ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινός αγώνας για την παιδεία
  • Στην ανάγκη για κοινούς συντονισμένους αγώνες που θα βάλουν φραγμό στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων σε χτεσινή σύσκεψη
  • Συγκροτήθηκε συντονιστικό όργανο και αποφασίστηκαν μέτρα για την πληροφόρηση του ελληνικού λαού
  • Ως πρώτη αντίδραση αποφασίστηκε συλλαλητήριο στις 28 Αυγούστου στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας

Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και αντιμετώπισης της λαίλαπας των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, έγινε χτες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Εκπρόσωποι καθηγητών, δασκάλων, αδιόριστων, μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, γονέων, εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφώνησαν ότι απαιτείται κοινός συντονισμένος αγώνας. Συγκρότησαν συντονιστικό όργανο και ως πρώτη αντίδραση τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 28 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Αποφάσισαν επίσης την έκδοση ενημερωτικού δελτίου με στόχο την ενημέρωση ολόκληρου του ελληνικού λαού για το πραγματικό περιεχόμενο των κυβερνητικών μέτρων και σχετικής προπαγανδιστικής αφίσας. Επίσης, την Τετάρτη 27 Αυγούστου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΟΕ. Το συντονιστικό όργανο συνεδριάζει σήμερα στις 11 π.μ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), των Ομοσπονδιών Γονέων - Κηδεμόνων Αθήνας και Πειραιά, της ΕΦΕΕ, της ΕΣΕΕ, του Συντονιστικού Οργάνου Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό που κυριάρχησε στη χτεσινή σύσκεψη ήταν η αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης, γιατί οδηγούν στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και η ανάγκη για συντονισμένο αγώνα. Αυτό που επίσης αναδείχτηκε ήταν η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου που θα αγκαλιάζει όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και όλο το λαό και το οποίο θα έχει στόχο όχι μόνο την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά και την αναβάθμισή της προς όφελος του λαού και του τόπου.

Στην εισήγησή του ο Ν. Τσούλιας,πρόεδρος της ΟΛΜΕ, δήλωσε την αντίθεσή της στα νέα μέτρα, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι δε θα επιτρέψουν να μετατραπεί το λύκειο σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, το οποίο και θα αποθαρρύνει το σύνολο του μαθητικού δυναμικού από το σχολείο. Επίσης, τόνισε ότι όλη η εκπαιδευτική κοινότητα σηκώνει το κύριο βάρος στην πλάτη της, ενώ το κύριο κόστος για την εκπαίδευση θα πρέπει να το αναλάβει εξ ολοκλήρου η πολιτεία. Επισήμανε, ακόμα, ότι η παιδεία θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων.

Με τη σειρά του, ο Χρ. Χρήστου,πρόεδρος της ΔΟΕ, μιλώντας για τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα είπε ότι η κατάργηση της επετηρίδας δε θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αλλά στην αναβάθμιση των πελατειακών σχέσεων, καταδικάζοντας συγχρόνως την αιφνιδιαστική τακτική του υπουργείου Παιδείας.

Ο Δ. Πολυχρονιάδης,πρόεδρος της ΠΕΑΕ, παρουσίασε στους παραβρισκόμενους το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των αδιόριστων, το οποίο περιλαμβάνει την επόμενη βδομάδα καταλήψεις στα Γραφεία της Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε νομό και πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η Λ. Γιώτη,εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, τόνισε ότι οι γονείς απορρίπτουν το πακέτο των νέων μέτρων, το οποίο θα εντείνει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση των παιδιών. Εκανε λόγο για την ανάγκη ενός συντονισμένου, μακροχρόνιου αγώνα ο οποίος θα ανατρέψει στην πορεία τα μέτρα.

Ο εκπρόσωπος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Χρ. Λαζαρίδης πρότεινε να ζητηθεί από όλα τα Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν θέση απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα.

Ο Γ. Σταυρόπουλος,εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν περισσότερο τα παιδιά των λαϊκών μαζών και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου συντηρητισμού.

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Κ. Χριστόπουλος δήλωσε τη συμπαράσταση του κλάδου σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς που αγωνίζονται για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινητοποιήσεις με το ξεκίνημα της χρονιάς

Το πρόγραμμα δράσης και αντίστασης στα προτεινόμενα αντιεκπαιδευτικά μέτρα με αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, θα αποφασίσει το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) σε νέα του συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί, όπως αποφασίστηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Επίσης, αποφάσισε να προτείνει κοινή συνεδρίαση των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΔΟΕ τονίζει ότι για να σταθούν βιώσιμα μέτρα για την παιδεία πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου και συναίνεσης, σημειώνοντας: "Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε βασικές ρυθμίσεις που αφορούν τη συνολική πορεία της ελληνικής εκπαίδευσης χωρίς τη στοιχειώδη ευαισθησία συζήτησης με τους εκπαιδευτικούς φορείς. Σταθερός προσανατολισμός της Ομοσπονδίας είναι η συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού".

Ο Θανάσης Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) στο ΔΣ, σχολιάζοντας τις θέσεις του ΔΣ τόνισε στο "Ρ": "Ολες οι άλλες παρατάξεις λένε ότι τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν χωρίς πριν να έχει προηγηθεί διάλογος και ζητούν να μην κατατεθούν αν πρώτα δεν υπάρξει αυτός ο διάλογος. Εμείς ως ΔΕΕ τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να τα δούμε αποσπασματικά αλλά στο σύνολό τους, τα οποία μέτρα απορρέουν από την έκθεση ΟΟΣΑ και τη "Λευκή Βίβλο", που στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και το χτύπημα των κεκτημένων του εκπαιδευτικού κινήματος".

Η ΔΕΕ δήλωσε κάθετα αντίθετη στα προτεινόμενα μέτρα και δε ζητά να μην κατατεθούν τα νομοσχέδια, αλλά να αποσυρθούν στο σύνολό τους. "Να αγωνιστούμε για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού. Ζητάμε η κυβέρνηση να αποσύρει όλα αυτά τα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα", κατέληξε ο Θ. Γκεσούλης.

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές

Με επιτυχία συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου θα γίνουν στις 18 - 21 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Σήμερα:

- Στον Παλαμά Καρδίτσας,με θέμα τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής και την προοπτική των νέων αγροτών.

- Στην Αγία Παρασκευή Λέσβου,με θέμα την ειρήνη.

- Στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου,με θέμα εργαζόμενοι και ξένοι εργάτες και ομιλητή τον Δημήτρη Μαϊκίδη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στα Κύμινα Θεσσαλονίκης, με θέμα τα προβλήματα των νέων εργαζομένων και αγροτών και ομιλητή τον Σπύρο Πετρόπουλο,μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

- Στο Ηράκλειο στην πλατεία των Αρχανών,με θέματα τα προβλήματα της αγροτικής νεολαίας, τα ναρκωτικά, την ειρήνη και την παιδεία.

  • Αύριο:

- Στον Αγιο Σπυρίδωνα Αρτας,με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις και ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα,βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ.

- Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης,με θέμα την ανεργία και ομιλητή τον Μπάμπη Ψιλόπουλο,μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

- Στη Λευκίμμη Κέρκυρας,με θέμα τα ναρκωτικά, στη Νάουσα,με θέμα την παιδεία.

- Στην Αράχοβα Αχαϊας,με θέμα αγροτικές κινητοποιήσεις και νεολαία. - Στην Αργαλαστή Μαγνησίας,με θέμα τα αγροτικά.

- Στον Τύρναβο Λάρισας,στο πάρκο Τούμπας με θέμα την παιδεία.

  • Την Κυριακή:

- Στη Γραμμενίτσα Αρτας,με θέμα το περιβάλλον.

- Στον Αι Μαθιά Κέρκυρας,με θέμα την παιδεία.

- Στη Λευκάδα,στη Νιγρίτα,στο Αργος και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης,με θέμα τα ναρκωτικά.

- Στην Αγιά Λάρισας,με θέμα την παιδεία.

- Στη Φαρκαδόνα στα Τρίκαλα,με θέμα τα αγροτικά.

Επίσης, την Κυριακή ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Αρτα στις Κοινότητες Ανέζα και Κομπότι.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Δυναμικές αντιδράσεις στον Εβρο

Δυναμικά αντιδρούν οι περισσότερες κοινότητες και δήμοι του Νομού Εβρου στο κυβερνητικό σχέδιο των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, "Ι. Καποδίστριας". Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των αιρετών εκπροσώπων των ΟΤΑ του νομού, μεταξύ άλλων τονίζεται:

"Θεωρούμε το προτεινόμενο πρόγραμμα - σχέδιο αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό, πρόγραμμα ξενόφερτης βαυαρικής προέλευσης, αποτυχημένο ήδη πριν από ενάμιση αιώνα στην Ελλάδα και μέσο άσκησης σκληρής συγκεντρωτικής πολιτικής και ελέγχου με απώτερο σκοπό την περαιτέρω μείωση του εναπομείναντος αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας".

Οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ του Εβρου σημειώνουν ότι με τις υποχρεωτικές συνενώσεις αντιμετωπίζεται η περιφέρεια σαν μια προβληματική επιχείρηση που πρέπει να εξυγιανθεί οικονομικά και θεσμικά, ενώ η Πολιτεία που σήμερα υποκριτικά αγωνιά για την ανάπτυξη και σωτηρία της υπαίθρου, επί χρόνια έχει στερήσει την περιφέρεια από τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Ακολούθως αφού υπογραμμίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Εβρου σαν εκπροσώπους και εκφραστές της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταδικάζουν την προσπάθεια εξευτελισμού και σπίλωσης των στελεχών της πρωτοβάθμιας ΤΑ από τον υπουργό Εσωτερικών και καλούν τους βουλευτές του νομού "να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν - εάν ποτέ έρθει στη Βουλή το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" - αλλιώς θα θεωρηθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα στο Νομό μας".

Η Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των ΟΤΑ Εβρου σαν πρώτα ελάχιστα μέτρα αντίδρασης, μεταξύ άλλων αποφάσισε το κλείσιμο των Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων του Νομού την Τετάρτη 27 Αυγούστου. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν λαϊκές συνελεύσεις για την ενημέρωση των κατοίκων. Ακόμα θα ληφθούν αποφάσεις από τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια ενάντια στο σχέδιο"Ι. Καποδίστριας", ενώ θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο στην Αθήνα στην ημερομηνία που θα οριστεί από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή.

  • Στο μεταξύ ο Δήμος Ιωνίας Χίου με ομόφωνο ψήφισμά του αντιτίθεται στη συνένωσή του με τον Δήμο Ανεμώνα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ