ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Αντίδραση - καταπέλτης

Σε 3.927 ανέρχεται ήδη ο αριθμός των κοινοτήτων, που έχουν εκφραστεί για τον ένα ή τον άλλο λόγο ενάντια στο σχέδιο "Καποδίστριας"

Να αντιταχθούν στην κατάργηση των κοινοτήτων, που προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", καλεί το λαό και όλους τους φορείς, οργανισμούς και σωματεία, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Ταυτόχρονα, καλεί τις κατά νομούς Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) να ακυρώσουν τις μέχρι τώρα αποφάσεις τους και να καταδικάσουν το κυβερνητικό σχέδιο, εκφράζοντας έτσι τη βούληση των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, οι κοινότητες που μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια ανέρχονται σε 3.927,ενώ ο αριθμός τους καθημερινά αυξάνεται. Λίγες μέρες πριν ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, στα πλαίσια της τακτικής του να υποβιβάσει τις αντιδράσεις, υποστήριζε πως αυτές δεν ξεπερνούν το 10%. "Το 10% είναι αυτοί στους οποίους έχουν τάξει έδρα και δημαρχιλίκι και κανένας άλλος", απαντά η Επιτροπή.

Απόφαση καταδίκης του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" και της κυβερνητικής τακτικής, που στο όνομα της "ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης" προχωρά στη διάλυση των κοινοτήτων, έλαβε και η ΤΕΔΚ νομού Λακωνίας. "Καταδικάζουμε σε όλα του τα σημεία το κυβερνητικό σχέδιο, που θα οδηγήσει στην ερήμωση και τον αφανισμό της υπαίθρου, καθώς και στην ταχύτατη μείωση του αγροτικού πληθυσμού", σημειώνει χαρακτηριστικά στο ψήφισμά της η ΤΕΔΚ. Για να συμπληρώσει, πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταβάλει τους νέους δήμους σε φορομπηχτικούς οργανισμούς, χώρους διορισμού "ημετέρων" και μηχανισμούς εξασφάλισης εκλογικής πελατείας.

Παράλληλα, στο ψήφισμά της η ΤΕΔΚ Λακωνίας, επισημαίνει, σε σχέση με τις προσπάθειες του υπουργείου Εσωτερικών, να προβάλλει ως επιχείρημα για την κατάργηση των κοινοτήτων την ανικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής, πως την αποκλειστική ευθύνη για τα προβλήματα των κοινοτήτων φέρει η πολιτεία, η οποία επί δεκαετίες παρακρατεί θεσμοθετημένους υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πόρους. Τέλος, δηλώνει τη συμφωνία της με το ψήφισμα και τις αρχές της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων και καταδικάζει την υποτακτική στάση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και του προέδρου της στο θέμα των υποχρεωτικών συνενώσεων.

Νομός Εύβοιας

Την κλιμάκωση και το συντονισμό του αγώνα κατά του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας", αναμένεται να αποφασίσει σήμερα, σε συνεδρίασή της, η Πανευβοϊκή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Σύμφωνα με τον Κώστα Δελλή, μέλος της Επιτροπής, "θα εκφραστεί η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δήμων και κοινοτήτων του νομού να αντιταχθούν στις υποχρεωτικές συνενώσεις".

Να σημειώσουμε ότι από τους 165 ΟΤΑ της Εύβοιας (12 δήμοι και 153 κοινότητες), το 65% αυτών έχει ταχθεί, με αποφάσεις δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Ενα ποσοστό 15% αντιδρά ως προς την έδρα και την ονομασία του νέου δήμου και ένα 20% συμφωνεί με το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας". Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη στάση που κρατούν απέναντι στο εν λόγω πρόγραμμα, οι αιρετοί, σχεδόν στο σύνολό τους, καταλογίζουν ευθύνες στην Επιτροπή Συνενώσεων και τη Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚ νομού Εύβοιας ότι λειτούργησαν ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αγνοώντας τη βούληση των ΟΤΑ της περιοχής.

ΝΕ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκαλέστε λαϊκές συνελεύσεις

Κάλεσμα με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο των αναγκαστικών συνενώσεων κοινοτήτων που προωθεί η κυβέρνηση

Να συγκαλέσουν λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων για να καταδικάσουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης και να συντονίσουν από κοινού τον αγώνα τους κατά των αναγκαστικών συνενώσεων καλεί τους κοινοτάρχες και τα κοινοτικά συμβούλια η Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ) Φωκίδας του ΚΚΕ. Παράλληλα, καλεί την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Φωκίδας να συγκαλέσει άμεσα γενική συνέλευση των μελών της με θέμα τις συνενώσεις και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, ώστε να σταματήσει να λειτουργεί ως εντολοδόχος της κυβερνητικής πολιτικής.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, "σκοπός της νέας επίθεσης δεν είναι βέβαια η ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και η ανάπτυξη της υπαίθρου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αφού στο πρόγραμμα δε γίνεται καμία αναφορά στους ουσιαστικούς λόγους ερήμωσης της υπαίθρου και των χωριών, όπως είναι η ανεργία, η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, η έλλειψη έργων υποδομής".

"Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να δώσει στην ΤΑ τη δυνατότητα να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη", συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ. Για να συμπληρώσει, πως αν η κυβέρνηση είχε τέτοια διάθεση, θα μπορούσε και σήμερα να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη με έργα υποδομής, να εφαρμόσει μια φιλοαγροτική πολιτική για το ζωντάνεμα της υπαίθρου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να διατηρήσει τις υπάρχουσες, όπως τα μεταλλεία.

"Η προωθούμενη αναγκαστική συνένωση δήμων και κοινοτήτων, καταλήγει η ΝΕ, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διοικητικού μηχανισμού που θα είναι ικανός να εφαρμόσει με συνέπεια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Με τις συνενώσεις η κυβέρνηση επιδιώκει: Να αποκόψει την ΤΑ από τους δημότες, όπως έχει κάνει και με τα Νομαρχιακά Συμβούλια. Να περιορίσει ακόμα περισσότερο τον διεκδικητικό της χαρακτήρα. Να τη μετατρέψει σε επιχείρηση που θα εφαρμόζει και θα προωθεί την ιδιωτικοποίηση, την ανταποδοτικότητα, την επιβολή πρόσθετης φορολογίας".

ΚΑΣΠΑΚΑΣ ΛΗΜΝΟΥ
Χωρίς δρόμους και βιολογικό καθαρισμό

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Κάσπακα Λήμνου, λόγω της άσχημης κατάστασης του οδικού δικτύου που οδηγεί στο χωριό τους και στην παρακείμενη παραλία και της μη δημιουργίας, εκεί, βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή. Το θέμα έφεραν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Ν. Γκατζής,με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Αιγαίου, ζητώντας να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων.

Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές τονίζουν πως η Κοινότητα Κάσπακα είναι ίσως η μοναδική της Λήμνου που "περιστοιχίζεται" από το χειρότερο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Πως εδώ και μια 5ετία υπήρχε απόφαση του Επαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου για την ασφαλτόστρωση των δρόμων Κάσπακα - Κορνού και Μύρινας - Κάσπακα και πως αυτοί έχουν ασφαλτοστρωθεί μόνο κατά το ήμισυ. Η κοινότητα έχει απευθυνθεί επανειλημμένα σε όλους τους αρμόδιους, ζητώντας την άμεση ασφαλτόστρωση και των δύο υπολοίπων μισών δρόμων, με απαραίτητα τεχνικά έργα που χρειάζονται, χωρίς όμως να έχει από κάπου δέσμευση ότι το πρόβλημα θα λυθεί. "Μπροστά σ' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, σημειώνουν, δημιουργείται η εντύπωση στους κατοίκους του χωριού ότι κάποιοι επιζητούν την απομόνωσή του. Το καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται χειρότερη και υπονομεύεται η τουριστική αξιοποίηση της πανέμορφης παραλίας του Αϊ - Γιάννη Κάσπακα, αφού στην ίδια άθλια κατάσταση και ακόμη χειρότερη βρίσκεται και ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία αυτή καθώς και ο παραλιακός. Ανεκπλήρωτο μένει, επίσης, το χρόνιο αίτημα για κατασκευή περιφερειακού δρόμου Κάσπακα - Αϊ - Γιάννη".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν, εξάλλου, πως λίγες εκατοντάδες μέτρα από την παραλία καταλήγουν τα λύματα της κοινότητας και της παρακείμενης στρατιωτικής μονάδας, με αποτέλεσμα να προκαλείται στο σημείο αυτό του δρόμου, που οδηγεί στην παραλία, δυσοσμία και να δημιουργούνται οι ευνόητοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Τονίζουν πως παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις της κοινότητας και των βουλευτών του ΚΚΕ και τις συνεχείς υποσχέσεις, μένει ανεκπλήρωτο το αίτημα για τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού που θα εξυπηρετεί την Κοινότητα Κάσπακα, το στρατόπεδο και τη γειτονική Κοινότητα Κορνού.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Πολιτικοί και οικονομικοί οι λόγοι

Μπορεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας να στεναχωρείται ειλικρινά για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και να προσπαθεί να δώσει ερμηνείες και λύσεις που να συνάδουν με το Δογματικό της πίστης του, η αλήθεια όμως είναι ότι πίσω από τη διαμάχη υπάρχουν οικονομικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα.

Οι τριβές μεταξύ των δύο Θρόνων χρονολογούνται από πολλών ετών. Αιτία στάθηκε η ερμηνεία Πατριαρχικής Συνοδικής Πράξης του 1928, σχετικά με την εκκλησιαστική δικαιοδοσία των λεγόμενων "νέων χωρών", δηλαδή της διοίκησης των Μητροπόλεων Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης και των νήσων Βορείου Αιγαίου. Το Φανάρι κατηγορεί την Αθήνα ότι κατά πραξικοπηματικό τρόπο απεξάρτησε τις "νέες χώρες" από το Πατριαρχείο και τις προσάρτησε πλήρως στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ενα από τα ουσιαστικά σημεία της υπόθεσης αυτής βρίσκεται στο ότι, μετά την απεξάρτησή τους οι Μητροπόλεις των "νέων χωρών" δεν υποβάλουν το 0,5% των ακαθόριστων εσόδων τους στο Πατριαρχείο. Πρόκειται για σεβαστό ποσό που από μόνο του δικαιολογεί την υπάρχουσα διαμάχη.

Η κατάσταση περιπλέκεται, όμως, ακόμα περισσότερο από την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση, η οποία προσπαθεί να πιέσει το Πατριαρχείο, χρησιμοποιώντας και αυτή σαν όπλο την οικονομική πίεση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, επικροτώντας κατ' αρχήν τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας, αρνείται στη συνέχεια να στείλει στο Πατριαρχείο την ετήσια οικονομική ενίσχυση. Αυτό, όμως, είναι η κορυφή του παγόβουνου στην ένταση των σχέσεων ΥΠΕΞ και Φαναρίου, ο προκαθήμενος του οποίου εκτός των άλλων είναι και Τούρκος υπήκοος. Το παιχνίδι είναι πολύ πιο χοντρό και σχετίζεται και με τα σχέδια του Βατικανού για συνένωση των Εκκλησιών υπό τη σκέπη του. Σχέδια που κάθε άλλο παρά θρησκευτικό ζήλο έχουν. Αντίθετα, είναι βαθύτατα πολιτικά και εκφράζουν στο επίπεδο της θρησκείας τους σχεδιασμούς της νέας τάξης υπό το δόγμα της "οικουμενικότητας"...

Γ. Κ.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγελίες για μια δίωξη

Ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης και ο αντιδήμαρχος Πιέρος Σερεμέτης καταγγέλλονται από το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου ότιμετάθεσαν τον προϊστάμενο του Τμήματος Καθαριότητας και γραμματέα του Συλλόγου, Γ. Ρόδιο,υπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει το δήμαρχο Πειραιά Στ. Λογοθέτη και τους "περί αυτού" δημοτικούς συμβούλους για την "αψυχολόγητη και αστραπιαία μετακίνηση (αποκεφαλισμό, λένε) του συναδέλφου προϊσταμένου του Τμήματος Καθαριότητας, γραμματέα του Συλλόγου Γ. Ρόδιου".Οι εργαζόμενοι κάνουν σαφές ότι η μετακίνηση έγινε επειδή "δεν υπέγραψε μελέτες έργων αυτεπιστασίας, έργων ετεροχρονισμένων, μηδέποτε γενομένων ή απαγορευμένων με το νόμο (2508/97)". Ακόμα επειδή αρνήθηκε και εμπόδισε, όπως αναφέρουν, ιδιωτικά συμφέροντα και εργολάβους να αναλάβουν το έργο της καθαριότητας του δήμου, "αλώνοντας στην ουσία τις υπηρεσίες καθαριότητας, στερώντας την εργασία από εκατοντάδες εργαζομένους και διασπαθίζοντας ό,τι απέμεινε στο πενιχρό ταμείο του δήμου".

Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως τέτοιου είδους ενέργειες απέναντι στους εργαζομένους από πλευράς της δημοτικής αρχής θα συνεχιστούν στο μέλλον. Για αυτό το λόγο επισημαίνουν πως θα καταγγείλουν και θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ενάντια στον οποιοδήποτε από το δήμο θελήσει να νομιμοποιήσει με την υπογραφή του, να βεβαιώσει ή να εκδώσει εντάλματα για δαπάνες και έργα μηδέποτε πραγματοποιηθέντα και για έργα που έγιναν χωρίς να ακολουθηθούν οι από το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι κοινότητες είναι ιστορική κατάκτηση και δεν μπορούν να καταργηθούν

Οι κοινότητες είναι ιστορική κατάκτηση και δεν μπορούν να καταργηθούν με Διατάγματα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ