Τετάρτη 19 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Απειλές σοβαρής έντασης

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-

Περιοδικό του Χονγκ Κονγκ επισήμανε σε χτεσινό δημοσίευμά του τον κίνδυνο να ανάψει πόλεμος μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων στην εύφλεκτη και κατά ορισμένες φήμες πετρελαιοφόρα περιοχή των νήσων "Σπράτλι".

Το περιοδικό "Γουάιντ Ανγκλ" επικαλούμενο ως πηγή του ανωνύμους κινέζους στρατιωτικούς αξιωματούχους, υποστήριξε ότι το Πεκίνο ενδέχεται να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης στις νησίδες "Σπράτλι", επιδιώκοντας να αποθαρρύνει άλλους επίδοξους διεκδικητές της ίδιας περιοχής. "Χτυπώντας βαριά εκείνους που θα προκαλέσουν πρώτοι και ανακαταλαμβάνοντας γη και θάλασσα, ο κινέζικος στρατός θα σκοτώσει το κοτόπουλο για να προειδοποιήσει τους πιθήκους", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό άρθρο του "Γουάιντ Ανγκλ". Υποστηρίζεται ακόμη ότι, σε περίπτωση "που οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις, απειλές ή προσπάθειες συναίνεσης αποβούν αναποτελεσματικές, τότε ο κύριος στόχος για τη διεξαγωγή πολέμου θα είναι πιθανότατα οι Φιλιππίνες".

Αν και μέχρι χτες το Πεκίνο δεν είχε διαψεύσει ή αντιδράσει για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, το παραπάνω σενάριο φάνηκε να κάνει αίσθηση στις Φιλιππίνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Ρομπέρτο Ρόμουλο, που κλήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει το δημοσίευμα, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Μανίλα "εξετάζει και αξιολογεί πολύ προσεχτικά ο,τιδήποτε έρχεται από την Κίνα". Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ροντόλφο Σεβερίνο συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι"το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πρόκειται για μία αρκετά σοβαρή απειλή".

Υπενθυμίζεται ότι οι νησίδες "Σπράτλι" ήταν εστίες έντασης τον περασμένο Φλεβάρη, οπότε οι Φιλιππίνες παραπονέθηκαν για επιδρομές Κινέζων σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις νησίδες και τις διεκδικεί η Μανίλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ