ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 1995
Σελ. /27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κυβερνητική απόρριψη στην "παραχώρηση" του ΟΗΕ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αρχισαν, χτες, οι συνεδριάσεις των ιρακινών κοινοβουλευτικών επιτροπών με θέμα την πρόταση 986 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας απέρριψε κατηγορηματικά το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε, τη Δευτέρα, για πέντε ώρες υπό την προεδρία του Σαντάμ Χουσεϊν. Στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει με το ίδιο θέμα και η ιρακινή Βουλή, η οποία και θα πάρει την τελική απόφαση.

Οπως μετέδωσε ο τοπικός σταθμός της Βαγδάτης το αιτιολογικό της ομόφωνης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι το ψήφισμα 986 του Συμβουλίου Ασφαλείας - το οποίο επιτρέπει στο Ιράκ να προχωρήσει σε πωλήσεις πετρελαίου αξίας 1 δισ. δολαρίων ανά τρίμηνο υπό συγκεκριμένους όρους για τη διάθεση των εσόδων αυτών - αποτελεί "επικίνδυνη παραβίαση της κυριαρχίας και της εθνικής ενότητας της χώρας, για την οποία ο ιρακινός λαός έχυσε ποτάμια αίμα".

Η απόφαση αυτή του ιρακινού υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθεί τόσο στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και στο κοινοβούλιο της χώρας. Αν λάβει κανείς υπ' όψη του τις προχτεσινές δηλώσεις του Προέδρου της ιρακινής Βουλής Σααντί Μεχντί Σαλέχ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η μόνη επιλογή του λαού της χώρας είναι να απορρίψει την πρόταση του ΟΗΕ, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ιρακινή Βουλή θα ακολουθήσει τη γραμμή της κυβέρνησης. Ο Σαλέχ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ύπουλη προσπάθεια να καθυστερήσει η άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, οι οποίες είναι και υπεύθυνες για την οικονομική εξαθλίωση του ιρακινού λαού.

Μετά την 5ωρη συνεδρίαση του ιρακινού υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σάιντ αλ Σαχάφ ζήτησε, ως εναλλακτική λύση στην πρόταση του ΟΗΕ, να "ξεπαγώσουν" τα πάγια κεφάλαια του Ιράκ, που ανέρχονται σε 4 δισ. δολάρια, ώστε να μπορέσουν να αγοραστούν τρόφιμα και φάρμακα για τον ιρακινό λαό.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επ' αόριστον ο αποκλεισμός;

Θα παραταθεί σίγουρα μέχρι να μπορέσει η παλαιστινιακή διοίκηση να ελέγξει τους μαχητές των φανατικών ισλαμιστικών οργανώσεων

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ. -

Ο αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης θα παραταθεί μέχρι να μπορέσει η παλαιστινιακή διοίκηση να ελέγξει τους μαχητές των φανατικών ισλαμιστικών οργανώσεων. Αυτή η δήλωση του Γιτζάκ Ράμπιν ήρθε να "συμπληρώσει", κατά κάποιον τρόπο, την πορεία που πραγματοποίησαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ακροδεξιοί Ισραηλινοί και έποικοι από τη Δυτική Οχθη έως τη Μεσόγειο. Ο αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης χαλάρωσε μόνο για να περάσει στη Λωρίδα της Γάζας ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών ώστε να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Την απόφασή του να παραμείνει αποκλεισμένη η Δυτική Οχθη κοινοποίησε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επιθεώρησης που πραγματοποίησε στις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στα σύνορα του Ισραήλ με την επίμαχη περιοχή. Ο Γιτζάκ Ράμπιν υπογράμμισε ότι η παράταση αυτή είναι αναγκαία μέχρι η παλαιστινιακή αρχή να μπορέσει να ελέγξει τους μαχητές των φανατικών ισλαμικών οργανώσεων. Βέβαια, ο Ράμπιν παραδέχτηκε ότι το μέτρο του αποκλεισμού οξύνει ακόμα περισσότερο την τραγική οικονομική κατάσταση των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών (όπου η ανεργία κυμαινόταν, πριν τον αποκλεισμό, στο 50%) και ότι η δυσαρέσκεια που δημιουργείται κάνει ακόμα πιο εύκολους στόχους τους Εβραίους εποίκους και τους ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη. Οι συνέπειες, όμως, αυτές, κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό, δεν είναι πιο σημαντικές από την ασφάλεια της χώρας στο σύνολό της.

Την παραμονή των ισραηλινών στρατευμάτων στη Δυτική Οχθη ζήτησαν, κατά τη διάρκεια της πορείας τους από την πόλη Τουλκαράμ στη Δυτική Οχθη ως τη Νετάνια στη Μεσόγειο, ακροδεξιοί Ισραηλινοί, υπερεθνικιστές και οι εβραίοι έποικοι. Η διαδρομή που διήνυσε η πορεία, η οποία συνολικά κάλυψε μια απόσταση 16 χλμ., επιλέχθηκε επίτηδες να είναι στη στενότερη λωρίδα ισραηλινού εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο, οι διαδηλωτές θέλησαν να δείξουν πόσο εύκολη είναι η διχοτόμηση του Ισραήλ σε περίπτωση που δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Η ίδρυση ενός γραφείου εκπροσώπησης συμφερόντων στη Λωρίδα της Γάζας είναι ο σκοπός της επίσκεψης του Σάιντ Μπεν Μουσταφά, υπουργού Εξωτερικών της Τυνησίας, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Μουσταφά, ο οποίος πήρε ειδική άδεια από τον ισραηλινό στρατό για να εισέλθει στην αποκλεισμένη περιοχή, επρόκειτο να συναντηθεί χθες το βράδυ με τον Γιάσερ Αραφάτ. Αργότερα, θα επισκεπτόταν και την πόλη της Ιεριχούς.

ΙΡΑΝ
"Να φύγουν από τον Κόλπο!"

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. -

Να αποχωρήσουν άμεσα τα αμερικανικά στρατιωτικά πλοία από τον Περσικό Κόλπο ζήτησε, χθες, το Ιράν. Η επιθυμία αυτή εκφράστηκε τόσο από τον Ιρανό Πρόεδρο Χασεμί Ραφσαντζανί, όσο και από τον αρχηγό του Ιρανικού στρατού στρατηγό Χασάν Φιρουζαμπαντί.

Οι χώρες του Κόλπου είναι υπεύθυνες και ικανές να διασφαλίσουν την ηρεμία και την ειρήνη στην περιοχή, τόνισε ο Ιρανός Πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο της Ινδίας, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη. Ο Ραφσατζανί υπογράμμισε ότι η παρουσία ξένων στρατευμάτων οξύνει τα πνεύματα, αντί να εξασφαλίζει την ηρεμία και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, μέσω της παρουσίας των πλοίων τους, προσπαθούν να εμποδίσουν την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη στην περιοχή, την οποία κατατάσσουν στη σφαίρα πολιτικής και οικονομικής τους επιρροής και εκμετάλλευσης.

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του στρατηγού Φιρουζαμπαντί, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία της εθνικής ημέρας του ιρανικού στρατού για να θίξει το θέμα. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι χώρες του Κόλπου μπορούν να συνεργαστούν άριστα για να διασφαλίσουν, σε τελική ανάλυση, τα δικά τους συμφέροντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημέρα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σκιάστηκε, χθες, από τη σύγκρουση στον αέρα δύο αεροπλάνων που έπαιρναν μέρος στη στρατιωτική παρέλαση, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας πιλότος και να τραυματιστούν τρεις πολίτες από την πτώση τους.

ΚΙΝΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Απειλές σοβαρής έντασης

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-

Περιοδικό του Χονγκ Κονγκ επισήμανε σε χτεσινό δημοσίευμά του τον κίνδυνο να ανάψει πόλεμος μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων στην εύφλεκτη και κατά ορισμένες φήμες πετρελαιοφόρα περιοχή των νήσων "Σπράτλι".

Το περιοδικό "Γουάιντ Ανγκλ" επικαλούμενο ως πηγή του ανωνύμους κινέζους στρατιωτικούς αξιωματούχους, υποστήριξε ότι το Πεκίνο ενδέχεται να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης στις νησίδες "Σπράτλι", επιδιώκοντας να αποθαρρύνει άλλους επίδοξους διεκδικητές της ίδιας περιοχής. "Χτυπώντας βαριά εκείνους που θα προκαλέσουν πρώτοι και ανακαταλαμβάνοντας γη και θάλασσα, ο κινέζικος στρατός θα σκοτώσει το κοτόπουλο για να προειδοποιήσει τους πιθήκους", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό άρθρο του "Γουάιντ Ανγκλ". Υποστηρίζεται ακόμη ότι, σε περίπτωση "που οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις, απειλές ή προσπάθειες συναίνεσης αποβούν αναποτελεσματικές, τότε ο κύριος στόχος για τη διεξαγωγή πολέμου θα είναι πιθανότατα οι Φιλιππίνες".

Αν και μέχρι χτες το Πεκίνο δεν είχε διαψεύσει ή αντιδράσει για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, το παραπάνω σενάριο φάνηκε να κάνει αίσθηση στις Φιλιππίνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Ρομπέρτο Ρόμουλο, που κλήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει το δημοσίευμα, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Μανίλα "εξετάζει και αξιολογεί πολύ προσεχτικά ο,τιδήποτε έρχεται από την Κίνα". Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ροντόλφο Σεβερίνο συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι"το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πρόκειται για μία αρκετά σοβαρή απειλή".

Υπενθυμίζεται ότι οι νησίδες "Σπράτλι" ήταν εστίες έντασης τον περασμένο Φλεβάρη, οπότε οι Φιλιππίνες παραπονέθηκαν για επιδρομές Κινέζων σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις νησίδες και τις διεκδικεί η Μανίλα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν ενώ συζητά με ανωτάτους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιτζάκ Ράμπιν, ενώ συζητά με ανώτατους αξιωματικούς δίπλα στο συρματόπλεγμα που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ