Τετάρτη 19 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΝΑΤΟική έκκληση από τον Πρόεδρο

ΣΟΦΙΑ. -

Την επιθυμία, να γίνει η Βουλγαρία μέλος του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας Ζέλιου Ζέλεφ σε ομιλία του τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο Ζέλεφ υποστήριξε πως η χώρα του αξίζει να γίνει μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας ,επειδή είναι μια όαση ηρεμίας στην εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων.

"Από το 1989, η Βουλγαρία έχει δείξει ότι είναι σταθερή και έχει αποφύγει τις ακρότητες της πολιτικής βίας και των εθνικών συγκρούσεων", τόνισε ο πρόεδρος της χώρας στην ετήσια ομιλία του για την εξωτερική πολιτική, αντίγραφο της οποίας δόθηκε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" λίγο πριν από την εκφώνηση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός "τριγώνου προώθησης της εμπιστοσύνης" με τις γειτονικές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία.

"Μπορεί να γίνει ένα τρίγωνο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια ανάμεσα στην Αγκυρα, τη Σόφια και την Αθήνα", πρόσθεσε ο Ζέλεφ τονίζοντας ότι η χώρα του διατηρεί καλές σχέσεις και με τους δύο γείτονες.

"Στην Ευκλείδειο γεωμετρία, το τρίγωνο είναι ένα από τα σταθερά σχήματα... το τρίγωνο θα είναι η συμπαγής βάση σταθερότητας τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για τη νότια Ευρώπη", κατέληξε ο Ζέλεφ και κάλεσε τους Σοσιαλιστές ηγέτες της χώρας του να "καταστήσουν σαφή την επιθυμία της Βουλγαρίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ".

Ωστόσο, όπως ήταν και φυσικό, ο Βούλγαρος Πρόεδρος επέκρινε την "αμφίθυμη στάση", που όπως είπε, κρατούν οι τελευταίοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ