ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 1995
Σελ. /31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Στα εργοστάσια

Περιοδεία σε εργοστάσια της περιοχής Ταύρου, θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη, το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης, προκειμένου να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Σχολή Ικονίου

Ζητήματα λειτουργίας της σχολής Εκπαίδευσης και Επανεκπαίδευσης Ικονίου, στην οποία θα φοιτούν εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, θα συζητηθούν σήμερα, Τρίτη 4 Απρίλη, στις 11.00 το πρωί, σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Συνδικάτου Μετάλλου.

ΔΣ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ θα συνεδριάσει σήμερα Τρίτη στις 11.00 το πρωί, με αντικείμενο συζήτησης τη συλλογική σύμβαση εργασίας για το 1995. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία επιμένει στο 3+σν3% στο οποίο ενσωματώνει και το κόστος επίλυσης κλαδικών, επιδοματικών, αιτημάτων.

Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου

Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης πραγματοποιεί το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης από αύριο Τετάρτη 5 Απρίλη μέχρι και την Παρασκευή 7 Απρίλη. Η ΕΣΑΚ υποστηρίζει τον συνδυασμό "ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ", ο οποίος καλεί τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ταξικά - αγωνιστικά.

Συνδιάσκεψη ΕΣΚ - ΔΕΗ

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πραγματοποιεί το Σάββατο 8 Απρίλη, στις 10.30 το πρωί, η ΕΣΚ - ΔΕΗ. Θα συζητηθεί η κατάσταση στη ΔΕΗ σήμερα και η πορεία της συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέας γραμματείας και αντιπροσώπων για την ΕΣΑΚ. Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Μενάνδρου 44, στον 4ο όροφο.

Εκλογές Λιθογράφων

Για την ανάδειξη νέας διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων ψηφίζουν οι εργαζόμενοι από την Κυριακή 9 Απρίλη μέχρι και την Τετάρτη 12 Απρίλη. Την Κυριακή η ψηφοφορία αρχίζει στις 8.30 το πρωί και τελειώνει στις 3.00 το απόγευμα. Τις επόμενες τρεις μέρες θα αρχίζει στις 8.30 το πρωί και θα τελειώνει στις 8.30 το βράδυ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας, την αστυνομική ταυτότητα και την ταυτότητα του σωματείου.

Πανοικοδομικός συναγερμός!

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο. Εφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο. Μήνες χωρίς μεροκάματο! Μιλάνε στο "Ρ" πρόεδροι των μεγαλύτερων παραρτημάτων του συνδικάτου

Με αγώνα ταξικό, ενωτικό, διαρκή, είναι αποφασισμένοι οι οικοδόμοι να απαντήσουν στην προκλητική ανευθυνότητα και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που με την αντεργατική πολιτική της οδηγεί έναν ολόκληρο κλάδο στην ανεργία και στην οικονομική εξαθλίωση. Ετσι, μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και συναντώνται στο νέο αγωνιστικό τους ραντεβού, αύριο Τετάρτη στη νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ομοσπονδία του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις, ενώ στην Αθήνα οι οικοδόμοι θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Σε απόγνωση έχει οδηγήσει χιλιάδες οικοδόμους και τις οικογένειές τους η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στο κλάδο, που έχει ήδη αγγίξει το 40%. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, σημειώνοντας τον τελευταίο μήνα και νέα πτώση 20%, αλλά αντίθετα, με την πολιτική της, οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί, αλλά και τις επιπτώσεις της σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, σκιαγραφούν στο "Ρ" οι πρόεδροι των μεγαλύτερων παραρτημάτων του συνδικάτου στην Αθήνα. Οπως θα μας πει ο Τ. Κίτσιος,πρόεδρος του Παραρτήματος Ν. Λιοσίων - Πετρούπολης - Αγ. Αναργύρων, "η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική. Η ανεργία ξεπερνά το 50% και ειδικά αυτή την περίοδο οξύνεται περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μας, που έχουν να κάνουν μεροκάματο από το Δεκέμβρη. Η άγρια εκμετάλλευση από τους κατασκευαστές των αλλοδαπών, και κύρια Αλβανών, οξύνει περισσότερο το πρόβλημα. Εξαιτίας ακριβώς της απελπισίας που έχουν περιέλθει ορισμένοι συνάδελφοί μας, γίνονται ευάλωτοι στις πιέσεις. Αναγκάζονται να δουλεύουν με χαμηλότερα μεροκάματα, ανασφάλιστοι, να κάνουν υποχωρήσεις. Επίσης το γεγονός πως στην περιοχή μας το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι οικοδόμοι, δημιουργεί επιπλέον σοβαρό πρόβλημα σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Με την οικοδομή να πεθαίνει, και τα μαγαζιά και όλοι υποφέρουν".

Την ίδια τραγική πραγματικότητα αντιμετωπίζουν και οι οικοδόμοι στο Περιστέρι. Ο Σ. Σεβαστός,πρόεδρος του παραρτήματος της περιοχής, θα τονίσει: "Το Περιστέρι είναι εργατογειτονιά. Με την ακρίβεια που υπάρχει, πώς να μπορέσουν να χτίσουν ένα σπίτι οι εργάτες; Μεγάλες κατασκευές δεν υπάρχουν. Αν συνολικά στη χώρα η πτώση της οικοδομής είναι 40%, εδώ είναι ακόμα χειρότερα. Πρώτα έρχονταν συνάδελφοι στο παράρτημα για να ζητήσουν εργάτες. Τώρα έρχονται απελπισμένα οι ίδιοι και ζητάνε ένα μεροκάματο. Είμαι 37 χρόνια στο επάγγελμα και, για πρώτη φορά στη ζωή μου, δεν είχα μεροκάματο για τρεις μήνες. Δεχόμαστε μια ανηλεή επίθεση σε όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας".

Η αδιαφορία της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα, έχει ξεσηκώσει τη δίκαιη οργή και αγανάκτησή τους. Οπως θα τονίσουν οι συνδικαλιστές, "στις εξορμήσεις που κάνουμε στα γιαπιά, όλοι οι συνάδελφοι είναι αγανακτισμένοι, αλλά και αποφασισμένοι. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς και περισσότεροι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του κλάδου. Μια φωνή οργής ακούς απ' όλους. Δεν πάει άλλο. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας μέχρι εσχάτων".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Στο "εδώλιο" γιατί απήργησαν!

Δικάζονται την Πέμπτη εφτά εργαζόμενοι του Δήμου Πρέβεζας. Αλληλεγγύη και κινητοποιήσεις συμπαράστασης

ΠΡΕΒΕΖΑ (ανταπόκριση).-

Πληθαίνουν οι φωνές συμπαράστασης προς τους επτά εργαζόμενους του Δήμου Πρέβεζας, που δικάζονται την Πέμπτη 6 Απρίλη, γιατί τον Απρίλη του '92 - ως μέλη μάλιστα τότε του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων - συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία που είχε κηρύξει η ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Μετά την ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου των εργαζομένων στο Δήμο Πρέβεζας, σύμφωνα με την οποία η προσαγωγή των 7 σε δίκη είναι έξω από κάθε δεοντολογία, ανακοινώσεις συμπαράστασης ήδη εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, η ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Κέρκυρας, ενώ συνεχίζουν να φτάνουν καινούρια μηνύματα.

Να σημειωθεί ότι για τη μέρα της δίκης το Εργατικό Κέντρο της Πρέβεζας έχει εξαγγείλει δίωρη στάση εργασίας (10 με 12 το πρωί), ενώ στο πλευρό των εργαζομένων θα είναι και εκπρόσωποι της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πρέβεζας, την ίδια μέρα πραγματοποιούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δίωξη των συνδικαλιστών, 24ωρη απεργία. Το δε απόγευμα της Τετάρτης (παραμονή της δίκης) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: Συνδικαλιστικά δικαιώματα και εργαζόμενοι.

Η ΝΕ του ΚΚΕ

- - - - - - - - - - - - - -

Τη συμπαράστασή της προς τους 7 συνδικαλιστές εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων ή την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών" και επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαία η περίοδος που δικάζονται."Θέλουν να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των αγροτών. Θέλουν με τους εισαγγελείς ή τα δικαστήρια να εκφοβίσουν, όλους αυτούς που αντιμάχονται την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ακρίβειας και της ανεργίας".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ
Τρομοκρατικές απολύσεις

Σε 12ωρη απασχόληση υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι

Με την αιφνιδιαστική απόλυση έξι εργαζομένων την Παρασκευή το απόγευμα, ο βιομήχανος Σαλαμπάτος,ιδιοκτήτης της Ελληνικής Χαλυβουργίας,"απάντησε" στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι για την απόσπαση αυξήσεων, τη χορήγηση γάλακτος κλπ.! Ταυτόχρονα, διαρρέει πληροφορίες και για νέες απολύσεις, υπό το πρόσχημα πάντα του "πλεονάζοντος προσωπικού". Τους ισχυρισμούς του διαψεύδουν οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έφτασαν να δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες τη μέρα!

Το σωματείο καταγγέλλει ότι οι απολύσεις έχουν τρομοκρατικό χαρακτήρα, εκδηλώθηκαν μετά από στάση εργασίας που έγινε για την ικανοποίηση αιτημάτωνκαι στοχεύουν στο σταμάτημα των κινητοποιήσεων. Καταγγέλλεται, επίσης, ότι στόχος της εργοδοσίας είναι η αλλαγή προς το χειρότερο των εργασιακών σχέσεων, η οριστική κατάργηση της τρίτης βάρδιας (σ.σ. το εργοστάσιο είναι συνεχούς πυράς) και ο εξαναγκασμός όλου του προσωπικού σε 12ωρη εργασία, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία με δυο βάρδιες.

Το σωματείο κήρυξε για την Πέμπτη δίωρη στάση εργασίας 6-8 το πρωί και συνέλευση.

Επιστρέφουν το ... διάγγελμα

"Κατάπτυστο κείμενο αποπροσανατολισμού του λαού και τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται", χαρακτηρίζει με ομόφωνη απόφασή της η διοίκηση του συνδέσμου υπαλλήλων ΑΕ και γραφείων το πρόσφατο... διάγγελμα του πρωθυπουργού. "Οι εξαγγελίες - επισημαίνει - είναι εμπαιγμός. Δείχνουν την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του πρωθυπουργού". Και καταλήγει: "Το λαϊκό κίνημα θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική που υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες και εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ενωμένοι εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, με αδιάκοπους αγώνες θα υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας".

Από απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων

Από απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ