ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα - "ασπιρίνες" για ανάπτυξη της Θράκης
  • Σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί διπλασιασμός των πιστώσεων από το ΠΔΕ
  • Υπογράφτηκε απόφαση για ρύθμιση χρεών κεφαλαίων κίνησης με επιδότηση του επιτοκίου και πενταετή εξόφληση

Σειρά οικονομικών μέτρων για την περιοχή της Θράκης, ετοιμάζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει ήδη έτοιμες τις σχετικές αποφάσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα, που θα καλυφθούν με το διπλασιασμό των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προς την περιοχή της Θράκης. Ενα μεγάλο μέρος των αυξημένων πιστώσεων που θα δοθούν από το ΠΔΕ για την ανάπτυξη της Θράκης, θα το καρπωθούν βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής, με τη μορφή επιδότησης του κόστους εργασίας.

Εξάλλου με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής ΟικονομίαςΓ. Παπαντωνίου και Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου,αποφασίστηκε νέα ρύθμιση δανείων που αφορούν κεφάλαια κίνησης και χορηγήθηκαν μέχρι την 31/12/94 στις κτηνοτροφικές, χοιροτροφικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Θράκη.

Πρόκειται για επιδερμικά μέτρα "ασπιρίνες", τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της ακριτικής περιφέρειας. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι μελέτη που είχε συντάξει επιτροπή υπό τον ακαδημαϊκό Α. Αγγελόπουλο είχε στείλει σήμα κινδύνου για την προοπτική οικονομικής ερήμωσης και επιδείνωσης των κοινωνικών, φυλετικών σχέσεων, ενώ είχε επισημάνει ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νομοί της Θράκης, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δραχμών.

Στη ρύθμιση των υφιστάμενων μέχρι 31/12/94 ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών από δάνεια κεφαλαίου κίνησης των γαλακτοκομικών, κτηνοτροφικών και χοιροτροφικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στους νόμους της Θράκης προβλέπονται τα ακόλουθα. Το σύνολο των δανείων αυτών θα αποτελέσει νέο δάνειο που θα εξοφληθεί σε πέντε χρόνια - περιλαμβάνεται περίοδος χάριτος ενός έτους - σε ίσες εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις ή εξαμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις (απλό χρεολύσιο). Το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να επιδοτεί το επιτόκιο του δανείου κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, την περίοδο χάριτος και τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Συνολικά δηδαδή θα υπάρξει επιδότηση επιτοκίου τα 2,5 από τα 5 χρόνια εξόφλησης του νέου δανείου. Το επιτόκιο, που επιβαρύνει τον οφειλέτη κατά την περίοδο χάριτος, θα κεφαλαιοποιηθεί στο τέλος της περιόδου χάριτος και θα προστεθούν στο αρχικό ρυθμιζόμενο κεφάλαιο.

Θ. Κ.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των φορολογικών μέτρων κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος της Ν. Ιωνίας Αττικής. Η προσφυγή ορίστηκε ότι θα εκδικαστεί στις 23 Νοέμβρη του 1995, δηλαδή, αφού οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι θα έχουν κληθεί να πληρώσουν τους φόρους που θα προκύψουν από το φορομπηχτικό νόμο των "αντικειμενικών κριτηρίων"! Ετσι, η αντιμετώπιση που βρήκαν οι έμποροι από το ΣτΕ δεν απέχει και πολύ από την κοροϊδία της κυβέρνησης που σε μια κίνηση αντιπερισπασμού δήλωσε ότι "τυχόν αδικίες που διαπιστωθούν θα εξεταστούν για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 1995".

ΔΑΝΕΙΑ: Σύμβαση Κοινοπρακτικού δανείου ύψους 250 εκατ. ECU (75 δισ. δρχ.), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες, υπέγραψε σήμερα στο Λονδίνο ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρης Κανελλόπουλος.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΙ: Στις 20 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση προς Ρόδο από τη Moscow Airways στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας για την αύξηση των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα. Η ρώσικη εταιρία καθιερώνει σειρά τακτικών πτήσεων προς τη Ρόδο.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΙ: Ενα νέο τύπο εισιτηρίου έθεσε σε κυκλοφορία από την 1η Απρίλη η Κοινοπραξία Υδροπτερύγων CERES στη γραμμή Πειραιά - Αίγινας με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Πρόκειται για εισιτήριο πολλαπλών διαδρομών (τουλάχιστον πέντε διαδρομές μετ' επιστροφής) το οποίο θα προσφέρεται με έκπτωση 25% στους ταξιδιώτες. Η εφαρμογή του νέου εισιτηρίου θα λειτουργήσει πιλοτικά, με σκοπό την επέκτασή του και στις υπόλοιπες γραμμές της κοινοπραξίας στον Αργοσαρωνικό και στις Σποράδες.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η Εμπορική Τράπεζα από τις αρχές του Ιούλη θα συνεργάζεται με την EUROPAY INTERNATIONAL. Σε πρώτη φάση τα ΑΤΜ της Εμπορικής θα δέχονται τις κάρτες με τα σήματα EUROCARD, MASTERCARD, CIRRUS και EC που έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες του εξωτερικού και εσωτερικού για αναλήψεις μετρητών. Ετσι, οι κάτοχοι των καρτών αυτών θα εξυπηρετούνται από όλα τα καταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας που διαθέτουν ΑΤΜ.

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΙΧ: Τη συντόμευση των χρονικών διαδικασιών έκδοσης της νέας άδειας κυκλοφορίας καθώς και τη βεβαίωση που αποστέλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, για τις περιπτώσεις μεταβίβασης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ζητά από τις οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ) το υπουργείο Οικονομικών.

Σύσκεψη για τα προβλήματα του νομού Κοζάνης

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Κοζάνης πραγματοποιήθηκε χτες στο γραφείο του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή των υπουργών Βιομηχανίας και Προεδρίας Κ. Σημίτη και Ι. Ποττάκη αντίστοιχα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Αντ. Λιβάνη, του γραμματέα της ΚΕΑ Τσοχατζόπουλου, βουλευτών του νομού, του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτση, των γενικών γραμματέων του υπουργείου Βιομηχανίας και άλλων παραγόντων του νομού Κοζάνης.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Βιομηχανίας, ο Κ. Σημίτης στην εν λόγω σύσκεψη εισηγήθηκε σειρά προτάσεων που αποβλέπουν:

  • Στην ανάγκη οριστικοποίησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα της μεταλιγνιτικής περιόδου.
  • Στη θεσμοθέτηση ενός τριμερούς οργάνου, κράτους, τοπικής κοινωνίας και ΔΕΗ, για την επίλυση προβλημάτων ανάπτυξης και περιβάλλοντος που προκύπτουν από την ηλεκτροπαραγωγή.
  • Στη ρύθμιση των προβλημάτων των απολυμένων ΑΕΒΑΛ, ΕΛΣΙ, ΜΑΒΕ και ΡΟΔΙΑΝΗ, με νομοθετική ρύθμιση του θέματος μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στις παραπάνω προτάσεις υπήρξε συμφωνία όλων των παρευρισκόμενων.

Συνεχίστηκε το Μάρτη το "γλίστρημα" της δραχμής

Το γερμανικό μάρκο και το γιεν Ιαπωνίας έγιναν ακριβότερα για τη δραχμή το Μάρτη κατά 3,6% και 5,36% αντίστοιχα

Σημαντικές απώλειες παρουσίασε η συναλλαγματική αξία της δραχμής το Μάρτη και στο πρώτο τρίμηνο του 1995, κυρίως απέναντι στο γερμανικό και το ιαπωνικό γιεν. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που επεξεργάστηκε και έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Διεύθυνση της Ιονικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο μήνα Μάρτη:

  • Το μάρκο Γερμανίας ανατιμήθηκε σε βάρος της δραχμής κατά 3,6% και η μέση τιμή φίξινγκ διαμορφώθηκε στις 162,75 δραχμές από 157,15 δρχ. το Φλεβάρη.
  • Το γαλλικό φράγκο ανατιμήθηκε κατά 1,72% και από 45,18 δραχμές το Φλεβάρη ανέβηκε στις 455,95 δραχμές.
  • Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) ανατιμήθηκε κατά 0,85% και η μέση τιμή φίξινγκ διαμορφώθηκε στις 297,89 δρχ. από 295,39 δραχμές που ήταν το Φλεβάρη.
  • Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε το ελληνικό νόμισμα απ' το γιεν, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά 5,36% και η μέση τιμή φίξινγκ (για κάθε 100 μονάδες) έφτασε στις 253,04 δρχ. από 240,17 το Φλεβάρη 1995. Αντίθετα, υποτιμήθηκαν απέναντι στη δραχμή η ιταλική λιρέτα, η λίρα Αγγλίας και το δολάριο των ΗΠΑ.

Σημαντικές απώλειες είχε η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής και στο πρώτο τρίμηνο του 1995 (σύγκριση Μάρτη 1995 με Δεκέμβρη 1994) κυρίως έναντι του γιεν, αλλά και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών νομισμάτων. Στον πίνακα που παραθέτουμε φαίνεται ποια νομίσματα ανατιμήθηκαν απέναντι στη δραχμή (όπου υπάρχου +σν) και ποια νομίσματα υποτιμήθηκαν απέναντι στη δραχμή (όπου υπάρχει +πν).

Εγκρίθηκε η "Πράσινη Βίβλος" για τον τουρισμό

Υιοθετήθηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η "Πράσινη Βίβλος" για τον τουρισμό, που αφορά στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα αυτό. Σκοπός της Βίβλου ορίζεται ότι είναι: "Η διευκόλυνση της περιγραφής των σημερινών δράσεων της Κοινότητας στον τομέα του τουρισμού, της εμβάθυνσης της εξέτασης της προστιθέμενης αξίας, που θα περιείχε μια πολιτική εφαρμοστέα σε κοινοτικό επίπεδο και της παρουσίασης των προοπτικών εξέλιξης, λαμβανομένων υπόψη των προβλεπόμενων επιλογών για τον προσδιορισμό του μελλοντικού ρόλου της Ενωσης".

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, το πιθανότερο είναι ότι η "Πράσινη Βίβλος" του τουρισμού θα είναι μια παραλλαγή της "Λευκής Βίβλου" για τους εργαζόμενους. Δε θα είναι έκπληξη εάν δούμε με βάση τις επιταγές της "Πράσινης Βίβλου" να ανατίθεται στην Ελλάδα και επίσημα πια, στο όνομα της ανάπτυξης του τουρισμού της Ευρώπης, ο ρόλος του να προσφέρει φτηνές υπηρεσίες, πράγμα το οποίο ήδη έχει δρομολογήσει και αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ