ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξεκρέμαστοι οι χαλαζόπληκτοι αγρότες

Του χρόνου θα πάρουν αποζημίωση κι αυτή για ένα μέρος μόνο της ζημιάς. Αρνηση του υπουργού Γεωργίας στα δίκαια αιτήματά τους εισέπραξε χτες η Συντονιστική τους Επιτροπή

Ανικανοποίητα αφήνει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα των χαλαζόπληκτων αγροτών της Θεσσαλίας, αφού χτες ο Στ. Τζουμάκας διατύπωσε μόνο ανέξοδες υποσχέσεις προς τη Συντονιστική Επιτροπή των χαλαζόπληκτων αγροτών της Θεσσαλίας, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας, παρουσία βουλευτών της περιοχής.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, οι όποιες αποζημιώσεις θα δοθούν μέσα στο 1998 και ο υπουργός Γεωργίας, με τα λεγόμενά του χτες έσβησε κάθε ελπίδα να αποζημιωθούν έγκαιρα οι κατεστραμμένοι αγρότες (δηλαδή πριν τις 31/12/97), καθώς και να δοθεί προκαταβολή αποζημίωσης. Μάλιστα για το δεύτερο ο Στ. Τζουμάκας είπε πως κάτι τέτοιο είναι ανεφάρμοστο και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δε θα αποζημιωθεί το 25% της ζημιάς που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ και πως είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθούν πόροι από την ΕΕ ή τον προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρη η ζημιά που έπαθαν οι παραγωγοί. Ακόμα είπε ότι δε γίνεται να παγώσουν τα χρέη των κατεστραμμένων αγροτών και πως η κυβέρνηση θα κοιτάξει τι μπορεί να γίνει με τους τόκους υπερημερίας. Ο Στ. Τζουμάκας αρκέστηκε να πει στη Συντονιστική Επιτροπή των χαλαζόπληκτων αγροτών της Θεσσαλίας ότι θα συγκροτηθούν τριμελείς επιτροπές για την έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών, οι οποίες μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη θα έχουν παραδώσει τα πορίσματά τους. Τέλος, σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αναστέλλονται από 9 Αυγούστου και μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις, οι πληρωμές των δανείων προς την ΑΤΕ, καθώς και η πληρωμή των οφειλών προς τους αντίστοιχους ΤΟΕΒ.

Τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των κατεστραμμένων αγροτών του θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταστρέφονται από θεομηνία και βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Η καταστροφή από τη χαλαζόπτωση της 9ης Αυγούστου, σε πολλά χωριά της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας είναι ολοκληρωτική. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας η θεομηνία "χτύπησε" 37 χωριά και εκτιμάται ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 3,8 δισ. δραχμές, ενώ ο ΕΛΓΑ θα δώσει αποζημιώσεις ύψους 3 δισ. το πολύ. Επίσης, με βάση τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, ζημιές υπέστησαν περίπου 100.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τα τα οποία: 80.000 στρέμματα με βαμβάκι. 6.000 με αμπέλια. 6.000 με καλαμπόκι. 4.000 με τεύτλα. 3.000 με οπωροκηπευτικά και 1.000 με καπνά.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Τακτική Ποντίου Πιλάτου

Κατά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο, για το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβερνητική πολιτική

Την προσφιλή τακτική του, να εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος, εφαρμόζει πιστά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,σχετικά με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Αυτή τη φορά πάντως, ο υπουργός πρωτοτύπησε, κατηγορώντας, εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμα και τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής, που "συντηρούν ένα φαύλο κύκλο" και "συνυπάρχουν με μια τριτοκοσμική αθλιότητα", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά!

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε "παράδοξη" και "λανθασμένη" την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία απαγόρευσε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετικά με την κατασκευή ΟΕΔΑ στις τρεις υποψήφιες περιοχές του Αυλώνα, της Κερατέας και του Γραμματικού. Κι αυτό γιατί, κατά τον υπουργό, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο δεν πήρε υπόψη του έγγραφα του Οργανισμού Αθήνας και του υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με τα οποία οι τρεις περιοχές είναι κατάλληλες για τη δημιουργία ΟΕΔΑ. Ωστόσο, το υπουργείο Γεωργίας άλλα έλεγε στις 2 Ιούνη και άλλα στις 11 Αυγούστου, αφού στο μεν πρώτο έγγραφο χαρακτήριζε τις τρεις περιοχές δασικές και αναδασωτέες, ενώ στο δεύτερο το αναιρούσε.

Στην ουσία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο και να μεταθέσει την ευθύνη για το αδιέξοδο στους πολίτες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΣτΕ. Παρ' όλα αυτά είναι γνωστό πλέον σε όλους πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις εξαιτίας της άρνησης του ΥΠΕΧΩΔΕ να εφαρμόσει το επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα του "Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων".Ετσι, περιοχές όπως ο Αυλώνας,που στον αρχικό σχεδιασμό του συνδέσμου ήταν τελευταίος στην ιεράρχηση, βρέθηκε τελικά να είναι ο υπ' αριθμόν ένα υποψήφιος για την εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων. Και αυτή την απόφαση δεν την πήρε το ΣτΕ...

"Το αδιέξοδο παρατηρείται μόνο στην Ανατολική Αττική γιατί οι τοπικοί άρχοντες και οι πολίτες βεβαίως θέλουν να συντηρούν ένα φαύλο κύκλο, δηλαδή να συνυπάρχουν με μια τριτοκοσμική αθλιότητα που περιγράφεται με τις 20 ανεξέλεγκτες χωματερές που αποτελούν μια βόμβα για τη δημόσια υγεία των κατοίκων, των επισκεπτών και των παραθεριστών και μια βόμβα για το περιβάλλον", επισήμανε ο Κ. Λαλιώτης.Προφανώς του διαφεύγει ότι ο ίδιος είναι συνυπεύθυνος γι' αυτή την τριτοκοσμική αθλιότητα, αφού η δραματική καθυστέρηση από τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και στη Δυτική και στην Ανατολική Αττική είναι αυτή που προκάλεσε, και προκαλεί, τη λειτουργία των παράνομων χωματερών.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ
Σημαντικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του Εγκέλαδου

Με σημαντικές ανακοινώσεις συνεχίζεται το Διεθνές Συνέδριο Σεισμολογίας στη Θεσσαλονίκη, τα αποτελέσματα του οποίου θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την πολιτεία για την καλύτερη θωράκιση της χώρας απέναντι στα χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους ο καθηγητής Βασ. Παπαζάχος στηλίτευσε τον τρόπο, με τον οποίο χρησιμοποιούν ορισμένα ΜΜΕ τις διάφορες ανακοινώσεις των επιστημόνων. "Οι εργασίες που παρουσιάζονται στο συνέδριο δεν ερμηνεύονται τόσο απλοϊκά όσο εσείς νομίζετε", είπε, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει διακεκριμένοι επιστήμονες να ερμηνεύουν με σωστό τρόπο και σε απλή γλώσσα τα επιστημονικά αποτελέσματα". "Ακριβείς προγνώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε",τόνισε ο Β. Παπαζάχος. "Γι' αυτό δεν είναι προγνώσεις που πρέπει κάθε λίγο να ανακοινώνουμε στον κόσμο και να τον αναστατώνουμε, για τον απλό λόγο ότι δεν έχουν άμεση πρακτική εφαρμογή παρά μόνο έχουν εφαρμογή όσον αφορά το σχεδιασμό της πολιτείας για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας". Ο καθηγητής Β. Παπαζάχος, στέλνοντας ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση δήλωσε ότι "το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ενημερωθεί και η πολιτεία οφείλει να αξιολογεί τις ανακοινώσεις και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα". Ο καθηγητής είπε ακόμη ότι "με βάση τα στατιστικά δεδομένα η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, αλλά δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόγνωση για το πότε θα γίνουν οι σεισμοί".

Χτες, επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Γ. Καρακαϊσης ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2010 αναμένονται στον ελλαδικό χώρο 27 σεισμοί μεγέθους πάνω από 6 Ρίχτερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή καθηγητή, ο οποίος ανήκει στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Β. Παπαζάχου,το 2003 θα είναι η χρονιά που θα κορυφωθεί η σεισμικότητα στην Ελλάδα. Τότε που υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες να γίνει μεγάλος σεισμός.

Οπως τόνισε ο Γ. Καρακαϊσης,"ο μέσος όρος ισχυρών σεισμών μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ είναι 20 ανά 15ετία ενώ για την περίοδο 1996 - 2010 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της σεισμικότητας και θα γίνουν 27 σεισμοί". Ο αναπληρωτής καθηγητής παρουσίασε χάρτη με τις περιοχές, όπου υπάρχουν πιθανότητες να σημειωθούν σεισμοί, χωρίς όμως να ονομάσει συγκεκριμένα σημεία, ενώ δήλωσε πως "είναι θέμα ημερών η ενημέρωση του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με όλα τα στοιχεία". Ωστόσο, επισήμανε"έχει προσδιοριστεί μόνο η περίοδος γένεσης των σεισμών, δηλαδή η 15ετία, και όχι συγκεκριμένος χρόνος".

Ασχημα όμως είναι τα νέα και για την Τουρκία. Για ισχυρό σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη μέσα στην προσεχή 50ετία έκανε λόγο ο ειδικός ερευνητής του Τουρκικού Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής ΕρευναςΣ. Ιναν.Σύμφωνα με τον ερευνητή οι πιθανότητες για έναν τέτοιο σεισμό είναι 100% και το επίκεντρό του θα είναι στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης σε απόσταση 20 - 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που σημειώθηκε μεγάλος σεισμός στην περιοχή ήταν το 1984 με ένταση 7,2 Ρίχτερ.

Με αφορμή το συνέδριο, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Λιάσκας δήλωσε: "Πρέπει να πούμε ότι οι κατασκευές στην Ελλάδα έχουν δώσει καλές εξετάσεις. Χιλιάδες κτίρια δέχτηκαν το πλήγμα ενός σεισμού και λίγα κατέρρευσαν. Αυτή βέβαια είναι η ψυχρή γλώσσα των αριθμών, γιατί όταν έχουμε ανθρώπινα θύματα είναι αλλιώς. Τελευταία μειώνονται οι αμοιβές των μηχανικών στο 1/3 περίπου της χώρας και σε σεισμογενείς περιοχές μείωση της αμοιβής, σημαίνει έκπτωση από την ποιότητα. Και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση βέβαια που πρότεινε τη ρύθμιση και τη νομοθετική εξουσία που την αποδέχτηκε. Ουδέποτε σε καμία χώρα του κόσμου δε συνέβη τέτοια ρύθμιση".

ΧΙΟΣ
Ευθύνονται για την πυρκαγιά

Ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ

Μεγάλες ευθύνες αποδίδει σε κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ για την καταστροφική πυρκαγιά, που πριν μερικές μέρες έκαψε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή Θολοποταμίου, του δήμου Ανεμώνα Χίου.

Συγκεκριμένα, η ΝΕ, με σχετική ανακοίνωσή της, τονίζει πως η τελευταία πυρκαγιά στην περιοχή αποδεικνύει πως "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει δασική πολιτική, που να στοχεύει στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την προστασία του δασικού και γεωργικού μας πλούτου. Δεν έχει δημιουργήσει την κατάλληλη τεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται δυνατότητες που δημιουργούνται κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, για την κατάσβεσή της. Δεν έχει δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή, σε έμπειρο και ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό".

Τα παραπάνω, συνεχίζει η ΝΕ, συνέθεσαν μια τραγική εικόνα που έδειξε ότι μια πυρκαγιά που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στη γένεσή της, οδήγησε στην καταστροφή περίπου 300 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης έκτασης, σε ελαιόδεντρα και μαστιχόδεντρα. Επισημαίνει πως από την πυρκαγιά φάνηκαν και οι τεράστιες ευθύνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, "γιατί δεν αρθρώνει το δικό της λόγο, δεν υψώνει φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στην εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία για τον τόπο, δε διεκδικεί τα κονδύλια εκείνα, που θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών". Συμπληρώνει πως από την καταστροφή ήρθε στην επιφάνεια και το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οικονομική και τεχνική δυνατότητα να προστατεύει την οικονομία της περιοχής.

Παράλληλα, καλεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και το Δήμο Ανεμώνα να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση διεκδίκησης κονδυλίων για τη δασική και γεωργική προστασία του τόπου, καθώς "η ανοχή αυτής της κατάστασης τους καθιστά συνυπεύθυνους". Τους καλεί, ακόμα, να ενεργοποιηθούν για την άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αγροτών, για την καταστροφή των δέντρων μαστίχας και ελιάς, καθώς και τη μαστίχα που καταστράφηκε, εφόσον βρισκόμαστε στην περίοδο της συγκομιδής. Η ΝΕ καταλήγει, στην ανακοίνωσή της, ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων αγροτών και θα στηρίξει τις όποιες ενέργειές τους, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Από την πλευρά τους, οι πληγέντες αγρότες της περιοχής πραγματοποίησαν σύσκεψη, ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του αγροτικού συλλόγου Θολοποταμίου, Γ. Ψαρούδη.Στη σύσκεψη αυτή εξατομικεύτηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφή και αποφασίστηκε η διεκδίκηση από μέρους των αγροτών, ουσιαστικών αποζημιώσεων τόσο για τα καμένα δέντρα, όσο και για την κατεστραμμένη παραγωγή. Μάλιστα, για το σκοπό της διεκδίκησης, οι πληγέντες αγρότες προχώρησαν στη σύσταση συντονιστικής επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Στην Εύβοια

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε προχθές Τετάρτη στον Αϊ - Γιώργη Λιχάδας Ιστιαίας. Η φωτιά στο πέρασμά της έκαψε 150 στρέμματα χαλεπίου πεύκης, δύο σπίτια, πέντε σκηνές παραθεριστών και 15 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Η πυρκαγιά τέθηκε χθες υπό μερικό έλεγχο, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Επίσης, χθες το πρωί ξέσπασε και άλλη πυρκαγιά στην κοινότητα Μηλιές Ιστιαίας και έως ότου τεθεί υπό έλεγχο κατέστρεψε 15 στρέμματα χαλεπίου πεύκης.

  • Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί αργά χτες το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία προχτές λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη θέση "Καρβούνη" της παραλίας Μουρτερής Οχτωνιάς της Κύμης. Κάηκαν 1.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών και θαμνωδών εκτάσεων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ