαδειάς. Επίσης κλειστός είναι ο δρόμος προς Ελάτεια,στη Χαιρώνεια και προς Ορχομενό στο ύψος του Κάστρου.

Αποκλεισμένη η Εύβοια

Στην 5η μέρα μπαίνει ο αγώνας των αγροτών της Β. Εύβοιας (περιοχή Ιστιαίας - Λ. Αιδηψού) και ο αποκλεισμός του δρόμου στη θέση Αγιόκαμπος,ενώ σήμερα διοργανώνεται πανευβοϊκό - παναγροτικό συλλαλητήριο στη Χαλκίδα. Χτες οι αγρότες των Ψαχνών Εύβοιας απέκλεισαν μέχρι το μεσημέρι το νομαρχιακό δρόμο Χαλκίδας - Β. Εύβοιας στα Ψαχνά.Από τις 3 μ.μ. μετακινήθηκαν και απέκλεισαν τις δύο εισόδους προς Εύβοια, στις δύο γέφυρες και παρέμενε ανοιχτός μόνον ο δρόμος προς Ριτσώνα.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Συνεχίζουν να παραμένουν αποκλεισμένα από προχθές το πρωί δύο σημεία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ οι αγρότες της περιοχής δείχνουν αποφασισμένοι να επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να αποκλείσουν, ίσως και σήμερα, δύο ακόμα σημεία. Αποκλεισμένη είναι η Εθνική Αντιρρίου - Ιωαννίνων,στη θέση Κυψέλη και στη διασταύρωση Ποδοβοράς - Βάλτου.Ως αργά χθες το βράδυ, στο νομό γίνονταν συζητήσεις μεταξύ των αγροτών, απ' τις οποίες φάνηκε η πρόθεσή τους να επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις και να αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους δύο ακόμα σημεία: Στη θέση Συκιά Μακρυνίας και στη Βόνιτσα.

Στην Ηλεία

Στα δύο μπλόκα των αγροτών που είχαν στηθεί στις θέσεις Λατίφι και Χειμαδιό, στους δρόμους Πύργου - Πάτρας και Πύργου - Τρίπολης, χτες, προστέθηκε ένα ακόμα μπλόκο στη θέση Καλό Νερό στα σύνορα Ηλείας - Μεσσηνίας, κλείνοντας και τον άλλο δρόμο Πύργου - Τρίπολης - Καλαμάτας.

Σε Μακεδονία και Θράκη

Στο μεταξύ, καθημερινά και νέα μπλόκα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Από χθες το πρωί, οι αγρότες της Χαλκιδικής έχουν αποκλείσει τη νέα Εθνική Θεσσαλονίκης - Μουδιανών στο ύψος της Σωζώπολης, όπως και τον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδιανών στα Ν. Πλάγια και ταΕλαιοχώρια, ενώ κλειστή παραμένει η οδός Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου στηΓαλάτιστα.

Σήμερα οι αγρότες της Χαλκιδικής θα πραγματοποιήσουν στις 10 π.μ. συγκέντρωση στον Πολύγυρο και θα αποκλείσουν συμβολικά το κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης. Παραμένει, επίσης, κλειστός ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της Κοινότητας Στίβος.

Ο νομός Κιλκίς είναι μπλοκαρισμένος σε τρία σημεία, στο Μεταλλικό και στην Κοινότητα Χέρσου - Πλαγιάς του δρόμου Κιλκίς - Ν. Πετρίστου και στο 13ο χιλιόμετρο της οδού Κιλκίς - Πολυκάστρου.Κλειστές επίσης παραμένουν οι κεντρικές αρτηρίες του Νομού Κοζάνης στο 55ο χιλιόμετρο του δρόμου Κοζάνης - Ιωαννίνων και στο 28ο χιλιόμετρο της οδού Κοζάνης - Θεσσαλονίκης.

Επίσης, στο Νομό Ημαθίας έχουν αποκλειστεί η παλιά Εθνική Βέροιας - Θεσσαλονίκης στο 66ο χιλιόμετρο,η νέα Εθνική Βέροιας - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Κοινότητας Νισέλη και η οδός Βέροιας - Κατερίνης στην Κοινότητα Κυψέλη.

Οι αγρότες του Νομού Ξάνθης από χθες έχουν αποκλείσει και το δρόμο Καβάλας - Ξάνθης στο χωριό Τοξότες, ενώ κλειστή παραμένει και η γέφυρα του Νέστου.

Ενταση στο αεροδρόμιο Μακεδονίας

Χτες, γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, η κατάσταση έγινε εκρηκτική. Στους αγρότες που είχαν σταματήσει τα τρακτέρ τους κατά μήκος της οδού Γεωργικής Σχολής, προχτές το βράδυ, προστέθηκαν πολλές εκατοντάδες που έφθασαν από το πρωί στον κόμβο Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης και κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία". Η απειλή του αστυνομικού διευθυντή πως "θα χυθεί αίμα" αν αποκλειστεί το αεροδρόμιο, που διαδόθηκε στα γύρω χωριά, ξεσήκωσε κύμα αγανάκτησης που αγκάλιασε όλους τους αγρότες, οι οποίοι έτρεξαν να συναντήσουν τους συναδέλφους τους, που βρίσκονταν κοντά στο αεροδρόμιο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες, ΜΑΤ, πυροσβεστικές αντλίες και γκρέϊντερς, που είχαν παραταχθεί στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας από το πρωί και έλεγχαν την κίνηση προς το αεροδρόμιο, υπερφαλαγγίστηκαν από 100 περίπου τρακτέρ που ήρθαν από την πλευρά της Επανωμής στο αεροδρόμιο, όπου και απέκλεισαν την πρόσβαση σ' αυτό. Καθ' όλη την ημέρα επικράτησε μεγάλη ένταση στη γύρω περιοχή του αεροδρομίου.

Η οδική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το αεροδρόμιο γινόταν με πολλά προβλήματα και μέσω παρακαμπτηρίων. Οι αγρότες είχαν στήσει μπλόκο μόνο στον κόμβο της Γεωργικής Σχολής. Στα άλλα κομβικά σημεία, που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική με το αεροδρόμιο, υπήρχαν μπλόκα της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται κόσμος, που πήγαινε στην εργασία του ή στο σπίτι του. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως ένα μπλοκ της Αστυνομίας βρισκόταν λίγο πριν τον Φοίνικα, εφτά χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο. Ηταν μια αδικαιολόγητη ενέργεια από την πλευρά της Αστυνομίας, προκειμένου να στραφεί η κοινή γνώμη κατά των αγροτών.

Με δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός, που επισκέφθηκε τους αγρότες στο μπλόκο μαζί με αντιπροσωπεία της ΚΟΘ, κατάγγειλε την προκλητική και απαράδεκτη στάση της Αστυνομίας. "Καταγγέλλουμε την Αστυνομία για την ενέργεια αυτή, τόνισε ο Γ. Κατσαρός, γιατί μοναδικό στόχο είχε να δημιουργήσει τεχνητή αντιπαράθεση ανάμεσα στους αγρότες και τους Θεσσαλονικείς". Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, τους ΕΒΕ, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών.

Με τα ΜΑΤ σε απόσταση αναπνοής

Αντιμέτωποι με τους αγρότες - ανθοκόμους είναι από χθες πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ και 10 πυροσβεστικά οχήματα. Λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού και στα διόδια του Καπανδριτίου από τους ανθοκόμους, οι δυνάμεις καταστολής βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το μπλόκο και κανείς δε γνωρίζει αν και πότε θα επέμβουν. Μάλιστα, περίπου στις 10 π.μ., τρία από τα πυροσβεστικά πλησίασαν στο χώρο, αλλά οι ανθοκόμοι τους "αντιμετώπισαν", προσφέροντάς τους λουλούδια!

Οι ανθοκόμοι της "Κοινοπραξίας Ανθοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδος", του "Συνεταιρισμού Φυτωρίων Αττικής" και του "Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού "Η Συνιδιοκτησία"", με περίπου 300 φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα, έκλεισαν από χτες στις 6 π.μ. σε μήκος ενός χιλιομέτρου την Εθνική οδό στα διόδια Καπανδριτίου και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί. Βασικό τους αίτημα είναι να μην ισχύσουν τα "αντικειμενικά κριτήρια" για τον κλάδο τους, τα οποία χαρακτηρίζουν πλασματικά, αυθαίρετα και εξωπραγματικά.

"Ούτε οι βιομήχανοι δε φορολογούνται έτσι. Είναι παράλογο ο μέσος ανθοκαλλιεργητής πέντε στρεμμάτων να έχει φορολογητέο εισόδημα 12,5 εκατομμυρίων, όπως και ο μέσος ανθοκαλλιεργητής με κομμένα άνθη 18 στρεμμάτων να έχει φορολογητέο εισόδημα 9,5 εκατομμυρίων", τόνισε ο Αλ. Μεταξάς πρόεδρος του "Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αττικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ