ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 1995
Σελ. /27
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Η Γαλλία εμμένει στην απειλή αποχώρησης

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Η Γαλλία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να συζητήσει το ζήτημα του θανάτου των δυο κυανοκράνων της από ελευθερους σκοπευτές στο Σεράγεβο. Η γαλλική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα απομακρύνει οριστικά τους 4.200 στρατιώτες της από τη Βοσνία, αν δεν παραταθεί και, κυρίως, δε γίνει σεβαστή η εκεχειρία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το Παρίσι, που έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα μετά το Σαββατοκύριακο, ετοίμασε και πρόκειται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ασφαλείας των κυανοκράνων και προβλέπει την επέκταση της συμφωνίας εκεχειρίας στη Βοσνία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ξεκίνησε, μάλιστα, για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι για το ζήτημα αυτό.

Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι, παρ' όλα αυτά, δε θεωρείται πιθανό ότι η Γαλλία θα πραγματοποιήσει τις απειλές της, τουλάχιστον σύντομα, και εκτιμάται ότι οι έντονες σημερινές της αντιδράσεις οφείλονται κυρίως στην προσπάθεια όλων των υποψηφίων και κομμάτων για προεκλογική αξιοποίηση του θέματος ενόψει του επικείμενου πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Σε περίπτωση αποχώρησης των Γάλλων κυανοκράνων από τη Βοσνία, αυτός που θα πληγεί περισσότερο θα είναι, βέβαια, η βοσνιακή κυβέρνηση, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε θύλακες, κυκλωμένους από σερβικές δυνάμεις. Γι' αυτό και ο Βόσνιος πρωθυπουργός Χάρις Σίλατζιτς απεύθυνε έκκληση στη Γαλλία για τη διατήρηση των κυανοκράνων στη Βοσνία.

Στη χώρα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται από άκρη σε άκρη και κάθε πλευρά επιτίθεται εκεί που νιώθει ότι είναι ισχυρή. Οι Σέρβοι βομβάρδισαν χτες προάστιο και το δρόμο ανεφοδιασμού του Σεράγεβο και το Μπίχατς, ενώ οι Μουσουλμάνοι επιτίθενται στα όρη Μαγιεβίτσα, κοντά στην Τούζλα. Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ανακοίνωσε πως οι Σέρβοι ετοιμάζουν τη μεγάλη αντεπίθεσή τους που θα εξαπολύσουν σύντομα κατά των Μουσουλμάνων, αν εκείνοι συνεχίσουν τις επιθέσεις τους.

Ο Κάρατζιτς έκανε τη συγκεκριμένη εξαγγελία αμέσως μετά τη λήξη της τριήμερης συνόδου του Κοινοβουλίου των Σέρβων της Βοσνίας, συνοδεύοντάς την από διάφορες διαβεβαιώσεις περί "ατράνταχτης εθνικής ομοψυχίας των Σέρβων". Πληροφορίες από το Πάλε, όμως, συνηγορούν για το ακριβώς αντίθετο.

Οι φήμες για ρήξη στις σχέσεις μεταξύ της πολιτικής (Κάρατζιτς) και της στρατιωτικής (Μλάντιτς) ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας όχι μόνον δε διαλύθηκαν, αλλά επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου. Σε μια σκληρή ομιλία του, ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία όχι μόνον για λάθος χειρισμούς στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και για την ύπαρξη "λαθρεμπόρων και μαυραγοριτών" στους κόλπους της. Από όσα ειπώθηκαν, διαφάνηκε ότι η ρήξη αυτή μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών των Σέρβων της Βοσνίας δεν έχει φτάσει ακόμη στο απροχώρητο, αλλά κανείς δε γνωρίζει καλά τη δυναμική της, ούτε μπορεί να προβλέψει τα όρια και το πιθανό ξέσπασμά της.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αδιαλλαξία και διαμαρτυρίες

Μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν οι διωκόμενοι διανοούμενοι, ενώ η κυβέρνηση απειλεί ανοιχτά την Ολλανδία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τη στιγμή που η Τανσού Τσιλέρ προετοιμάζεται για τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Κλίντον, η τουρκική κυβέρνηση απειλεί με "μέτρα" την Ολλανδία, ενώ οι βομβιστικές επιθέσεις και οι διαμαρτυρίες των Τούρκων διανοουμένων για την άγρια κατασταλτική πολιτική του κράτους τους κλιμακώνονται.

Ο Τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ προσέφυγε χτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαμαρτυρόμενος για την κατάσχεση από τις τουρκικές αρχές του βιβλίου "Η ελευθερία της γνώμης και η Τουρκία", καθώς και τη δίωξη των συγγραφέων που δημοσίευσαν κείμενά τους σ' αυτό. Ο Γιασάρ Κεμάλ είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας της Τουρκίας και έχει κατηγορηθεί για "αποσχιστική προπαγάνδα" για άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Το ίδιο βιβλίο περιλαμβάνει 80 ακόμη άρθρα συγγραφέων, εκ των οποίων οι 53 πέρασαν και "απολογήθηκαν" χτες στον ανακριτή του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι άλλοι 1.080 συγγραφείς και διανοούμενοι της Τουρκίας έχουν, με δηλώσεις τους, αναλάβει την ευθύνη της έκδοσης του βιβλίου, προκαλώντας μ' αυτόν τον τρόπο την τουρκική κυβέρνηση να ασκήσει δίωξη σε βάρος τους, στα πλαίσια μιας μεγάλης εκστρατείας ανυπακοής των πολιτών, που ονομάζεται "Πρωτοβουλία εναντίον των εγκλημάτων γνώμης".

Οι μεγάλες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Τούντζελι της κεντρικής χώρας και το βόρειο Ιράκ συνεχίζονται. Οι μάχες στο Τούντζελι επικεντρώνονται στις χαράδρες της περιοχής Αλιμπογκαζί και τα ανακοινωθέντα του τουρκικού στρατού κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς αντάρτες. Από το βόρειο Ιράκ, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες. Η Τανσού Τσιλέρ υποστήριξε από τη Νέα Υόρκη ότι η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την περιοχή έχει αρχίσει και πως ορισμένες μονάδες αποχώρησαν προχτές.

Εγκυρες στρατιωτικές πηγές στην Αγκυρα διέψευσαν τις δηλώσεις της πρωθυπουργού. Οι πηγές αυτές, με δηλώσεις τους στο "Γαλλικό Πρακτορείο", υποστήριξαν πως αυτό που φαίνεται σαν αποχώρηση ορισμένων μονάδων του τουρκικού στρατού από το βόρειο Ιράκ είναι στην πραγματικότητα αναδιάταξη σύμφωνα με τις επιλογές της επιχείρησης, που συνεχίζεται κανονικά.

Το εξόριστο κουρδικό Κοινοβούλιο που έχει συνέλθει στη Χάγη απεύθυνε έκκληση προς την Τουρκία για συνομιλίες, με στόχο την επίλυση του Κουρδικού στη βάση μιας πρότασης για την ίδρυση ομοσπονδίας μεταξύ Τούρκων και Κούρδων. Η έμμεση απάντηση της Τουρκίας στην έκκλησή τους ήταν τουλάχιστον σκαιά. Η τουρκική κυβέρνηση, όχι μόνον αγνόησε την κουρδική πρόταση, αλλά και προειδοποίησε την Ολλανδία "να αναλάβει αμέσως δράση ενάντια στους Κούρδους", γιατί, διαφορετικά, "θα πάρει άλλα μέτρα κι οι Ολλανδοί θα υποστούν τις συνέπειες"!

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
ΝΑΤΟική έκκληση από τον Πρόεδρο

ΣΟΦΙΑ. -

Την επιθυμία, να γίνει η Βουλγαρία μέλος του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας Ζέλιου Ζέλεφ σε ομιλία του τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο Ζέλεφ υποστήριξε πως η χώρα του αξίζει να γίνει μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας ,επειδή είναι μια όαση ηρεμίας στην εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων.

"Από το 1989, η Βουλγαρία έχει δείξει ότι είναι σταθερή και έχει αποφύγει τις ακρότητες της πολιτικής βίας και των εθνικών συγκρούσεων", τόνισε ο πρόεδρος της χώρας στην ετήσια ομιλία του για την εξωτερική πολιτική, αντίγραφο της οποίας δόθηκε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" λίγο πριν από την εκφώνηση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός "τριγώνου προώθησης της εμπιστοσύνης" με τις γειτονικές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία.

"Μπορεί να γίνει ένα τρίγωνο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια ανάμεσα στην Αγκυρα, τη Σόφια και την Αθήνα", πρόσθεσε ο Ζέλεφ τονίζοντας ότι η χώρα του διατηρεί καλές σχέσεις και με τους δύο γείτονες.

"Στην Ευκλείδειο γεωμετρία, το τρίγωνο είναι ένα από τα σταθερά σχήματα... το τρίγωνο θα είναι η συμπαγής βάση σταθερότητας τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για τη νότια Ευρώπη", κατέληξε ο Ζέλεφ και κάλεσε τους Σοσιαλιστές ηγέτες της χώρας του να "καταστήσουν σαφή την επιθυμία της Βουλγαρίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ".

Ωστόσο, όπως ήταν και φυσικό, ο Βούλγαρος Πρόεδρος επέκρινε την "αμφίθυμη στάση", που όπως είπε, κρατούν οι τελευταίοι.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Στο δικαστήριο πρώην αξιωματούχοι

Κατηγορούνται για ανάμειξή τους στην "Αντιτρομοκρατική Απελευθερωτική Οργάνωση" (GAL), που έδρασε στη δεκαετία του '80 εναντίον των Βάσκων αυτονομιστών

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Δικαστήριο της Ισπανίας απήγγειλε χτες επίσημες κατηγορίες εναντίον 14 πρώην πολιτικών αξιωματούχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας για την ανάμειξή τους στην "Αντιτρομοκρατική Απελευθερωτική Οργάνωση" (GAL) που, στη δεκαετία του '80, διεξήγε ένα "βρώμικο πόλεμο" εναντίον των Βάσκων αυτονομιστών ανταρτών.

Ο σημαντικότερος από τους κατηγορουμένους είναι ο Ραφαέλ Βέρα, ο οποίος ήταν, μέχρι το 1993, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ασφαλείας και προφυλακίστηκε το Φλεβάρη. Εναντίον του απαγγέλθηκε κατηγορία για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, καθώς και τέσσερις άλλες κατηγορίες σχετικές με οικονομικά αδικήματα.

Ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν δήλωσε πως 4 από τους 14 συμμετείχαν άμεσα στη διοίκηση της GAL και "με την έγκριση κάποιου στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο παρείχε τα κεφάλαια, για να χρηματοδοτούνται οι αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες της οργάνωσης".

Οι τέσσερις αυτοί είναι ο Χουλιάν Σανκριστομπάλ, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Βιθκάγια στη Χώρα των Βάσκων, ο Φρανσίσκο Αλβαρεθ, τότε αρχηγός της αστυνομίας στο Μπιλμπάο, ο Μιγκέλ Πλαντσουέλο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ταξιαρχίας πληροφοριών του Μπιλμπάο, και ο πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βιθκάγια Ρικάρντο Νταμπορενέα.

Οι κατηγορίες για πιθανή ανάμειξη της ισπανικής αστυνομίας με την GAL έχουν προκαλέσει σοβαρό πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση του Φιλίπε Γκονζάλες, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το Δεκέμβρη του 1982, τρεις μήνες μόλις πριν την πρώτη επιχείρησητης GAL.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Γκονζάλες αναμένεται να υποστεί σοβαρή μείωση στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Μάη εξαιτίας της υπόθεσης GAL, αλλά και άλλων πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων.

ΡΩΣΙΑ
Τι "δεν αποκλείει" ο Κόζιρεφ...

ΜΟΣΧΑ. -

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Κόζιρεφ, δήλωσε χτες ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφύγει στη βία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ρώσων πολιτών που διαμένουν τώρα στις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. "Υπάρχουν περιπτώσεις, που η άμεση στρατιωτική επέμβαση θα είναι αναγκαία για την υπεράσπιση των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό", τόνισε ο Κόζιρεφ, μιλώντας σε συνέδριο στη Μόσχα. Σημειώνουμε ότι πάνω από 20.000.000 Ρώσοι κατοικούν στις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία).

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Υπηρεσιών της Προεδρίας, Σεργκέι Φιλάτοφ, ανακοίνωσε ότι στην "επιστημονική σύνοδο", που θα διεξαχθεί στις 28 Απρίλη, θα συζητηθεί το θέμα της μεταρρύθμισης στο ρωσικό στρατό, την οποία είχε εξαγγείλει το Φλεβάρη ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν στο μήνυμά του προς το έθνος.

  • Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους από 5,8 έως 7,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στις Κουρίλλες, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 100 χλμ. ανατολικά του νησιού Ουρούη και 40 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Ο Ιλιρ Χότζα, πρωτότοκος γιος του Εμβέρ Χότζα, έχει τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό στα Τίρανα, ύστερα από δημοσίευση συνέντευξής του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από τον θάνατο του πατέρα του. Ο λόγος της σύλληψης παραμένει άγνωστος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ