ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τέρμα (ξανά) το ρουσφέτι!

ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΤΕ εκείνο το νόμο του Πεπονή, για τις προσλήψεις στο δημόσιο; Εκείνον ντε, που οι ΠΑΣΟΚοι αποκάλεσαν ούτε λίγο ούτε πολύ το... όγδοο θαύμα του κόσμου γιατί... κατάργησε το ρουσφέτι στο δημόσιο;

***

Ε, αυτό το "θαύμα" τώρα δεν τους αρέσει κι είπανε να τον... "εκσυγχρονίσουνε" και να τον βελτιώσουνε! Καταθέσανε και νόμο στη Βουλή χτες και τον συζητήσανε.

***

Οχι πως είχε κανένα πρόβλημα εκείνος ο νόμος Πεπονή με τα ΠΑΣΟΚικά κριτήρια. Και τα παραθυράκια του τα είχε, και τα κολπάκια του για μαζικούς διορισμούς κι όλα τα καλά.

***

Δεν ταίριαζε όμως στα σύγχρονα ήθη. Δεν προέβλεψε βλέπετε ότι μερικά χρόνια μετά θα είχαμε... δημοτικές εκλογές με τη σημερινή πολιτική συγκυρία ώστε... να προσαρμόσει τη Δημόσια Διοίκηση ανάλογα.

***

Διότι πώς να το κάνουμε, δημόσια διοίκηση που δε σε βοηθάει να κερδίσεις εκλογές τι να την κάνεις; Απλώς και μόνο να εξυπηρετεί τον κόσμο;

***

Για σκεφτείτε όμως, υπάρχει πιο αστείο πράγμα από το... να βλέπεις μια οποιαδήποτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να μάχεται εναντίον του ρουσφετιού; Σαν... διαδήλωση από τίγρεις και λιοντάρια υπέρ της... καθιέρωσης της χορτοφαγίας μοιάζει!

***

Αν χρωστάει κάτι η πολιτική επιστήμη σε αυτό το κόμμα, είναι οι χρόνιοι πειραματισμοί του που το οδήγησαν στη διαμόρφωση... "Μεθοδολογίας Βολέματος Ημετέρων"!

***

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ο πανικός στα λιμάνια, με καθυστερήσεις, διπλά και τριπλά εισιτήρια. Ναι μεν ο κόσμος μαζικά θέλει να πάει διακοπές, αλλά κι αυτοί που έχουν τα πλοία θέλουν να κονομήσουν εξίσου... μαζικά. Οπότε... Χάος!

***

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Ο ένας Καραμανλής επισκέφθηκε τον άλλο Καραμανλή, διαπίστωσαν αμφότεροι ότι είναι... φρεσκότατοι μετά τις θερινές διακοπές τους και κάπου ανάμεσα συζήτησαν και τα εθνικά θέματα. Ετσι. Χρειάζεται σκληρή δουλιά.

Φτηνές συκοφαντίες (1)

Με ένα εξόφθαλμα πολιτικά κατευθυνόμενο και κακεντρεχές κείμενο - αν και σε αθλητικές σελίδες - επέλεξε να επιτεθεί η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στην Κουβανική Επανάσταση και τα αξιόλογα επιτεύγματά της. Αφορμή στάθηκε η επιστολή - αφιέρωση, που έστειλαν οι Κουβανοί αθλητές στίβου στον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, σχετικά με τις πρόσφατες επιτυχίες τους στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αθήνα.

Ετσι, εκτός από τα διάφορα, φτηνά σχόλια, σχετικά με την έκφραση συμπαράστασης και πηγαίας εκτίμησης στο σύμβολο της επανάστασης, που εκφράζουν οι Κουβανοί αθλητές, υπάρχουν ακόμη, διάσπαρτες στο κείμενο, επιδερμικού χαρακτήρα διαπιστώσεις και ρηχές αναλύσεις για τη σύγχρονη ζωή στην Κούβα. Οι σοβαρές κατακτήσεις του κουβανικού λαού αποσιωπώνται, ενώ παρουσιάζονται τα όποια - υπαρκτά ή ανύπαρκτα - προβλήματα, χωρίς να λέγεται το παραμικρό για τον 30χρονο αποκλεισμό του Νησιού της Επανάστασης από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Βέβαια, όπως ο καθένας καταλαβαίνει, ο συντάκτης της "Κ.Ε." γνωρίζει το γεγονός αυτό. Γνωρίζει ακόμη - όπως και ο οποιοσδήποτε αναγνώστης εφημερίδων - το συστηματικό και πολύμορφο πόλεμο, που διεξάγει ενάντια στην Κούβα ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και τις σοβαρές συνέπειες, που πληρώνει ακριβά ο κουβανικός λαός. Προτίμησε, όμως, να παρουσιάσει εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Οπως ακριβώς συμφέρει όλους όσοι πολεμούν την Κούβα και τον ηρωικό αγώνα του λαού της...

Πρόσωπα και πολιτικές

Αγωνιά το πανελλήνιο, αν ο Σημίτης αποφάσισε ή δεν αποφάσισε ανασχηματισμό, κατά τη διάρκεια στην οποία έκανε τα μπάνια σε κάποια ακρογιαλιά. Αραγε, θα μείνει ο Τζουμάκας υπουργός Γεωργίας ή θα υπογράφει άλλος τα επόμενα καταστροφικά για τους αγρότες μέτρα των Βρυξελλών; Αραγε θα είναι η Β. Παπανδρέου που θα συσκέπτεται με τους Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη, Λάτση, Κοπελούζο για την προώθηση του "αναπτυξιακού" ξεπουλήματος ή κάποιος άλλος; Και εκείνος ο Παπαντωνίου, βρε παιδί μου, θα μας δώσει τη χαρά να υπογράψει ως "τσάρος" επί των Οικονομικών ένα ακόμα στυγνό προϋπολογισμό ή μπας και βρεθεί κανένας λιγότερο χαμογελαστός, για να κάνει την ίδια δουλιά; Τη μεγαλύτερη, όμως, αγωνία έχει το πανελλήνιο για τον Πάγκαλο. Θα είναι το δικό του αυτί που θα τραβά κάθε τρεις και λίγο η Ολμπράιτ ή μήπως θα αλλάξει αυτί (συγνώμη, υπουργός Εξωτερικών θέλαμε να πούμε).

Αχ, πέστε μας κύριε πρωθυπουργέ: Θα κρατήσετε τους ίδιους στην ομάδα που ηγείται της "εκσυγχρονιστικής" λαίλαπας; Πάντως, μην έχετε και πολλές προσδοκίες. Μην περιμένετε από τους εργάτες, τους αγρότες, τους άνεργους, τους εκπαιδευτικούς να "παραμυθιαστούν". Αλλωστε, το θέμα δεν είναι προσωπικό και το ξέρετε. Οπως δεν έχει σημασία για σας ποιον θα βάλετε να υπογράφει τα αντιλαϊκά διατάγματα, έτσι δεν έχει σημασία για το λαό ποιον θα έχει απέναντί του στα μπλόκα. Αλλωστε τι Πασχαλίδης, τι Χρυσοχοϊδης; Στα ονόματα θα τα χαλάσουμε τώρα;

Η αδιαφορία της υπουργού

Φαίνεται ότι η καρέκλα της υπερυπουργού πάνω στην οποία κάθεται, βρίσκεται τόσο ψηλά, που της είναι δύσκολο να "κοιτάζει" όσους βρίσκονται χαμηλότερα απ' αυτήν. Ο λόγος για την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, που, όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των αιτημάτων των μεγαλοξενοδόχων και των βιομηχάνων, επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο και βρίσκει χρόνο για όλους, για να μην αφήσει κανέναν τους παραπονούμενο. Αντίθετα, όταν πρόκειται για εργαζόμενους περισσεύει η αδιαφορία. Εδώ και μήνες περιμένουν μια συνάντηση μαζί της οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, στο Καζίνο - ξενοδοχείο και τελεφερίκ Πάρνηθας και ποιος ξέρει πόσοι άλλοι ακόμα, αλλά αυτή δεν ανταποκρίνεται.

Φυσικά, η πολιτική της κυβέρνησης γι' αυτό τον "ευαίσθητο" κλάδο, ο οποίος απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους είναι γνωστή και επιβάλλει τη στενή επαφή με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την απόσταση από τα συμφέροντα των εργαζομένων και τους εκπροσώπους τους. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όμως έχουν το δικαίωμα να συζητούν με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες τα προβλήματά τους. Απλά, συνήθως χρειάζεται να κατεβαίνουν στο δρόμο για να το καταφέρουν...

Περί "μεταψυχροπολεμικής" εποχής

Η εποχή του "ψυχρού πολέμου" - όπως αρέσκονται αρκετοί να ονομάζουν την περίοδο, που υπήρχε η Σοβιετική Ενωση - έχει υποτίθεται τελειώσει, εδώ και αρκετά χρόνια. Υποτίθεται επίσης, ότι κανένας λόγος δεν υπάρχει για να συνεχίζεται η κούρσα των εξοπλισμών, ιδιαίτερα των πυρηνικών. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον καταστεί η μοναδική και αδιαφιλονίκητη παγκόσμια υπερδύναμη.

Και όμως, παρά τα προαναφερόμενα, παρά τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών - η οποία έχει ήδη επικυρωθεί από τις ΗΠΑ και άλλες 145 χώρες - η αμερικάνικη ηγεσία συνεχίζει να εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και να αναπτύσσει νέες πυρηνικές κεφαλές. Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" και στηρίζεται σε απόρρητη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.

Μια ακόμη απόδειξη, ότι τα όσα λένε και ισχυρίζονται, για τη λεγόμενη μεταψυχροπολεμική εποχή, οι διάφοροι απολογητές του ιμπεριαλισμού, δεν απέχουν μόνο παρασάγγας από την πραγματικότητα, αλλά είναι και σκοπίμως αποπροσανατολιστικά και παραπλανητικά.

Στη μέση...

"Είμαστε ακόμη στη μέση". Η διαπίστωση ανήκει στον υφυπουργό Γ. Πασχαλίδη και αφορά την αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ενώ, "σ' ό,τι αφορά τη μνήμη έχει κάνει ήδη κάποια βήματα", όπως συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο καθένας μπορεί, επομένως, να κάνει κάποιους απλούς λογαριασμούς. Χρειάστηκε να περάσουν πεντέμισι ολόκληρες δεκαετίες από την ίδρυση του ΕΑΜ και δεκάξι ολόκληρα χρόνια από το 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε για πρώτη φορά κυβέρνηση, για να φτάσουμε "στη μέση" και να γίνουν "κάποια βήματα". Προφανώς - σύμφωνα με τη λογική και τους ρυθμούς της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος - για το άλλο μισό ή καλύτερα, για να γίνουν κάποια βήματα ακόμη, θα χρειαστούν κάποιες δεκαετίες τουλάχιστον...

Αραγε, μπορεί ο υφυπουργός να μας πει, πότε προβλέπουν να ολοκληρωθούν τα όσα σχετικά με την Εθνική Αντίσταση νομίζουν ότι πρέπει να γίνουν; Θα προλάβουν μέχρι το 2097..;

Φτηνές συκοφαντίες (2)

Από τη συκοφαντική μανία του συντάκτη της "Κ.Ε.", όμως, δε γλίτωσε και το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Κούβας. Οι 12.000 και πλέον αντιπρόσωποι, νεολαιίστικων και άλλων φορέων, από 132 χώρες, οι πολύμορφες και σημαντικές δραστηριότητες, που ξεδιπλώθηκαν για δυο περίπου βδομάδες στην Αβάνα, χαρακτηρίζονται ως μια "μάζωξη αριστερών, που με συνθήματα καταδίκασαν το εμπάργκο των Αμερικανών και απότισαν φόρο τιμής στον Τσε Γκεβάρα". Ενώ, σχετικά με τη μεγαλειώδη τελετή λήξης του Φεστιβάλ, προστίθεται: "ζητωκραύγαζαν για το Κάστρο, και δεν ήταν πολλοί Κουβανοί ανάμεσά τους".

Αν δεν το γνωρίζει ο συντάκτης της "Κ.Ε.", ανάμεσα στους χιλιάδες αντιπροσώπους ήταν και εκατοντάδες Ελληνες νεολαίοι. Νεολαίοι, που είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν από κουβανικές οικογένειες και να γνωρίσουν από κοντά την καθημερινή ζωή και τον αγώνα αυτού του λαού. Ας ρωτήσει, λοιπόν, οποιονδήποτε από τους νέους αυτούς, για τις εντυπώσεις που αποκόμισε.

Ισως μπορέσει να συνειδητοποιήσει πόσο πολύ αδίκησε έναν ολόκληρο λαό, που - στη συντριπτική του πλειοψηφία - παλεύει, με πείσμα και αξιοπρέπεια, για την υπεράσπιση της επανάστασής του και του αναφαίρετου δικαιώματός του, να καθορίζει αυτός την πορεία του και όχι ο όποιος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εύσημα...

Εύσημα προς τους βιομηχάνους της Β. Ελλάδας απένειμαν με τον πλέον προκλητικό τρόπο, πριν από την αργία του Δεκαπενταύγουστου, οι "εκσυγχρονιστές" κυβερνώντες της χώρας. Τα εύσημα αφορούσαν την απαίτηση που πρόβαλαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες προς την κυβέρνηση, για κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους κατοίκους της Ολυμπιάδας, που αντιστέκονται στην αποικιακή σύμβαση εκχώρησης των ορυχείων χρυσού στην καναδική πολυεθνική. Η σχετική ανακοίνωση, που υπογράφεται από την υφυπουργό Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου, σπεύδει παράλληλα να διαβεβαιώσει τους ενδιαφερόμενους ότι η κυβέρνηση εργάζεται "μεθοδικά και αθόρυβα" για την υλοποίηση της μονάδας χρυσού από την TVX.

Το γεγονός πάντως ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως "ευτυχές γεγονός" την παρότρυνση των βιομηχάνων να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί καταστολής των λαϊκών αγώνων και τρομοκράτησης των κατοίκων, πέρα από το θέμα που δημιουργεί για την τακτική και τις προθέσεις της κυβέρνησης, αποτελεί και μια ευκαιρία να βγάλουν ορισμένοι τα αναγκαία συμπεράσματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ