ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΝΙΟΝ
"Φυλάκισε" τους εργαζόμενους!

Το σωματείο, οι εργαζόμενοι συνολικά και το... ΚΚΕ, στόχος χυδαίου ξεσπάσματος του ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος

Το σωματείο εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ,αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του πολυκαταστήματος φαίνεται να έχουν γίνει στόχος του ιδιοκτήτη του, Λ. Ισαϊάδη,ο οποίος προχτές το βράδυ έφτασε στο σημείο να κλειδώσει τις πόρτες του καταστήματος, κρατώντας με το ζόρι τους εργαζόμενους προκειμένου να τους μιλήσει, ενώ απώθησε βίαια την πρόεδρο του Σωματείου, Κάτια Νικολάου,όταν διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός!

Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε η... ομιλία του δεν ήταν τίποτα άλλο από μια χυδαία συκοφαντική επίθεση εναντίον των μελών της διοίκησης του Σωματείου, που τους αποκάλεσε κλέφτες και "βαλτούς" από το ΚΚΕ,να οδηγήσουν το κατάστημα στο λουκέτο! Από την ένταση που προκλήθηκε μια εργαζόμενη λιποθύμησε, ενώ την προσπάθεια της προέδρου του Σωματείου να τη βοηθήσει, ο ιδιοκτήτης την "ερμήνευσε" ως "ψάρεμα" ψήφων!

Πάντως, για μια ακόμα φορά ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το μέλλον του ΜΙΝΙΟΝ που λειτουργεί όλο και περισσότερο με άδεια ράφια. Χτες το πρωί ο Χ. Κατσώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, και ο Π. Σοφός,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους στον επιχειρηματία για τα όσα συνέβησαν, ενώ τους εργαζόμενους επισκέφτηκε και ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας.

Το επιχειρησιακό Σωματείο καταγγέλλει την "τρομοκρατική, απάνθρωπη, αντεργατική και χυδαία συμπεριφορά του εργοδότη", ο οποίος όπως επισημαίνεται: "Επιτέθηκε σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές με απαράδεκτες και υβριστικές εκφράσεις, χειροδίκησε σε εργαζόμενους, χτύπησε την πρόεδρο του Σωματείου και την αποκάλεσε κλέφτρα". Καταγγέλλει ακόμα και τη "φυλάκιση" των εργαζομένων προκειμένου ενώπιον τους "ο εργοδότης να σπιλώσει το Σωματείο".

Στην ανακοίνωση εκφράζονται φόβοι σχετικά με τις απειλές που εκτοξεύτηκαν εναντίον των συνδικαλιστών και αφορούσαν τη σωματική τους ακεραιότητα, μιας και όπως καταγγέλλεται, ο εργοδότης "είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, αφού οπλοφορεί" και ζητείται από τους αρμοδίους να του αφαιρέσουν την άδεια. Τέλος, τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση το Σωματείο δε θα αποδεχτεί απολύσεις και αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις και ότι θα συνεχίσει να αποκαλύπτει τα σχέδια της εργοδοσίας, ενώ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους φορείς να καταδικάσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά του επιχειρηματία.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΕΙΣΜΩΝ
Είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν

Η Παλαιοσεισμολογία και η ενεργός Τεκτονική, τα επιτεύγματα και οι μελλοντικές δυνατότητες του Διεθνούς Σεισμολογικού Κέντρου πάνω στο θέμα των χρόνων διαδρομής των σεισμικών κυμάτων, η επίδραση του εδάφους θεμελίωσης στη σεισμική κίνηση και η φυσική διαδικασία στη σεισμική εστία κατά την προετοιμασία γένεσης ενός σεισμού, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη χτεσινή ημέρα εργασιών του Συνεδρίου Σεισμολογίας και Φυσικής στη Θεσσαλονίκη.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ανακοινώσεις πάνω στις παλαιοσεισμολογικές μεθόδους με τις οποίες καθορίζονται τα στοιχεία παλιών σεισμών, για τους οποίους δεν υπάρχουν σεισμογραφικές καταγραφές ούτε ιστορικές πληροφορίες.Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων οι Μπ. Μπολντ και Γκ. Σομπολίεφ, καθηγητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας και της Μόσχας, δήλωσαν ότι με τα σημερινά μέσα μπορούν μόνο στατιστικά να προβλέψουν το πού θα γίνει κάποιος σεισμός, όχι όμως το πια χρονική στιγμή και των πόσων ρίχτερ."Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα της σεισμολογίας, αλλά όσο αφορά τη σεισμική πρόγνωση είμαστε στο σημείο μηδέν", τόνισε ο Αμερικανός καθηγητής και συνέχισε: "αυτό που προέχει είναι το να έχουμε καλούς αντισεισμικούς κανονισμούς".

Ο Ρώσος καθηγητής συμπληρώνοντας είπε: "Μπορούμε να προβλέψουμε μόνο για τις περιοχές υψηλής σεισμικότητας, αλλά θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα για να προβλέψουμε το πού και το πότε, γιατί οι παρατηρήσεις μας δεν είναι ακόμα επαρκείς".

Ο Βασίλης Παπαζάχος αναφερόμενος στους σεισμούς 4 και 4,6 ρίχτερ που έγιναν χτες το πρωί στην Κοζάνη και προκάλεσαν ρωγμές σε τουλάχιστον 15 σπίτια, δήλωσε ότι πρόκειται για μετασεισμούς του μεγάλου σεισμού του 1995.

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Με επιτυχία συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου θα γίνουν στις 18 - 21 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Σήμερα:

- Στον Αγιο Σπυρίδωνα Αρτας,με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις και ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα,βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ.

- Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης,με θέμα την ανεργία και ομιλητή τον Μπάμπη Ψιλόπουλο,μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

- Στη Λευκίμμη Κέρκυρας,με θέμα τα ναρκωτικά, στη Νάουσα,με θέμα την παιδεία.

- Στην Αράχοβα Αχαϊας,με θέμα αγροτικές κινητοποιήσεις και νεολαία.- Στην Αργαλαστή Μαγνησίας,με θέμα τα αγροτικά.

- Στον Τύρναβο Λάρισας,στο πάρκο Τούμπας με θέμα την παιδεία.

  • Αύριο:

- Στη Γραμμενίτσα Αρτας,με θέμα το περιβάλλον.

- Στον Αϊ Μαθιά Κέρκυρας,με θέμα την παιδεία.

- Στη Λευκάδα,στη Νιγρίτα,στο Αργος και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης,με θέμα τα ναρκωτικά.

- Στην Αγιά Λάρισας,με θέμα την παιδεία.

- Στη Φαρκαδόνα στα Τρίκαλα,με θέμα τα αγροτικά.

Επίσης, την Κυριακή ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Αρτα στις Κοινότητες Ανέζα και Κομπότι.

- Την Παρασκευή 29 Αυγούστου,στην Αθήνα, στο Κερατσίνι,στην πλατεία Λαού, με θέμα σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Δηλώνει πως δεν είναι δουλέμπορος

Το δημοσίευμα της εφημερίδας μας με τίτλο "Αποφασιστικά στον αγώνα" (19/8/97), το οποίο αναφερόταν στον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι ναυτεργάτες ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα που οργιάζει στον Πειραιά και ειδικότερα στην παρέμβαση που κάνουν στα ναυλομεσιτικά γραφεία που εκτελούν παράνομες ναυτολογήσεις, στάθηκε αφορμή για μία εξώδικο επιστολή του Σαμίρ Μούσα,ο οποίος διατηρεί ναυλομεσιτικό γραφείο.

Ο Σαμίρ Μούσα δηλώνει στην επιστολή του προς την εφημερίδα ότι δεν εργάζεται παράνομα στην Ελλάδα, καθότι διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες, καθώς και ότι σε καμία περίπτωση δε διατηρεί "δουλεμπορικό γραφείο". Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας έγινε με βάση τις καταγγελίες της επιτροπής ανέργων ναυτεργατών και των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Ειδικότερα για το θέμα της άδειας πάρθηκαν υπόψη οι πρώτες διαπιστώσεις στην Ασφάλεια, σχετικά με την ισχύ νόμου που αφορά αλλοδαπές εταιρίες και σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται άδεια, κάτι που κατά την προσαγωγή του ιδιοκτήτη του γραφείου στην Ασφάλεια δεν προσκομίστηκε, γεγονός που όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων δεν ισχύει, αφού το συγκεκριμένο γραφείο έχει τις απαιτούμενες από το νόμο άδειες.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού δήλωσαν στο "Ριζοσπάστη" ότι τα παραπάνω δεν καταρρίπτουν τις καταγγελίες της Ενωσης ότι το συγκεκριμένο γραφείο έχει προβεί σε παράνομες πράξεις, τις οποίες εδώ και πολύ καιρό αντιπαλεύει το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Αναγκαία διευκρίνιση

Από παραδρομή στο φύλλο της 21 Αυγούστου σημειώναμε ότι ακυρώθηκε από τη Νομαρχία Πειραιά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, με την οποία κηρυσσόταν η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η σχετική απόφαση ακυρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών. Την παραδρομή επισήμανε ο Νομάρχης Πειραιά Χρ. Φωτίου,ο οποίος σε επιστολή του στο "Ρ" σημειώνει ότι "από της ισχύος του νόμου 2218 και 2240/1994 οι Νομάρχες και σωστότερα οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν έχουν καμία αρμοδιότητα παρεμβάσεως και πολύ περισσότερο έγκρισης ή απόρριψης αποφάσεων των ΟΤΑ".

Αλμα στο κενό

Σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη προχτές το μεσημέρι σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στον Πύργο,όταν οικοδόμος έπεσε από ύψος 6 μέτρων, χτυπώντας στο κεφάλι και σπάζοντας το πόδι του. Πρόκειται για τον 30χρονο Βορειοηπειρώτη Φ. Κυριάζο.

Ο Φ. Κυριάζος δούλευε στο συνεργείο του εργολάβου Γ. Μουζή,που πραγματοποιούσε εργασίες καλουπώματος σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην οδό Τοπάζη στον Πύργο. Εργαζόταν στον δεύτερο όροφο, όταν κατά τις 12 περίπου το μεσημέρι, την ώρα που σταματούσε για διάλειμμα, μπλέχτηκε το πόδι του σε σανίδα, παραπάτησε και βρέθηκε στο κενό. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από προηγούμενη συγκέντρωση εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ
ΣΑΜΑΡΙΝΑ
Δώστε κονδύλια για τους δρόμους

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση μιας σειράς μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κοινότητα Σαμαρίνας Νομού Γρεβενών, ζητούν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου.

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα - όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είναι η ασφαλτόστρωση οχτώ χιλιομέτρων δρόμου προς τους Φιλιππαίους, η ασφαλτόστρωση άλλων πέντε χιλιομέτρων δρόμου προς τη Φούρκα, καθώς και η ασφαλτόστρωση του δρόμου προς το Δίστρατο. "Τα έργα αυτά θα βοηθήσουν στην καλύτερη διασύνδεση του χωριού με το γύρω χώρο και μπορούν να δώσουν ζωή στην περιοχή", σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ. Τέλος, τονίζουν πως χρειάζεται να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια για έργα εσωτερικής οδοποιίας, καθώς και για έργα συντήρησης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που λόγω παλαιότητας παρουσιάζουν πολλά προβλήματα.

Σύνοδος του ΚΣ της ΚΝΕ

"Οι στόχοι της Οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας το επόμενο διάστημα", είναι το θέμα που θα απασχολήσει στη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ