ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΖΩΝΗΣ
Απεργούν εδώ και 22 μέρες

Ανυποχώρητοι στον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης

Ανυποχώρητοι οι ηλεκτρολόγοι της Ζώνης συνεχίζουν σήμερα την απεργία τους για εικοστή δεύτερη μέρα, δηλώνοντας την απόφασή τους να υπογράψουν φέτος συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις 10% σε μία δόση! Επί 22 μέρες οι ηλεκτρολόγοι παίρνουν καθολικά μέρος στις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κήρυξε το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευών Εγκαταστάσεων Πλοίων,ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης του κλάδου, προκειμένου να κάμψουν την αδιαλλαξία που επιδεικνύουν οι εργοδότες. Να σημειωθεί ότι αρχικά το Σωματείο διεκδικούσε 13% αύξηση, ποσοστό που μείωσε προκειμένου να βρεθεί λύση. Ομως οι εργοδότες στην τελευταία συνάντηση με τους συνδικαλιστές ασυζητητί απέρριψαν προκλητικά και το νέο αίτημα!

"Συνεχίζουμε την απεργία μας μέχρι να δικαιωθούν τα μετριοπαθή και ρεαλιστικά αιτήματά μας", ξεκαθαρίζει το Σωματείο των Ηλεκτρολόγων με ανακοίνωσή του, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να περιφρουρούν καθημερινά τον απεργιακό αγώνα, με την παρουσία τους στις πύλες της Ζώνης, αλλά και μέσα στους εργασιακούς χώρους. "Υπεύθυνη για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις - συνεχίζει - είναι η εργοδοτική Ενωση, η οποία βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της Ζώνης με την αδιάλλακτη, ανεύθυνη και προκλητική στάση της". Το σωματείο καταγγέλλει την εργοδοτική Ενωση γιατί "κάθε χρόνο δημιουργεί αναστάτωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για την υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα να φεύγουν οι δουλιές από το Πέραμα". Ο πρόεδρος του Σωματείου Θανάσης Παναγιωτόπουλος με δήλωσή του τονίζει: "Η απεργία θα μπορούσε να είχε λήξει. Ομως χωρίς λογική ειδικά ένας πυρήνας εργοδοτών που αυτή την περίοδο δεν έχει εργασίες απορρίπτει τα αιτήματά μας, με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να φύγουν δύο σοβαρές δουλιές από τη Ζώνη. Η απεργία αυτή έχει τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις που έχουν δουλιές, για τους εργαζόμενους, αλλά και για την εμπορική κίνηση του Πειραιά. Για αυτό τους καλούμε να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση, με αυτό το ποσοστό αύξησης. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο πίσω στις διεκδικήσεις μας. Αλλωστε έχουμε αποδείξει με συγκεκριμένους αριθμούς ότι το μεροκάματο της Ζώνης είναι το πιο φτηνό στην Ευρώπη".

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ
Αντίσταση στην αντεργατική επίθεση

Στο πρόγραμμα δράσης της οργάνωσης για τον επόμενο χρόνο, επισημαίνεται ο αντεργατικός χαρακτήρας της "Λευκής Βίβλου" και καλούνται οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους

Την άσχημη οικονομική κατάσταση που πλήττει εργαζόμενους - συνταξιούχους και την όξυνση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι, από την κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων που προτείνει η "Λευκή Βίβλος",διαπιστώνει στο πρόγραμμα δράσης του για το 1995, το Εργατικό Κέντρο Θήβας που πραγματοποίησε την ετήσια Γενική Συνέλευσή του.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της Θήβας αποφάσισαν να αγωνιστούν για την προστασία των δικαιωμάτων τους, επιδόματα, άδειες, την προστασία 8ώρου, 7ώρου, Κυριακάτικης αργίας, για τη μη κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στην ασφάλιση, την άρνηση της γενίκευσης του ωρομισθίου, της μερικής απασχόλησης, του μειωμένου ωραρίου με μειωμένες αποδοχές.

Θα διεκδικήσουν επίσης την κατασκευή νοσοκομείου στη Θήβα και του εργοστασίου της ΑΛΟΥΜΙΝΑ,την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, τη σύνδεση των συντάξεων με το 80% του μεροκάματου ανειδίκευτου εργάτη, τη μείωση των συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας, την παραμονή στο δημόσιο των επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, τη χάραξη κλαδικών εθνικών πολιτικών από τον ΟΑΕ, τη δίκαιη φορολόγηση, την ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Με ψηφίσματα της συνέλευσής τους οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης από τη ΓΣΕΕ να αγωνιστεί, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, για την κατάργηση του Ταμείου Εργατικών Στελεχών (εργατοπατέρων), εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την προσπάθεια διάλυσης του Ταμείου Μετάλλου (ΕΤΕΜ) και καλούν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την ανατροπή της "Νέας Τάξης", τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ, τη διάλυση των στρατιωτικών συνασπισμών, την ειρήνη στα Βαλκάνια, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Συμπαράσταση από την ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Στους απεργούς της "Βιομπετόν Ευαγγέλου"

Τη συμπαράστασή της προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης έτοιμου σκυροδέματος "Βιομπετόν Ευαγγέλου",που για 9η μέρα συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα ενάντια στις παράνομες απολύσεις πέντε συναδέλφων τους και στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του εργοδότη και των πολιτικών προστατών του, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Καταγγέλλουμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - την πολύπλευρη πολιτική κάλυψη που δίνουν οι τοπικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στον ασύδοτο εργοδότη Ευαγγέλου. Ετσι ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας - συνεχίζει - αναγνωρίζει ότι τα αιτήματα είναι δίκαια και οι απολύσεις παράνομες, στην πράξη δεν κάνει τίποτα. Παράλληλα, και η διεύθυνση της τροχαίας αδιαφορεί για τις καταγγελίες του σωματείου ότι ο εργοδότης κυκλοφορεί παράνομα, επικίνδυνα οχήματα.

Η προκλητική πολιτική κάλυψη - επισημαίνεται - που δίνει το κυβερνητικό κόμμα έρχεται ως συνέχεια της ανοχής που έχουν δείξει προηγούμενες κυβερνήσεις στις παράνομες εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου εργοδότη, σε χώρους δίπλα στο αεροδρόμιο, όπου απαγορεύεται η δόμηση.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ
"Μαχαίρι" στο δώρο του Πάσχα!

Κόβουν και το δώρο του Πάσχα από τους άνεργους ναυτικούς! Με εγκύκλιο του Οίκου του Ναύτου,η οποία βασίζεται σε Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Κατσιφάρα,που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον περασμένο Νοέμβρη, άλλαξαν οι προϋποθέσεις για την καταβολή του δώρου με τέτοιο τρόπο, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων ναυτικών να μην έχει τη δυνατότητα να δηλώσει συμμετοχή για να πάρει το πενιχρό βοήθημα!

Οσον αφορά τις νέες προϋποθέσεις, δώρο Πάσχα δικαιούνται όσοι άνεργοι ναυτικοί βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και έχουν κάρτα ανεργίας. Μέχρι πέρσι το αποδεικτικό στοιχείο που προσκόμιζαν οι άνεργοι για την καταβολή του δώρου, ήταν η υπηρεσία που αναγραφόταν στο φυλλάδιό τους! Επιπλέον, ελάχιστοι ναυτικοί αναγράφονται στους καταλόγους του ΓΕΝΕ, γιατί ο τρόπος λειτουργίας του Γραφείου δεν τους εξασφαλίζει εργασία!

Βάσει των νέων προϋποθέσεων ο άνεργος θα πρέπει τα τρία τελευταία χρόνια, δηλαδή από 23 Απρίλη 1992 μέχρι τις 23 Απρίλη 1995, να έχει συμπληρώσει 18 μήνες υπηρεσία, ήτοι 6 μήνες το χρόνο! Το απαιτούμενο χρονικό διάστημα θαλάσσιας υπηρεσίας ήταν 8 μήνες τα δύο τελευταία χρόνια, δηλαδή, 4 μήνες το χρόνο! Οσον αφορά τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, η τελευταία απόλυση του ανέργου πρέπει να είναι 30 μέρες πριν το Πάσχα, δηλαδή, στις 23 Μάρτη. Δώρο δικαιούται και ο άνεργος ναυτεργάτης που ανεξάρτητα από τις παραπάνω προϋποθέσεις έχει συμπληρώσει την τελευταία 4ετία 24 μήνες θαλάσσια υπηρεσία.

Εικοστή δεύτερη μέρα απεργίας σήμερα για τους ηλεκτρολόγους της Ζώνης, με σκοπότην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Εικοστή δεύτερη μέρα απεργίας σήμερα για τους ηλεκτρολόγους της Ζώνης, με σκοπότην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

"Πολυεθνικές" απολύσεις από "Shell"

Σε μείωση κατά 1/3 του προσωπικού των κεντρικών γραφείων της προχωρά η "Shell" σε όλον τον κόσμο!

Μέχρι το τέλος του χρόνου η πολυεθνική εταιρία πετρελαιοειδών "Shell" αναμένεται να απολύσει 1.200,περίπου, εργαζόμενους από τα κεντρικά γραφεία της σε όλο τον κόσμο, προχωρώντας σε... αναδιοργάνωση της δομής της."Ελπίδα" της επιχείρησης είναι "η δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο θα αξιοποιείται πλήρως το δυναμικό όλου του προσωπικού, όλων των εθνικοτήτων"!

Η "Shell" απασχολεί 4.000 εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της και η μείωση θα αφορά το 30% περίπου αυτού του προσωπικού. Η αναδιοργάνωση αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 1995, με πρώτους "στόχους" τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στο Λονδίνο και τη Χάγη,σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή της εταιρίας στην Ελλάδα.

Η "Shell" θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση επειδή "οι συνθήκες που υφίστανται στην αγορά σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά τα μειωμένα περιθώρια κέρδους και τις χαμηλές πετρελαϊκές τιμές, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και στο μέλλον", όπως δήλωσε σε ομιλία του προς τους εργαζόμενους ο C. Herkstroter,πρόεδρος της επιτροπής διευθυνόντων συμβούλων της εταιρίας παροχής υπηρεσιών του ομίλου "Royal Dytch/Shell"...

Ανεργοι και απλήρωτοι

Δραχμή δεν έχουν πάρει ακόμα οι πρώην εργαζόμενοι στα "Κοτόπουλα Γέρακα"

Θύματα της χρονοβόρας πτωχευτικής διαδικασίας, αλλά και των συνεχών δικαστικών παρεμβάσεων των πιστωτριών τραπεζών, παραμένουν για δύο ολόκληρα χρόνια οι 184 απολυμένοι εργάτες της επιχείρησης "Κοτόπουλα Γέρακας".

Παρόλο που ήδη έχουν γίνει πλειστηριασμοί ορισμένων ακινήτων της επιχείρησης (200 εκατομμύρια δρχ.) και ο νόμος ορίζει ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων προηγούνται, μέχρι σήμερα οι εργάτες δεν έχουν πάρει τίποτα από αυτά που τους οφείλονται και που, σημειωτέον, ανέρχονται στο 1 δισεκατομμύριο δραχμές (μισθοί, υπερημερίες, αποζημιώσεις κλπ.).

Με υπόμνημά τους στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργού, Γ. Σκουλαρίκη,στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών της πτώχευσης και της αποτροπής των παρεμβάσεων μέσω ενστάσεων των τραπεζών.

Οπως μας δήλωσε ο εργάτης, Θ. Παπαϊωάννου,"στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι παραμένουν άνεργοι. Και το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, αφού έληξε η επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Αρκετοί συνάδελφοί μας κινδυνεύουν ακόμα και να πεταχτούν από τα σπίτια τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι. Μαζί με το ΕΚΑ απευθυνόμαστε στον ΟΑΕΔ και ζητάμε μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να περάσουμε τουλάχιστον τις γιορτές του Πάσχα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ