Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Οριοθέτηση της λειτουργίας τους από το ΣτΕ

Τα διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, που λειτουργούν στο χώρο της υγείας, τα εργαστήρια μαγνητικής τομογραφίας, μαστογραφίας, ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, καθώς επίσης τα κέντρα αξονικής τομογραφίας, πυρηνικής ιατρικής, πολυ-οδοντιατρείων κλπ., σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν μπορούν να λειτουργούν "ως αμιγώς κεφαλαιουχικές εταιρίες ή ως αστικές εταιρίες", αλλά θα λειτουργούν με αποκλειστικό σκοπό την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και ως ιατρικές εταιρίες ΑΕ, ΕΠΕ κλπ.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από τον υφυπουργό Υγείας στο Ε Τμήμα του ΣτΕ κρίθηκε κατ' αρχή ότι είναι σύμφωνο με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 21 του Συντάγματος, αλλά, παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε μερικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος μη νόμιμες και γι' αυτό παρέχει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις κατευθύνσεις, μέσα στις οποίες μπορούν να λειτουργούν νόμιμα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Το ΣτΕ επισημαίνει ότι τα διαγνωστικά αυτά κέντρα, για να έχουν συνταγματική κάλυψη, θα πρέπει η άσκηση της ιατρικής δεοντολογίας να μην αποτελεί αντικείμενο εμπορίας και να διαφυλάσσεται η επιστημονική και επαγγελματική ανεξαρτησία του γιατρού.

Επομένως, σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν μπορούν να λειτουργούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ως αμιγώς κεφαλαιουχικές εταιρίες, όπως καθορίζονται από τον εμπορικό κώδικα, ενώ η διαχείριση και η λήψη αποφάσεων των διαγνωστικών κέντρων θα πρέπει να παίρνονται κατά πλειοψηφία από γιατρούς.

Επίσης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΣτΕ, στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η άδεια ίδρυσης εργαστηρίων πυρηνικής ιατρικής θα πρέπει να χορηγείται σε γιατρούς ειδικευμένους στην πυρηνική ιατρική, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση ραδιοϊσοτόπων μετά την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητάς τους.

Τέλος, προκειμένου να γίνουν εξετάσεις πυρηνικής καρδιολογίας, απαιτείται η παρουσία ειδικευμένου καρδιολόγου και η υπογραφή από αυτόν της σχετικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, στο σημείο αυτό, το ΣτΕ έκρινε ότι για να είναι νόμιμη η διάταξη αυτή θα πρέπει ο καρδιολόγος να "βεβαιώνει τις προϋποθέσεις για τις οποίες εκλήθη, χωρίς να αναμειγνύεται περαιτέρω στα έργα του πυρηνικού γιατρού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ