Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Μοντρέ

Δηλώσεις Βαν Ντε Μπρουκ και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ευθύνες στον Ντενκτάς

Ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά επιρρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ναυάγιο των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να διαδραματίσει θετικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τις σχέσεις με Κύπρο και Τουρκία, Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το απογοητευτικό αποτέλεσμα των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών απευθείας συνομιλιών του Προέδρου Κληρίδη και του Ρ. Ντενκτάς στο Γκλιόν. Θεωρεί ως απαράδεκτο τον όρο για πρόοδο που έθεσε ο Ρ. Ντενκτάς, να παγώσει η έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου στις αρχές του 1998 και επιβεβαιώνει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους, όπως συμφωνήθηκε το Μάρτη του 1995. Επικρίνει επίσης την πρόσφατη "συμφωνία σύνδεσης" Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων η οποία, όπως τονίζει, "δε συνέβαλε στη δημιουργία σωστού διαπραγματευτικού κλίματος στις άμεσες συνομιλίες".

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η χτεσινή τοποθέτηση της Κομισιόν έγινε μια μέρα μετά τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μετά τη δήλωση του προέδρου του, με την οποία επίσης επιρρίπτονται ευθύνες στον Ρ. Ντενκτάς, για την εμπλοκή του θέματος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμενε ακόμη και την τοποθέτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία ήρθε αργά προχθές το βράδυ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η ενημέρωση και η άποψη που εξέφρασε ο κ. Κόρντοβεζ στην ενημέρωσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ακριβής και παρουσιάζει τα γεγονότα όπως έγιναν. Είπε επίσης ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμφωνεί με τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δηλώσεις Κασουλίδη

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ετοιμάσει και μεθοδεύει τις αντιδράσεις της σε συνεννόηση με την Ελλάδα, σε περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών απειλών για ενσωμάτωση των Κατεχομένων. Ο Γ. Κασουλίδης τόνισε ότι ενσωμάτωση των Κατεχομένων από την Τουρκία θα δώσει στην Ελλάδα το δικαίωμα να ενταφιάσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξάλλου ο Γ. Κασουλίδης τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις συνεννοήσεις με την Ελλάδα, η Κύπρος θα βρίσκεται στην επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει το 2001 ή το 2002. Επίσης προέβλεψε ότι το 1998 θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στο μέλλον των απευθείας συνομιλιών ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί να υποβάλει οποιαδήποτε έγγραφα μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί δεν υπήρξε συμφωνία στο Μοντρέ. Η κυβέρνηση, είπε, θα αποφασίσει τι θα πράξει αν και όταν ο Γενικός Γραμματέας υποβάλει γραπτή εισήγηση, προσθέτοντας ότι το πιθανότερο είναι να ανταποκριθεί θετικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσεκτικά βήματα συνιστούν οι Ελληνοκύπριοι (2002-08-22 00:00:00.0)
Συνάντηση Κασουλίδη - ντε Σότο (2001-09-15 00:00:00.0)
Αρχίζει πάλι το πήγαινε - έλα των διπλωματών (2000-10-11 00:00:00.0)
Συνάντηση Ολμπράιτ - Κασουλίδη (1999-02-18 00:00:00.0)
Καταφτάνει ο προπομπός του Χόλμπρουκ (1997-08-27 00:00:00.0)
"Μεγάλα λόγια" από την Μ. Ολμπράιτ (1997-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ