ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μοναχοί θε να σωθούν!

Συμφωνούντες και "διαφωνούντες", πειθαρχικοί και "αντάρτες", σεμνοί και... λαλίστατοι "Κηπουροί" μαντρώθηκαν ή καλύφθηκαν πίσω από το δάκτυλό τους, πίσω από το άλλοθι της "κομματικής πειθαρχίας" και είπαν χτες στη Βουλή, για μια ακόμα φορά, το ΝΑΙ! ΝΑΙ στο ξεπούλημα του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Μεσογείου. ΝΑΙ στην παραπέρα κατεδάφιση της ναυπηγικής βιομηχανίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας. ΝΑΙ στην εκποίηση ενός ανεκτίμητου βιομηχανικού μεγαθηρίου, κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη και την εθνική άμυνα, χωρίς να ζητείται καν ελάχιστο τίμημα. ΝΑΙ στις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων. ΝΑΙ σε ΟΛΑ τα απερίγραπτα σκάνδαλα που συνοδεύουν το νόμο του ΑΙΣΧΟΥΣ! Σύμφωνη βρήκε, στην ουσία του, το νομοσχέδιο της εκποίησης και τη ΝΔ. Πώς θα μπορούσε εξάλλου να είναι διαφορετικά, αφού η ΝΔ πρώτη δρομολόγησε το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά; Σύμφωνη στην ίδια βάση και η ΠΟΛ.ΑΝ. Οι όποιες δημαγωγικές αντιρρήσεις δεν αφορούσαν παρά διαδικαστικά ζητήματα, όπως οι ίδιοι ξεκαθάρισαν...

Και έμειναν οι βουλευτές του ΚΚΕ μόνοι μέσα στη Βουλή, να υπερασπίζονται αυτό που ομόθυμα έξω από τη Βουλή διαδήλωναν οι υπό απόλυση εργάτες του Σκαραμαγκά. Οι αγρίως εξαπατημένοι και δικαίως εξοργισμένοι εργάτες του Σκαραμαγκά. Αυτοί που δεν έχουν να εξαργυρώσουν με τίποτα το "ναι" ή το"όχι" τους. Αυτοί που, ανεξάρτητα κομματικών συμπαθειών και παραταξιακών προτιμήσεων, έχουν μόνο να ΧΑΣΟΥΝ από αυτό το άθλιο παζάρι σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της δημόσιας περιουσίας. Αυτοί που σήμερα δεν μπορεί παρά να βγάζουν, εκτός των άλλων, τα εξής βασικά συμπεράσματα: Οτι μοναχοί θε να σωθούν. Οτι δεν μπορούν άλλο να εμπιστεύονται τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, ούτε να στηρίζουν καμιά απολύτως ελπίδα στους εμφανιζόμενους ως "συμπαθούντες" παράγοντες του κυβερνητικού κόμματος που τα στρίβουν με την πρώτη ευκαιρία, όπως έκαναν χτες. Οτι είναι καιρός να κλιμακώσουν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τον αγώνα τους, να τον πλατύνουν και να τον συντονίσουν με τους άλλους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς. Ετσι, θα γίνει πράξη αυτό που σε όλους τους τόνους διαδηλώνουν: "Δε θα παραδώσουμε τα κλειδιά του Σκαραμαγκά σε κανέναν Πειρατικό", "δε θα επιτρέψουμε να γίνει πράξη ο νόμος του ΑΙΣΧΟΥΣ".

Και για να μιλάμε καθαρά, είναι σίγουρο ότι ο αγώνας τους, που από σήμερα μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του, θα χτυπηθεί θα συκοφαντηθεί και θα πλαγιοκοπηθεί με όλα τα μέσα. Ηδη άρχισαν από χτες να βαράνε τα... βιολιά, με αφορμή τα επεισόδια έξω από τη Βουλή. Εξάλλου, εντελώς πρόσφατη είναι η πείρα του Νεωρίου της Σύρου και ο άθλιος ρόλος συγκεκριμένων δυνάμεων, ακόμα και μέσα από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος. Οχι δεν προδικάζουμε τίποτα. Δε θα ήταν, άλλωστε, σωστό. Εκείνο που ωστόσο πρέπει να υπογραμμίζεται είναι η ανάγκη της επαγρύπνησης, της εγρήγορσης, της αποφασιστικής παρέμβασης των ίδιων των εργαζόμενων σ' αυτό που οι ίδιοι έχουν αποφασίσει και που και χτες διακήρυξαν έξω από τη Βουλή: Δεν πουλάμε! Ναυπηγεία κρατικά, όχι ιδιωτικά!

Αρχίζει σήμερα το 12ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Στις 6μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αρχίζουν σήμερα στις 6 το απόγευμα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ και ολοκληρώνονται την Κυριακή. Το Συνέδριο αυτό έχει ξεχωριστή σημασία για την πορεία του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα, αφού συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ. Σε αυτό εκτός από τα διεθνή ζητήματα θα συζητηθούν και θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και τα βαλκανικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων της Ελλάδας με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν 400 περίπου αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα και αντιπρόσωποι από βαλκανικές, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, καθώς και από την Κύπρο και το Ισραήλ. Θα παραστούν ακόμα και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το σημερινό πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής:

- 6.00 μ.μ., έναρξη εργασιών από τον Μιλτιάδη Παπαθανασίου,ναύαρχο ε. α., πρόεδρο της Παναθηναϊκής Επιτροπής Ειρήνης.

- 6.05 μ.μ., κεντρική εισήγηση από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελο Μαχαίρα.

- 6.30 μ.μ., χαιρετισμοί προσκαλεσμένων και ξένων αντιπροσώπων.

- 8.00 μ.μ., τέλος εργασιών πρώτης μέρας.

Αύριο οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 8.00 μ.μ., θα γίνουν εισηγήσεις για διάφορα επίκαιρα θέματα και ακολουθεί συζήτηση για καθένα από αυτά. Την Κυριακή οι εργασίες θα αρχίσουν στις 9 το πρωί με την τέλεση πολιτικών μνημοσύνων. Θα ακολουθήσει απονομή των μεταλλίων Λαμπράκη, θα διατυπωθούν τα πορίσματα, θα εκδοθούν ψηφίσματα και το Συνέδριο θα κλείσει στις 1.30 μ.μ., αφού προηγουμένως εκλεγεί το νέο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ.

Εκθεση

Συνεχίζεται η έκθεση αφίσας, φωτογραφίας και έντυπου υλικού από τα 40 χρόνια δράσης του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ στο κτίριο "Κωστή Παλαμά" (Ακαδημίας και Σίνα). Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια του 12ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Αφίσας και θα λειτουργεί μέχρι την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

ΥΠΟΘΕΣΗ "ΜΑΒΗ"
Ερωτήματα για το ρόλο της ΕΥΠ

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα

Είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να ρίξει φως στην υπόθεση της "ΜΑΒΗ" ή εσκεμμένα προσπαθεί να συγκαλύψει τη δράση της; Αυτό το ερώτημα προκύπτει από δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρουν ότι η ΕΥΠ γνώριζε τη δράση της "ΜΑΒΗ" και άνδρες της υπηρεσίας συνεργάζονταν πολύ στενά μαζί της, πράγμα για το οποίο είχε ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ στις 10 Οκτώβρη 1994 προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο τότε υφυπουργός και σημερινός υπουργός, Σ. Βαλυράκης,είχε απαντήσει ότι "για το αναφερόμενο σε αυτή θέμα ενεργήθησαν σχετικές έρευνες, από τις οποίες δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη οργάνωσης με την αναφερόμενη επωνυμία".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας,επαναφέρει το θέμα με επίκαιρη ερώτησή του προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Προεδρίας και Εσωτερικών, ζητώντας να δοθούν εξηγήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων. Αφού ήταν γνωστή στην κυβέρνηση η δράση της οργάνωσης, γιατί ο Σ. Βαλυράκης απάντησε ότι δε γνώριζε γι' αυτήν; Αφού κάποιες υπηρεσίες γνώριζαν για τη "ΜΑΒΗ", γιατί δεν είχαν ενημερώσει τον πολιτικό προϊστάμενό τους; Ηταν εσκεμμένη η προσπάθεια συγκάλυψης της δράσης της; Τελικά, υπάρχει πραγματική ενημέρωση της Βουλής και των βουλευτών ή είναι μόνο λόγια οι διακηρύξεις για διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση της Βουλής; Συνεχίζοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά, ποιοι προκύπτει ότι βρίσκονται πίσω από αυτή την οργάνωση, με βάση το προανακριτικό υλικό. Εχει η συγκεκριμένη οργάνωση σχέσεις με διάφορες φασιστικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα μας και υπάρχουν πληροφορίες για σχέσεις της με οργανώσεις ή μηχανισμούς άλλων χωρών, που εμπλέκονται με διάφορους τρόπους στις ελληνοαλβανικές σχέσεις; Επίσης, με ερώτηση ζητά από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων προβοκατόρικων οργανώσεων, που καλλιεργούν τον εθνικισμό και το σοβινισμό.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά, αν αληθεύουν δημοσιεύματα βάσει των οποίων φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση της "ΜΑΒΗ" υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, πότε επιτέλους θα σπάσουν τα στεγανά των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας και αν θα υπάρξει επιτέλους πραγματικός κοινοβουλευτικός διακομματικός έλεγχος στην ΕΥΠ.

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον Χρ. Παπουτσή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,θα συναντηθεί με τον κοινοτικό επίτροπο της Ελλάδας, Χρήστο Παπουτσή,αύριο Σάββατο στις 11 π.μ. στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ