Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
"Λιγοστεύουν" το χειμώνα για να καλύψουν τα ελλείμματα!
  • Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την περίοδο παροχής πετρελαίου με μειωμένο φόρο
  • Αντέδρασαν ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Την έντονη αντίδραση ακόμα και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συνάντησε η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει χτες, με τροπολογία στη Βουλή, την περίοδο κατά την οποία διατίθεται πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο φόρο, ρύθμιση η οποία πλήττει κυρίως τον πληθυσμό των ορεινών νομών της χώρας.

Τελικά η ψήφιση της τροπολογίας αναβλήθηκε για την προσεχή Τρίτη, καθώς η ΝΔ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και μπροστά στον κίνδυνο, λόγω και της διαφωνίας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η τροπολογία να καταψηφιστεί, η συνεδρίαση διακόπηκε.

Με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, αλλά με πραγματικό στόχο το χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς με την τροπολογία πρότεινε να περιοριστεί η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου με μειωμένο φόρο μόνο κατά την περίοδο από 15 Νοέμβρη μέχρι και 31 Μάρτη κάθε έτους.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της τροπολογίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,αφού χαρακτήρισε αδιανόητο το να ισχύει αυτή η ρύθμιση για τις ορεινές περιοχές, που ο χειμώνας αρχίζει από τις αρχές του Οκτώβρη, υπογράμμισε:

"Θεωρούμε ότι η πολιτική για την οποία μίλησε προχτές στη συνέντευξή του ο Γ. Παπαντωνίου είχε σχεδιαστεί με εκτιμήσεις που έγιναν πολύ νωρίτερα. Αρχίσατε τη λιτότητα με αυτήν την τροποποίηση που φέρνετε. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει μόνο η Αθήνα και τα παράλια, όπου το κλίμα είναι ήπιο. Υπάρχει και η Βόρεια Ελλάδα που υποφέρει πολύ πιο νωρίς από τις ημερομηνίες τις οποίες βάζετε. Εμείς θεωρούμε ανεπαρκές ακόμα και αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές. Στο Πήλιο, για παράδειγμα, από τις αρχές Οκτώβρη έχουμε χιόνια και οι σόμπες καίνε. Ιδιαίτερα οι μεγάλες ηλικίες, οι συνταξιούχοι έχουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο όποτε νομίζει ο καθένας. Τα μετράνε "τσίμα - τσίμα". Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να επεκταθεί το χρονικό όριο και να αρχίζει από την 1η Οκτώβρη, αν τελικά θέλετε να δώσετε στις τάξεις που υποφέρουν στις προβληματικές περιοχές ανακούφιση από τις καιρικές συνθήκες. Να παραμείνει δε μέχρι τον Απρίλη".

Αντίθετοι με την προτεινόμενη ρύθμιση ήταν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ διαφωνία εξέφρασαν και μία σειρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται κυρίως σε ορεινούς νομούς. Ομως παρόλη την κατακραυγή, ο Γ. Δρυς επέμενε στον περιορισμό της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου και απλώς έκανε μία "διορθωτική" πρόταση σύμφωνα με την οποία η περίοδος θα αρχίζει από 1η Νοέμβρη και θα λήγει στις 10 Απρίλη. Υποσχέθηκε δε ότι με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου, σύντομα θα γίνει συνολική ρύθμιση του θέματος των καυσίμων.

Φυσικά το "τερτίπι" αυτό δεν έγινε αποδεκτόκαι ο Ν. Γκατζής παρατήρησε εύστοχα: "Αφού έχετε την πρόθεση να ρυθμίσετε γενικά το θέμα ύστερα από τη μελέτη του Πολυτεχνείου, γιατί δεν αφήνετε να ισχύσει το καθεστώς όπως είναι μέχρι σήμερα: Το κάνετε αυτό για να ρίξετε στάχτη στα μάτια και για να παγιωθεί το καθεστώς που προτείνετε".

Σχολιάζοντας δε τα περί πάταξης του λαθρεμπορίου που είπε ο Γ. Δρυς ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Το λαθρεμπόριο δε γίνεται από τα μικρά και τα μεσαία στρώματα. Το λαθρεμπόριο γίνεται από τους μεγάλους". Κάλεσε δε την κυβέρνηση να απαντήσει τι έγινε με την προσφυγή για τα πεντακόσια περίπου δισεκατομμύρια δρχ. από τέλη που δεν πλήρωσαν τελικά στο δημόσιο "οι γνωστοί και μη άγνωστοι μεγαλοκαρχαρίες".

Χτες επίσης ψηφίστηκε, με τη διαφωνία του ΚΚΕ, η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των εισοδημάτων που αποκτούν η "Ιερά Μονή Σινά" και ο "Πανάγιος Τάφος" και η φορολόγηση των χρηματοοικονομικών προϊόντων που επονομάζονται "swap".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ