ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Στη λαϊκή κινητοποίηση η λύση των προβλημάτων

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα στο χωριό Καμηναράτα

Μόνο η ενιαία λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, τα οποία δείχνουν καθαρά από τώρα ότι θα επιδεινωθούν.

Αυτό τόνισε, σε ομιλία της στο χωριό Καμηναράτα της Δυτ. Κεφαλλονιάς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Η ΓΓ της ΚΕ, τόνισε με έμφαση ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων, όπου κυριαρχεί ο ιμπεριαλισμός, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν ελπίδες "αυτόματης λύσης" των προβλημάτων τους, τα οποία, αντίθετα, μπορεί να πάρουν ακόμη και επικίνδυνη τροπή. Η Αλ. Παπαρήγα στάθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους που εξακολουθούν να διαγράφονται στα Βαλκάνια και επανέλαβε την εκτίμηση του ΚΚΕ για τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, σαν συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο, αλλά και για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κεφαλονιά, σημείωσε ότι απειλείται με ερήμωση, ιδιαίτερα σήμερα που αρχίζουν να γίνονται αισθητά τα πρώτα συμπτώματα των επιπτώσεων της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην υπόλοιπη ΕΕ. Η κατάσταση αυτή αποτελεί τη φυσιολογική εξέλιξη της πολιτικής που ακολουθήθηκε ως τώρα και η οποία βασιζόταν, ή στην αδιαφορία της λύσης των προβλημάτων της χώρας ή σε λύσεις με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε ότι οι δημοτικές εκλογές του επόμενου χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν βήμα λαϊκής συσπείρωσης και το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί προς τον σκοπό αυτό. Στόχος του Κόμματος είναι η ανάδειξη τοπικών και δημοτικών αρχών που θα είναι διατεθειμένες να αντισταθούν στην επέλαση των αντιλαϊκών μέτρων.

Η Αλ. Παπαρήγα, σχετικά με το σχέδιο "Καποδίστριας", το οποίο έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις στον κόσμο του νησιού, δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ένωση ή αναδιάταξη των δήμων και κοινοτήτων. Ωστόσο, δεν εγκρίνει το εν λόγω σχέδιο και θα το καταψηφίσει, γιατί έχει στόχο την ενίσχυση του ελέγχου της κεντρικής εξουσίας στην τοπική, αλλά όπως όλα δείχνουν, και την εφαρμογή εκτεταμένων ρουσφετολογικών ή ακόμη και "εκλογομαγειρικών" προγραμμάτων. Ακόμη περισσότερο, αποσκοπεί στην αλλαγή του ίδιου του χαρακτήρα της ΤΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατοίκων του χωριού, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε τη σημασία των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών και την ανάγκη να πάρουν χαρακτήρα πραγματικού κινήματος για την αναγέννηση της παιδείας.

ΒΟΥΛΗ
"Λιγοστεύουν" το χειμώνα για να καλύψουν τα ελλείμματα!
  • Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την περίοδο παροχής πετρελαίου με μειωμένο φόρο
  • Αντέδρασαν ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Την έντονη αντίδραση ακόμα και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συνάντησε η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει χτες, με τροπολογία στη Βουλή, την περίοδο κατά την οποία διατίθεται πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο φόρο, ρύθμιση η οποία πλήττει κυρίως τον πληθυσμό των ορεινών νομών της χώρας.

Τελικά η ψήφιση της τροπολογίας αναβλήθηκε για την προσεχή Τρίτη, καθώς η ΝΔ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και μπροστά στον κίνδυνο, λόγω και της διαφωνίας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η τροπολογία να καταψηφιστεί, η συνεδρίαση διακόπηκε.

Με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, αλλά με πραγματικό στόχο το χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς με την τροπολογία πρότεινε να περιοριστεί η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου με μειωμένο φόρο μόνο κατά την περίοδο από 15 Νοέμβρη μέχρι και 31 Μάρτη κάθε έτους.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της τροπολογίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,αφού χαρακτήρισε αδιανόητο το να ισχύει αυτή η ρύθμιση για τις ορεινές περιοχές, που ο χειμώνας αρχίζει από τις αρχές του Οκτώβρη, υπογράμμισε:

"Θεωρούμε ότι η πολιτική για την οποία μίλησε προχτές στη συνέντευξή του ο Γ. Παπαντωνίου είχε σχεδιαστεί με εκτιμήσεις που έγιναν πολύ νωρίτερα. Αρχίσατε τη λιτότητα με αυτήν την τροποποίηση που φέρνετε. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει μόνο η Αθήνα και τα παράλια, όπου το κλίμα είναι ήπιο. Υπάρχει και η Βόρεια Ελλάδα που υποφέρει πολύ πιο νωρίς από τις ημερομηνίες τις οποίες βάζετε. Εμείς θεωρούμε ανεπαρκές ακόμα και αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές. Στο Πήλιο, για παράδειγμα, από τις αρχές Οκτώβρη έχουμε χιόνια και οι σόμπες καίνε. Ιδιαίτερα οι μεγάλες ηλικίες, οι συνταξιούχοι έχουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο όποτε νομίζει ο καθένας. Τα μετράνε "τσίμα - τσίμα". Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να επεκταθεί το χρονικό όριο και να αρχίζει από την 1η Οκτώβρη, αν τελικά θέλετε να δώσετε στις τάξεις που υποφέρουν στις προβληματικές περιοχές ανακούφιση από τις καιρικές συνθήκες. Να παραμείνει δε μέχρι τον Απρίλη".

Αντίθετοι με την προτεινόμενη ρύθμιση ήταν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ διαφωνία εξέφρασαν και μία σειρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται κυρίως σε ορεινούς νομούς. Ομως παρόλη την κατακραυγή, ο Γ. Δρυς επέμενε στον περιορισμό της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου και απλώς έκανε μία "διορθωτική" πρόταση σύμφωνα με την οποία η περίοδος θα αρχίζει από 1η Νοέμβρη και θα λήγει στις 10 Απρίλη. Υποσχέθηκε δε ότι με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου, σύντομα θα γίνει συνολική ρύθμιση του θέματος των καυσίμων.

Φυσικά το "τερτίπι" αυτό δεν έγινε αποδεκτόκαι ο Ν. Γκατζής παρατήρησε εύστοχα: "Αφού έχετε την πρόθεση να ρυθμίσετε γενικά το θέμα ύστερα από τη μελέτη του Πολυτεχνείου, γιατί δεν αφήνετε να ισχύσει το καθεστώς όπως είναι μέχρι σήμερα: Το κάνετε αυτό για να ρίξετε στάχτη στα μάτια και για να παγιωθεί το καθεστώς που προτείνετε".

Σχολιάζοντας δε τα περί πάταξης του λαθρεμπορίου που είπε ο Γ. Δρυς ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Το λαθρεμπόριο δε γίνεται από τα μικρά και τα μεσαία στρώματα. Το λαθρεμπόριο γίνεται από τους μεγάλους". Κάλεσε δε την κυβέρνηση να απαντήσει τι έγινε με την προσφυγή για τα πεντακόσια περίπου δισεκατομμύρια δρχ. από τέλη που δεν πλήρωσαν τελικά στο δημόσιο "οι γνωστοί και μη άγνωστοι μεγαλοκαρχαρίες".

Χτες επίσης ψηφίστηκε, με τη διαφωνία του ΚΚΕ, η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των εισοδημάτων που αποκτούν η "Ιερά Μονή Σινά" και ο "Πανάγιος Τάφος" και η φορολόγηση των χρηματοοικονομικών προϊόντων που επονομάζονται "swap".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Μοντρέ

Δηλώσεις Βαν Ντε Μπρουκ και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ευθύνες στον Ντενκτάς

Ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά επιρρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ναυάγιο των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να διαδραματίσει θετικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τις σχέσεις με Κύπρο και Τουρκία, Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το απογοητευτικό αποτέλεσμα των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών απευθείας συνομιλιών του Προέδρου Κληρίδη και του Ρ. Ντενκτάς στο Γκλιόν. Θεωρεί ως απαράδεκτο τον όρο για πρόοδο που έθεσε ο Ρ. Ντενκτάς, να παγώσει η έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου στις αρχές του 1998 και επιβεβαιώνει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους, όπως συμφωνήθηκε το Μάρτη του 1995. Επικρίνει επίσης την πρόσφατη "συμφωνία σύνδεσης" Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων η οποία, όπως τονίζει, "δε συνέβαλε στη δημιουργία σωστού διαπραγματευτικού κλίματος στις άμεσες συνομιλίες".

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η χτεσινή τοποθέτηση της Κομισιόν έγινε μια μέρα μετά τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μετά τη δήλωση του προέδρου του, με την οποία επίσης επιρρίπτονται ευθύνες στον Ρ. Ντενκτάς, για την εμπλοκή του θέματος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμενε ακόμη και την τοποθέτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία ήρθε αργά προχθές το βράδυ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η ενημέρωση και η άποψη που εξέφρασε ο κ. Κόρντοβεζ στην ενημέρωσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ακριβής και παρουσιάζει τα γεγονότα όπως έγιναν. Είπε επίσης ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμφωνεί με τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δηλώσεις Κασουλίδη

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ετοιμάσει και μεθοδεύει τις αντιδράσεις της σε συνεννόηση με την Ελλάδα, σε περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών απειλών για ενσωμάτωση των Κατεχομένων. Ο Γ. Κασουλίδης τόνισε ότι ενσωμάτωση των Κατεχομένων από την Τουρκία θα δώσει στην Ελλάδα το δικαίωμα να ενταφιάσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξάλλου ο Γ. Κασουλίδης τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις συνεννοήσεις με την Ελλάδα, η Κύπρος θα βρίσκεται στην επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει το 2001 ή το 2002. Επίσης προέβλεψε ότι το 1998 θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στο μέλλον των απευθείας συνομιλιών ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί να υποβάλει οποιαδήποτε έγγραφα μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί δεν υπήρξε συμφωνία στο Μοντρέ. Η κυβέρνηση, είπε, θα αποφασίσει τι θα πράξει αν και όταν ο Γενικός Γραμματέας υποβάλει γραπτή εισήγηση, προσθέτοντας ότι το πιθανότερο είναι να ανταποκριθεί θετικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΟΛΟΥ
Πρόβλημα εισβολής και κατοχής το Κυπριακό

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το Παράρτημα Βόλου τηςΕλληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

"Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου καταδικάζει τη συμφωνία σύνδεσης του ψευδοκράτους με την Τουρκία και την αδιαλλαξία και προκλητικότητα του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ραούφ Ντενκτάς, που οδήγησε στο να διακοπούν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων, για το Κυπριακό, στο Μοντρέ.

Το Κυπριακό από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής τείνει όλο και περισσότερο να αιχμαλωτιστεί στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαφορών, με αποτέλεσμα να μην προωθείται το αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιημένη.

Ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού, ως προβλήματος εισβολής σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, είναι η αποτροπή της διχοτόμησης, με όποια μορφή και αν προωθείται. Μια λύση που δεν μπορεί να επέλθει, παρά με την απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων, την κατάδειξη του πραγματικού ρόλου των ΗΠΑ - ΕΕ ως υπονομευτών μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και τη διατράνωση του διεθνούς χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος.

Τέλος εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, στην κατεύθυνση εξουδετέρωσης των μηχανισμών ΝΑΤΟποίησης - διχοτόμησης της Κύπρου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ