ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 1995
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εντείνεται η δημαγωγία

"Ομόφωνα" επικυρώθηκε από Εκτελεστική Επιτροπή και Πολιτικό Συμβούλιο η αντιπολιτευτική τακτική του Μ. Εβερτ

Στη γραμμή της δημαγωγίας, ώστε να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική και να ενισχύσει την εκλογική επιρροή της ενόψει της "κατάρρευσης", όπως εκτιμά, της κυβέρνησης, βαδίζει "με μεγαλύτερη ορμή" η ηγεσία της ΝΔ, μετά την "ομόφωνη αποδοχή" της τακτικής της χτες από την Εκτελεστική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα όμως η ηγεσία της ΝΔ δεν παραιτείται από την "εποικοδομητική και υπεύθυνη" αντιπολιτευτική τακτική, στηρίζοντας τις βασικές κυβερνητικές επιλογές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στην οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη σε αυτή την τακτική του στο εσωτερικό του κόμματός του και να αποφύγει όσο το δυνατόν τις "εκ των ένδον βολές". Γι' αυτό συγκάλεσε εσπευσμένα χτες τα δύο κορυφαία όργανα (Εκτελεστική Επιτροπή και Πολιτικό Συμβούλιο), στα οποία μετά από μαραθώνια συνεδρίαση κατάφερε να εξασφαλίσει"ομόφωνες αποφάσεις".

Στα πλαίσια αυτά έγινε ομόφωνα αποδεκτή η τακτική του προέδρου της ΝΔ απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού "διευκρινίστηκε" ότι η ΝΔ δεν είναι "ούτε πίσω ούτε μπροστά αλλά δίπλα τους αγρότες, όπως και σε όλους τους άλλους εργαζομένους, όταν διεκδικούν δίκαια αιτήματα". Εξειδικεύοντας τη... δημαγωγία της η ηγεσία της ΝΔ διακήρυξε ότι "στηρίζει τις προσπάθειες των αγροτών για ένα καλύτερο εισόδημα" και υποσχέθηκε ότι "στόχος της ΝΔ είναι ο Ελληνας αγρότης να μείνει στην περιφέρεια, σε μια ύπαιθρο που θα του εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα και επίπεδο ζωής". Παράλληλα "δεσμεύεται" για τη μείωση του ΦΠΑ από 18% σε 8% και τη μείωση των καυσίμων για αγροτική χρήση κατά 30%.

Η ηγεσία της ΝΔ προβλέπει ότι οι κοινωνικές διεκδικήσεις θα συνεχιστούν (οικοδόμοι, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες) αλλά το μόνο σημείο που διαφοροποιείται από την κυβερνητική πολιτική είναι τα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία χαρακτηρίζει άδικα και ισοπεδωτικά και ζητά από την κυβέρνηση να τα αναθεωρήσει. Επικαλούμενη τη διεθνή εμπειρία (Πορτογαλία, Ιταλία), όπου απέτυχε η εφαρμογή τους, η ηγεσία της ΝΔ πιστεύει ότι "τα τεκμήρια εισοδήματος πρέπει να είναι μαχητά και τα τεκμήρια δαπάνης αμάχητα".

Επίσης, απέναντι στους συνταξιούχους η ΝΔ πλειοδοτώντας σε δημαγωγία ζητά κάλυψη της απώλειας του εισοδήματός τους για το 1994 και 1995.

Στο πολιτικό επίπεδο τα δύο κορυφαία όργανα της ΝΔ επικύρωσαν ουσιαστικά τις τελευταίες πρωτοβουλίες εντυπωσιασμού του Μ. Εβερτ περί παραίτησης πρωθυπουργού, ο οποίος "δεν υπάρχει", ενώ κατέστησαν συνυπεύθυνους τους "διαφωνούντες" και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Παρ' όλα αυτά εκτιμήθηκε ότι δεν είναι σκόπιμη η κατάθεση πρότασης μομφής, μετά την "εκτόνωση της κατάστασης", γιατί κάτι τέτοιο, όπως υποστήριξε ο Μ. Εβερτ, θα συσπείρωνε το κυβερνών κόμμα και επιπλέον θα έδινε την ευκαιρία στον Αντ. Σαμαρά να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής εμφανιζόμενος έτσι ως "αντιπολιτευτική δύναμη".

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι η κυβέρνηση "δε διαθέτει το επιβαλλόμενο κύρος για τον επιτυχή χειρισμό των σύνθετων και σοβαρότατων εθνικών μας θεμάτων". Ειδικότερα για το Σκοπιανό ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της διαπραγμάτευσης στα πλαίσια του ΟΗΕ στη βάση του "μεγάλου πακέτου", δηλαδή και του ονόματος του γειτονικού κράτους.

"Σκληρά νεοφιλελεύθεροι"

Στη συνεδρίαση, ωστόσο, του Πολιτικού Συμβουλίου δεν έλειψαν οι βολές κατά της αντιπολιτευτικής τακτικής της ηγεσίας από σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις. Στα πλαίσια αυτά κινήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γ. Σουφλιάς και Ντ. Μπακογιάννη.Ο πρώτος συμφωνεί με την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων, έστω με κάποιες διορθώσεις, για να αντιμετωπιστούν οι αδικίες.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη επέκρινε την τακτική της ηγεσίας απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών, λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να υιοθετούμε άκριτα τις διεκδικήσεις των κοινωνικών ομάδων". Επιπλέον ζήτησε να διαμορφωθούν "δικές μας θέσεις και να μη διολισθαίνουμε σε θέσεις που δεν υποστηρίζαμε στο παρελθόν και δε θα τηρήσουμε όταν έρθουμε στην κυβέρνηση". Στα πλαίσια αυτά ζήτησε η ΝΔ να διεκδικήσει με βάση τις θέσεις της "θετική ψήφο" από το λαό.

Το μυστήριο του Ιρακινού πυρηνικού επιστήμονα
  • "Απλό μύθευμα" το χαρακτηρίζει ο Ιρακινός πρέσβης
  • Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας

"Απλό μύθευμα" χαρακτήρισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρέσβης του Ιράκ στην Αθήνα Ισάμ Σαούντ Χαλίλ, το προχτεσινό δημοσίευμα των "Κυριακάτικων Τάιμς", που υποστηρίζει ότι ένας διαφυγών πυρηνικός επιστήμονας με το όνομα Χιντίρ Αμπντούλ Αμπάς Χάμζα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το βράδυ της 27ης Φλεβάρη από δρόμο κοντά στο διαμέρισμά του στη Γλυφάδα, ενώ προσπαθούσε να αποκαλύψει στην εφημερίδα λεπτομέρειες από το λεγόμενο σημερινό απόρρητο πυρηνικό πρόγραμμα του Σαντάμ Χουσεφιν.

Ο Ιρακινός πρέσβης υποστήριξε, μάλιστα, ότι το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ίσως προήλθε από πηγές που αντιτίθενται στις προσπάθειες που καταβάλλει η Βαγδάτη για την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα του από τα Ηνωμένα Εθνη, σημειώνοντας ότι "από καιρού εις καιρόν διαδίδονται ειδήσεις, για να γίνει αρνητικό το περιβάλλον για την άρση των κυρώσεων". Επανέλαβε ακόμη ότι το Ιράκ έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου το εμπάργκο "σκοτώνει καθημερινά 800 με 1.000 άτομα καθημερινά"...

Οι "Κυριακάτικοι Τάιμς" επικαλούνται στο σχετικό άρθρο τους "πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στη Μέση Ανατολή" που είπαν την περασμένη βδομάδα στη βρετανική εφημερίδα "ότι η εξαφάνιση του επιστήμονα που ονομάζεται Χιντίρ Αμπντούλ Αμπάς Χάμζα, έφερε τα σημάδια της απαγωγής και της δολοφονίας από μονάδα της "Μουχαμπαράτ", της ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών".

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η σύζυγος του φερόμενου ως εξαφανισθέντος πυρηνικού επιστήμονα είπε ότι δύο άνδρες παρακολουθούσαν τον Χιντίρ μέρες πριν από την εξαφάνισή του τη νύχτα της 27ης Φλεβάρη, θεωρώντας ότι απήχθη, ενώ προσπαθούσε να τηλεφωνήσει στους "Κυριακάτικους Τάιμς".

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι μέχρι ο Χιντίρ να φύγει από το Ιράκ τον περασμένο Αύγουστο, εργαζόταν ως σύμβουλος στο προεδρικό κέντρο πυρηνικής ενέργειας του πεθερού του Σαντάμ Χουσεφιν Στρατηγού Χουσεφιν Καμέλ Χασάν, προσθέτοντας ότι πρέπει να εγκατέλειψε τη χώρα του με πενήντα σελίδες απορρήτων ντοκουμέντων που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες από το πρόγραμμα για τη δημιουργία ιρακινής πυρηνικής βόμβας.

Αναφορικά με την περίεργη αυτή υπόθεση, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστας διέταξε χτες προκαταρκτική εξέταση, την οποία θα διενεργήσει η Ασφάλεια.

Μέσω τραπεζών, η πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων

Ομόφωνα ψηφίστηκε χτες στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο για την πληρωμή των υπαλλήλων του δημοσίου μέσω του τραπεζικού συστήματος. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση δεν απέφυγε τη γνωστή τακτική της να συνοδεύσει το νομοσχέδιο με σειρά τροπολογιών, πολλές από τις οποίες οι αρμόδιοι υπουργοί κατέθεσαν μόλις χτες. Τελικά μπροστά στη διαμαρτυρία σύσσωμης της αντιπολίτευσης οι τροπολογίες θα συζητηθούν αύριο Τετάρτη, προκειμένου να δοθεί χρόνος στοιχειώδους προετοιμασίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι δημόσιοι υπάλληλοι, αρχής γενομένης από αυτούς του υπουργείου Οικονομικών, θα πληρώνονται από τις τράπεζες. Οπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,με την εφαρμογή του νέου συστήματος αναμένεται να εξοικονομηθούν τελικά 10.000 υπάλληλοι. Οι τράπεζες, που θα συνεργαστούν με το δημόσιο θα επιλεγούν μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ο υπουργός δε διευκρίνισε αν θα είναι κρατικές ή ιδιωτικές, λέγοντας μόνο ότι θα επιλεγούν μία ή δύο. Ξεκαθάρισε όμως ότι σε καμία περίπτωση δε θα επιβαρυνθούν από τις προμήθειες, τα έξοδα κλπ. οι υπάλληλοι, οι οποίοι μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ να πληρώνονται από την τράπεζα της αρεσκείας τους.

Χορός τροπολογιών

Τροπολογίες που κατέθεσαν χτες το μεσημέρι οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,Εθνικής ΑμυναςΓ. Αρσένης,Υγείας - Πρόνοιας Δ. Κρεμαστινός και ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος,προβλέπουν:

- Την παραγραφή των αξιώσεων του Δημοσίου, από όσους είχαν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, ή του προέδρου Οργανισμού, ή του Διευθύνοντος Συμβούλου, ή του μέλους Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον οι αξιώσεις προέρχονται από πράξεις ή παραλείψεις τους που συνδέονται με ενέργειες πολιτικών προσώπων που τους έχει χορηγηθεί χάρις. Επίσης καταργούνται οι εκκρεμείς για τους προαναφερόμενους δίκες. Είναι προφανές ότι η τροπολογία κινείται στη λογική της "αποκατάστασης" των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ενεπλάκησαν στα σκάνδαλα του 1989.

- Αλλη τροπολογία προβλέπει ότι τα χρέη των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών κεφαλαιοποιούνται με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

- Τρίτη τροπολογία που αναφέρεται στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, και ΑΕΕΠ - Κ, προβλέπει ότι για εκπρόθεσμες συμβατικές παραδόσεις υλικών σε κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, δεν επιβάλλονται οι συμβατικές ποινικές ρήτρες.

- Τέλος, με τροπολογία αποκτά ισχύ νόμου η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που αναφέρεται στις αυξήσεις αποδοχών του προέδρου, αντιπροέδρων και μελών του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ανάλογες με τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης προβλέπεται η χορήγηση επιδομάτων εορτών και αδείας.

Συνολικά οι κατατεθειμένες τροπολογίες έως χτες βράδυ ήταν είκοσι εννέα!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στόχος η λαϊκή εξαπάτηση

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, από το βήμα του οποίου η κυβέρνηση, θορυβημένη από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, θα επιχειρήσει να προσθέσει νέα στάχτη στα μάτια των εργαζομένων

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων που έχουν θορυβήσει σοβαρά την κυβέρνηση και με εμφανή πρόθεση του Α. Παπανδρέου να αξιοποιήσει ένα ακόμα βήμα για την εξαπάτηση των εργαζόμενων. Η σύγκληση του κυβερνητικού οργάνου ανακοινώθηκε μόλις χτες και κατά τις επίσημες αναφορές κυβερνητικών παραγόντων θα ασχοληθεί με "τρέχοντα ζητήματα". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Παπανδρέου δε θα παραλείψει να κάνει λόγο για το "θετικό" απολογισμό της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, να τάξει "ανάπτυξη", επικαλούμενος (για μια ακόμα φορά) τα μεγάλα έργα, ενώ θα επιχειρηθεί να ριχτεί στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, που ήδη έχουν εξαγγείλει την έναρξη νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υπονομεύσει τη συσπείρωση των επαγγελματοβιοτεχνών και των συνταξιούχων, με ανακοίνωση "μέτρων" που υποτίθεται θα επικυρωθούν σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς να αποκλείεται ανάλογη σύγκληση και της Κυβερνητικής και Οικονομικής Επιτροπής. Δεν αποκλείεται, δε, ο Α. Παπανδρέου να χρησιμοποιήσει το σημερινό βήμα για να παρουσιάσει τις περιβόητες πρωτοβουλίες του σχετικά με το "συντονισμό" της κυβέρνησης.

ΠΑΣΟΚ
Σε αντιλαϊκή δράση ο κομματικός μηχανισμός

Τον κομματικό μηχανισμό στην υπηρεσία της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, επιστρατεύει πλέον το ΠΑΣΟΚ, για να αντιμετωπίσει και να συκοφαντήσει το ογκούμενο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, όπου το κομματικό όργανο... αποφάσισε ότι πίσω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις υπήρξε "ποδηγέτηση" της αντιπολίτευσης... Παράλληλα, συμφωνήθηκε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην "ενημέρωση" των πολιτών και στην προβολή του "θετικού" κυβερνητικού έργου (!), αφού, κατά τα μέλη του οργάνου, η έλλειψη της ενημέρωσης είναι υπεύθυνη για τις λαϊκές αντιδράσεις... Ας σημειωθεί βέβαια ότι στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, και στα πλαίσια της γνωστής κάλπικης προπαγάνδας, δεν παραλήφθηκε να αναφερθεί ότι το κυβερνητικό κόμμα "δε βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις κινητοποιούμενες ομάδες, αλλά ενδιαφέρεται και απευθύνεται στην καρδιά των προβλημάτων"! Η αξία των παραπάνω δεν άργησε να ξεκαθαριστεί λίγο αργότερα, όταν ομόφωνα τα μέλη του ΕΓ δήλωσαν πίστη στο φορολογικό νόμο, που έχει ξεσηκώσει τους ΕΒΕ...

Παράλληλα, συζητήθηκε η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Μάη και παρουσιάστηκε το τελικό κείμενο των θέσεων, που θα επικυρωθεί σε νέα συνεδρίαση μεθαύριο Πέμπτη. Επίσης αποφασίστηκε ότι, στα πλαίσια της προετοιμασίας της Συνδιάσκεψης, θα υπάρξει συνεδρίαση της ΚΕ πριν τη Μεγάλη Βδομάδα. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι για μια ακόμα φορά διαψεύστηκε χτες από τον Τηλ. Χυτήρη κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές εισηγήσεις προς τον Α. Παπανδρέου πληθαίνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ