Τετάρτη 19 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Η Γαλλία εμμένει στην απειλή αποχώρησης

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Η Γαλλία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να συζητήσει το ζήτημα του θανάτου των δυο κυανοκράνων της από ελευθερους σκοπευτές στο Σεράγεβο. Η γαλλική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα απομακρύνει οριστικά τους 4.200 στρατιώτες της από τη Βοσνία, αν δεν παραταθεί και, κυρίως, δε γίνει σεβαστή η εκεχειρία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το Παρίσι, που έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα μετά το Σαββατοκύριακο, ετοίμασε και πρόκειται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ασφαλείας των κυανοκράνων και προβλέπει την επέκταση της συμφωνίας εκεχειρίας στη Βοσνία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ξεκίνησε, μάλιστα, για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι για το ζήτημα αυτό.

Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι, παρ' όλα αυτά, δε θεωρείται πιθανό ότι η Γαλλία θα πραγματοποιήσει τις απειλές της, τουλάχιστον σύντομα, και εκτιμάται ότι οι έντονες σημερινές της αντιδράσεις οφείλονται κυρίως στην προσπάθεια όλων των υποψηφίων και κομμάτων για προεκλογική αξιοποίηση του θέματος ενόψει του επικείμενου πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Σε περίπτωση αποχώρησης των Γάλλων κυανοκράνων από τη Βοσνία, αυτός που θα πληγεί περισσότερο θα είναι, βέβαια, η βοσνιακή κυβέρνηση, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε θύλακες, κυκλωμένους από σερβικές δυνάμεις. Γι' αυτό και ο Βόσνιος πρωθυπουργός Χάρις Σίλατζιτς απεύθυνε έκκληση στη Γαλλία για τη διατήρηση των κυανοκράνων στη Βοσνία.

Στη χώρα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται από άκρη σε άκρη και κάθε πλευρά επιτίθεται εκεί που νιώθει ότι είναι ισχυρή. Οι Σέρβοι βομβάρδισαν χτες προάστιο και το δρόμο ανεφοδιασμού του Σεράγεβο και το Μπίχατς, ενώ οι Μουσουλμάνοι επιτίθενται στα όρη Μαγιεβίτσα, κοντά στην Τούζλα. Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ανακοίνωσε πως οι Σέρβοι ετοιμάζουν τη μεγάλη αντεπίθεσή τους που θα εξαπολύσουν σύντομα κατά των Μουσουλμάνων, αν εκείνοι συνεχίσουν τις επιθέσεις τους.

Ο Κάρατζιτς έκανε τη συγκεκριμένη εξαγγελία αμέσως μετά τη λήξη της τριήμερης συνόδου του Κοινοβουλίου των Σέρβων της Βοσνίας, συνοδεύοντάς την από διάφορες διαβεβαιώσεις περί "ατράνταχτης εθνικής ομοψυχίας των Σέρβων". Πληροφορίες από το Πάλε, όμως, συνηγορούν για το ακριβώς αντίθετο.

Οι φήμες για ρήξη στις σχέσεις μεταξύ της πολιτικής (Κάρατζιτς) και της στρατιωτικής (Μλάντιτς) ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας όχι μόνον δε διαλύθηκαν, αλλά επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου. Σε μια σκληρή ομιλία του, ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία όχι μόνον για λάθος χειρισμούς στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και για την ύπαρξη "λαθρεμπόρων και μαυραγοριτών" στους κόλπους της. Από όσα ειπώθηκαν, διαφάνηκε ότι η ρήξη αυτή μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών των Σέρβων της Βοσνίας δεν έχει φτάσει ακόμη στο απροχώρητο, αλλά κανείς δε γνωρίζει καλά τη δυναμική της, ούτε μπορεί να προβλέψει τα όρια και το πιθανό ξέσπασμά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ