Τετάρτη 19 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κυβερνητική απόρριψη στην "παραχώρηση" του ΟΗΕ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αρχισαν, χτες, οι συνεδριάσεις των ιρακινών κοινοβουλευτικών επιτροπών με θέμα την πρόταση 986 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας απέρριψε κατηγορηματικά το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε, τη Δευτέρα, για πέντε ώρες υπό την προεδρία του Σαντάμ Χουσεϊν. Στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει με το ίδιο θέμα και η ιρακινή Βουλή, η οποία και θα πάρει την τελική απόφαση.

Οπως μετέδωσε ο τοπικός σταθμός της Βαγδάτης το αιτιολογικό της ομόφωνης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι το ψήφισμα 986 του Συμβουλίου Ασφαλείας - το οποίο επιτρέπει στο Ιράκ να προχωρήσει σε πωλήσεις πετρελαίου αξίας 1 δισ. δολαρίων ανά τρίμηνο υπό συγκεκριμένους όρους για τη διάθεση των εσόδων αυτών - αποτελεί "επικίνδυνη παραβίαση της κυριαρχίας και της εθνικής ενότητας της χώρας, για την οποία ο ιρακινός λαός έχυσε ποτάμια αίμα".

Η απόφαση αυτή του ιρακινού υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθεί τόσο στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και στο κοινοβούλιο της χώρας. Αν λάβει κανείς υπ' όψη του τις προχτεσινές δηλώσεις του Προέδρου της ιρακινής Βουλής Σααντί Μεχντί Σαλέχ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η μόνη επιλογή του λαού της χώρας είναι να απορρίψει την πρόταση του ΟΗΕ, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ιρακινή Βουλή θα ακολουθήσει τη γραμμή της κυβέρνησης. Ο Σαλέχ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ύπουλη προσπάθεια να καθυστερήσει η άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, οι οποίες είναι και υπεύθυνες για την οικονομική εξαθλίωση του ιρακινού λαού.

Μετά την 5ωρη συνεδρίαση του ιρακινού υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σάιντ αλ Σαχάφ ζήτησε, ως εναλλακτική λύση στην πρόταση του ΟΗΕ, να "ξεπαγώσουν" τα πάγια κεφάλαια του Ιράκ, που ανέρχονται σε 4 δισ. δολάρια, ώστε να μπορέσουν να αγοραστούν τρόφιμα και φάρμακα για τον ιρακινό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ