Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΠΠΑ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Ως εδώ και μη παρέκει

- Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, επειδή δεν ικανοποίησε επιμέρους οικονομικά αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είχαν συμφωνήσει, πρόσφατα. Πώς σχολιάζετε αυτήν την εξέλιξη;

- Τα ηγετικά στελέχη της ΚΕΔΚΕ συμπεριφέρονται σαν μωρές παρθένες. Διαμαρτύρονται για κάτι που όλοι οι αιρετοί το περιμέναμε ότι έτσι θα γίνει. Αλλά και τα ίδια τα ηγετικά στελέχη, πιστεύουμε, το περίμεναν ότι έτσι θα συμβεί, για να μην πούμε πως το σχεδίασαν μαζί με την κυβέρνηση. Γιατί, μη μας πει κανείς από το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ ότι δε γνωρίζουν πως καμία συμφωνία δεν τηρείται, όταν το ένα από τα δύο μέρη κρατά μονίμως παροπλισμένες τις δυνάμεις του. Και η ηγεσία της Ενωσης κρατά, για πολλά χρόνια, παροπλισμένες τις δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τώρα, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ υποχρεώθηκε να στείλει αυτήν την επιστολή, φανερώνει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ίσως καταλαβαίνει πως οι συνεχείς υποχωρήσεις της ηγετικής ομάδας της Ενωσης, απέναντι στην προκλητική πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν καταλήγουν πουθενά, αλλά βάζουν σε δοκιμασία και την προσωπική αξιοπρέπεια του καθένα. Το δεύτερο είναι πως πλησιάζουμε προς το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου θα πρέπει να γίνει και ένας απολογισμός. Και η ηγεσία θα πρέπει να δικαιολογήσει την απραξία της. Πράγμα καθόλου εύκολο, γιατί και όσοι από τους αιρετούς υπερασπίζονται την κυβερνητική πολιτική, νιώθουν την οικονομική θηλιά να τους περισφίγγει και τα προβλήματα της ΤΑ να πολλαπλασιάζονται.

- Από την άλλη πλευρά, πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θεσμό;

- Η κυβέρνηση, πιστός εκφραστής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο χώρο της ΤΑ, θέλει να μετατρέψει το θεσμό σε "μακρύ χέρι" της κεντρικής διοίκησης, για άσκηση ακόμα περισσότερο φορομπηχτικής πολιτικής και αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Με νέες υπουργικές αποφάσεις και τροπολογίες, στο όνομα δήθεν της αποκέντρωσης, φορτώνει νέα βάρη - αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, με ταυτόχρονο περιορισμό των οικονομικών πόρων τους. Είναι χαρακτηριστικό πως, τα τελευταία επτά χρόνια, το επίσημο κράτος παρανομεί σε βάρος της ΤΑ, με αποτέλεσμα οι οφειλές του προς τους δήμους, από παράνομη παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων τους, να ξεπερνούν τα 900 δισ. Εχει αφομοιώσει πλήρως την κοτζαμπάσικη ρήση που έλεγε "άρπαξε να φας και κλέψε να 'χεις". Τέτοια τακτική θέλει η κυβέρνηση να εφαρμοστεί και από την ΤΑ προς τους δημότες. Αυτό και αν είναι εκσυγχρονισμός!

- Πώς πρέπει να αντιδράσουν στα παραπάνω οι αιρετοί;

- Θεωρούμε πως ως εδώ και μη παρέκει. Η ΤΑ δεν πρέπει να αλλάξει ούτε τα χαρακτηριστικά της, ούτε να παρεκκλίνει από την αποστολή της. Μέσα στα δεινά που γεύεται ο λαός μας και που σχεδιάζονται ακόμα χειρότερα με τις πολιτικές της νέας μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, η ΤΑ μπορεί και πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της. Η αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβέρνησης μπορεί να ανατραπεί με την ανάπτυξη αγώνων. Η ΚΕΔΚΕ, ακόμα και τώρα, μπορεί, κάνοντας μια γενναία στροφή, να εγκαταλείψει την τακτική των συνεχών υποχωρήσεων και να μπει επικεφαλής σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα. Να υιοθετήσει και να διεκδικήσει λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα των ΟΤΑ. Και ένα βασικό απ' αυτά είναι η διεκδίκηση όσων δισ. οφείλει η κεντρική διοίκηση στην ΤΑ. Σκληρή η αλήθεια, αλλά το οικονομικό αποτελεί τη βάση και την αφετηρία της όποιας κίνησης. Μόνο έτσι μπορεί ο θεσμός να ξαναποκτήσει την εμπιστοσύνη των δημοτών.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ