Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΕΙΣΜΩΝ
Είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν

Η Παλαιοσεισμολογία και η ενεργός Τεκτονική, τα επιτεύγματα και οι μελλοντικές δυνατότητες του Διεθνούς Σεισμολογικού Κέντρου πάνω στο θέμα των χρόνων διαδρομής των σεισμικών κυμάτων, η επίδραση του εδάφους θεμελίωσης στη σεισμική κίνηση και η φυσική διαδικασία στη σεισμική εστία κατά την προετοιμασία γένεσης ενός σεισμού, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη χτεσινή ημέρα εργασιών του Συνεδρίου Σεισμολογίας και Φυσικής στη Θεσσαλονίκη.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ανακοινώσεις πάνω στις παλαιοσεισμολογικές μεθόδους με τις οποίες καθορίζονται τα στοιχεία παλιών σεισμών, για τους οποίους δεν υπάρχουν σεισμογραφικές καταγραφές ούτε ιστορικές πληροφορίες.Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων οι Μπ. Μπολντ και Γκ. Σομπολίεφ, καθηγητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας και της Μόσχας, δήλωσαν ότι με τα σημερινά μέσα μπορούν μόνο στατιστικά να προβλέψουν το πού θα γίνει κάποιος σεισμός, όχι όμως το πια χρονική στιγμή και των πόσων ρίχτερ."Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα της σεισμολογίας, αλλά όσο αφορά τη σεισμική πρόγνωση είμαστε στο σημείο μηδέν", τόνισε ο Αμερικανός καθηγητής και συνέχισε: "αυτό που προέχει είναι το να έχουμε καλούς αντισεισμικούς κανονισμούς".

Ο Ρώσος καθηγητής συμπληρώνοντας είπε: "Μπορούμε να προβλέψουμε μόνο για τις περιοχές υψηλής σεισμικότητας, αλλά θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα για να προβλέψουμε το πού και το πότε, γιατί οι παρατηρήσεις μας δεν είναι ακόμα επαρκείς".

Ο Βασίλης Παπαζάχος αναφερόμενος στους σεισμούς 4 και 4,6 ρίχτερ που έγιναν χτες το πρωί στην Κοζάνη και προκάλεσαν ρωγμές σε τουλάχιστον 15 σπίτια, δήλωσε ότι πρόκειται για μετασεισμούς του μεγάλου σεισμού του 1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ