ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αυθαίρετες και ευνοιοκρατικές

Εντονα αντιδρά η ΑΔΕΔΥ στην τροπολογία του υπουργού Προεδρίας

Την έντονη αντίθεσή της στο επιχειρούμενο από την κυβέρνηση ρουσφετολογικό άλμα, μέσω των μετατάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, ενώ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στους εργαζόμενους και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Προεδρίας για το θέμα των μετατάξεων, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι "η αποσύνδεση των μετατάξεων από τους νέους οργανισμούς, και μάλιστα μπροστά στη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, θα οδηγήσει σε αυθαίρετες ευνοιοκρατικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, θα οξύνει τα προβλήματα της ανορθολογικής κατανομής του προσωπικού και θα οδηγήσει σε νέο φαύλο κύκλο πλεονάζοντος προσωπικού και διώξεων".Σχολιάζοντας την υπό κατάθεση τροπολογία του Γ. Ποττάκη για τις μετατάξεις, σημειώνει ότι αυτή "αποτελεί σοβαρή υπαναχώρηση της κυβέρνησης που θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενους στο δημόσιο όσο και στην ίδια τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών". Υπενθυμίζει επίσης ότι η ρύθμιση που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2266/1994, με την οποία συνδέθηκε το θέμα των μετατάξεων με την ολοκλήρωση των νέων οργανισμών, έγινε μετά από σχετικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ και με αυτή δίνεται η δυνατότητα για μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος με βάση τις ανάγκες των υπηρεσιών.

Οσον αφορά το έωλο επιχείρημα του υπουργού Προεδρίας, ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει την τροποποίηση του νόμου επειδή τα υπουργεία δεν κατέθεσαν έγκαιρα τα σχέδια των νέων οργανισμών, η ΑΔΕΔΥ απαντά ότι "η ευθύνη για την κατάρτιση των νέων οργανισμών ανήκει στην ίδια την κυβέρνηση". Επιπλέον επισημαίνει ότι το όλο θέμα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, εξαιτίας της ίδρυσης και λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

  • Τη "διαφάνεια και την αξιοκρατία" στις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις, που γίνονται ή θα γίνουν το επόμενο διάστημα στο δημόσιο, υπερασπίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος. Επιχειρώντας να καθησυχάσει ΕΕ και οικονομικούς παράγοντες για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο, δήλωσε ότι "υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος που είναι ο περιορισμός των εργαζομένων στο δημόσιο, αλλά υπάρχουν και περιοχές του δημόσιου τομέα που έχουν ανάγκη από προσωπικό". Στα πλαίσια αυτά διευκρίνισε ότι οι τομείς της υγείας και της παιδείας ποτέ δεν είχαν υπαχθεί στους περιορισμούς των προσλήψεων.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τεχνητή ηρεμία

Με επιδεικτική αδιαφορία αντιμετώπισε η Ρηγίλλης τις προχτεσινές δηλώσεις του επίτιμου προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη στα Χανιά, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την "ηρεμία" στο εσωκομματικό μέτωπο, ώστε να ενισχύσει την εικόνα της "έτοιμης εναλλακτικής λύσης".

Παρόλο που οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη ενόχλησαν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τον πρόεδρο του κόμματος Μ. Εβερτ,ο τελευταίος απέφυγε να το δείξει κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης που είχε με τους στενούς συνεργάτες του. Ωστόσο, από το περιβάλλον του Μ. Εβερτ οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού ερμηνεύονται ως υποδηλωτικές της επιθυμίας του "να επανέλθει στα πράγματα", υπονοώντας τα εσωκομματικά. Ο ίδιος πάντως ο Κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, αν και δήλωσε ότι "έχει τερματίσει την πολιτική του σταδιοδρομία με δόξα". Συμπλήρωσε όμως ότι "μάχομαι και είμαι πάντοτε έτοιμος να προσφέρω τις υπηρεσίες μου εκεί που ο λαός και οι περιστάσεις θα μου το ζητήσουν. Από κει και πέρα εγώ δε ζητώ τίποτα".

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του στα Χανιά, όπου επανέλαβε ότι "δε συνταξιοδοτήθηκε" και "είναι παρών και προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως και όπου μπορεί".

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ ξεκίνησε χτες τις επαφές με στελέχη της ΟΝΝΕΔ, ενόψει του συνεδρίου της οργάνωσης τον επόμενο μήνα. Η πρώτη επαφή του, η οποία έγινε χτες με το μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ Π. Σιδέρη, εντάσσεται σε μια σειρά παρεμβάσεων με στόχο την αποτροπή της διάσπασης της οργάνωσης, η οποία είναι διαιρεμένη σε "εβερτικούς" και "μητσοτακικούς". Πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο της ΝΔ σε συνεννόηση με τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και νυν ευρωβουλευτή Κ. Χατζηδάκη να προσπαθεί να ελέγξει την ηγεσία της οργάνωσης.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμάζεται για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει το πρώτο δεκαήμερο του Μάη στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ των άλλων θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Α. Γκορ.

ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις

Ξεπεράστηκαν, όπως όλα δείχνουν, οι τριβές που είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στις σχέσεις μεταξύ της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Η "ένταση" είχε προκληθεί επειδή η κυβέρνηση δεν είχε ορίσει μέχρι τώρα κάποιον υπουργό που θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο στο ταξίδι του σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα) για τις εκδηλώσεις των 50 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη. Δεύτερο σημείο τριβής αποτέλεσε η "απροθυμία" του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να ικανοποιήσει το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τοποθέτηση του αντιστρατήγου ε. α Ε. Τσίρκα στη θέση του διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χτες ότι ορίστηκε ο υπουργός Προεδρίας Γ. Ποττάκης ως "υπουργική συνοδεία" του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ταξίδι του στις τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Παράλληλα διευθετήθηκε και το δεύτερο θέμα. Ο γγ της Προεδρίας της Δημοκρατίας Μ. Γκίκας ενημέρωσε χτες το γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι δεν υφίσταται θέμα τοποθέτησης του Ε. Τσίρκα, στη θέση του διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου, γιατί ο κ. Τσίρκας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "παρακαλεί μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα και για να μην υπάρχει αφορμή σχολίων, όπως μη αναλάβει τη θέση αυτή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ