Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "μαύρες τρύπες"

ΜΠΟΛΙΚΗ η φιλολογία των ημερών, περί της "μαύρης τρύπας" στον προϋπολογισμό. Βέβαια, στις προχτεσινές δηλώσεις του, ο Γ. Παπαντωνίου, ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τα σχετικά. Και δε χρειάζονταν άλλωστε. Εκείνο, που είπε, περί του 1998, ότι θα είναι έτος λιτότητας για το κράτος, φτάνει και περισσεύει...

***

Φανταστείτε τι θα πάθουν οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες του νέου προϋπολογισμού, όταν ακόμη και ο Γ. Παπαντωνίου, χαρακτηρίζει το 1998 έτος λιτότητας!

***

ΒΕΒΑΙΑ,"μαύρες τρύπες" υπάρχουν κι άλλες και μάλιστα, είναι πολύ, πολύ πραγματικές και όχι τεχνητές. Γι' αυτές, όμως, δε μιλάει κανένας. Μπορείτε να τις βρείτε μόνο στις σελίδες του "Ρ" και στα πανό, όσων έχουν την... κακή συνήθεια να κάνουν συγκεντρώσεις και πορείες.

***

Πάρτε για παράδειγμα τη δημόσια εκπαίδευση. Βρίθει "μαύρων τρυπών". Από αίθουσες και σχολεία, μέχρι δασκάλους και καθηγητές.

***

Αρκεί, να σκεφτείτε, ότι το υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει κάθε χρόνο (και τους απολύει με το τέλος της σχολικής χρονιάς) αρκετές χιλιάδες αναπληρωτές. Ποτέ, όμως, μέχρι σήμερα δεν έκανε την απλή κίνηση, να διορίσει άλλους τόσους εκπαιδευτικούς.

***

"ΜΑΥΡΕΣ τρύπες" και μάλιστα, πολύμορφες και θεόρατες υπάρχουν και στους τομείς της δημόσιας υγείας, της ασφάλισης, της κοινωνικής πρόνοιας, του αθλητισμού και του πολιτισμού, στο οδικό δίκτυο και τις δημόσιες συγκοινωνίες και γενικότερα σε όλους τους τομείς, όπου ο κάθε εργαζόμενος περιμένει και απαιτεί την ικανοποίηση των αναγκών του από το κράτος.

***

Για παράδειγμα, πηγαίνεις σ' ένα δημόσιο νοσοκομείο, επειδή έσπασες το πόδι σου και μέχρι να ξεπεράσεις τις διάφορες "μαύρες τρύπες", που θέλουν να σε καταπιούν, έχεις ανάγκη και νευροψυχιάτρου.

***

Παραδεχόμαστε, βέβαια, ότι αυτές οι "μαύρες τρύπες" είναι διαφορετικές. Επιτελούν... κοινωνικό έργο, αφού φροντίζουν, για τη σταθερότητα και την αναπαραγωγή του κοινωνικού μας συστήματος. Χάρη σ' αυτές, μπορεί και υπάρχει, θησαυρίζει και αναπτύσσεται το θεμέλιο της κοινωνίας μας, η "ιδιωτική πρωτοβουλία"...

***

Τι νομίζετε, δηλαδή; Αν υπήρχε ένα ουσιαστικά αναβαθμισμένο και ικανοποιητικό δημόσιο και πραγματικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα ή ένα πραγματικό και επαρκές Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα υπήρχαν ιδιωτικά σχολεία, παραπαιδεία και σχολάρχες ή ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικές εταιρίες και άλλα παρόμοια...;

***

ΜΠΟΡΕΙ η λαίδη Νταϊάνα να έχει φύγει, μέρες τώρα, από την Ελλάδα, αλλά αρκετά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ συνεχίζουν την ενασχόληση μαζί της. Κι αφού δεν είχαν τι άλλο να γράψουν, ισχυρίζονται ότι έμεινε ενθουσιασμένη από την εγχώρια κουζίνα και τον Ελληνα μάγειρα της θαλαμηγού.

***

Χαράς το πράμα... Οχτακόσιες χιλιάδες (800.000) δραχμές την ημέρα κόστιζε αυτή η θαλαμηγός. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, 25 περίπου εκατομμύρια το μήνα. Στο μάγειρα θα κολλάγανε...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσιονομικό πρόβλημα και δημοσιονομική απογραφή... (2004-05-23 00:00:00.0)
Στα όρια της εξαπάτησης (2001-05-11 00:00:00.0)
Λιτότητα για πάντα! (1999-12-21 00:00:00.0)
Τα μηνύματα των εκλογών, η κυβέρνηση και τα προγράμματα λιτότητας (1998-10-18 00:00:00.0)
Διεργασίες για ακόμα πιο σκληρή λιτότητα (1997-08-28 00:00:00.0)
ΑΦΑΙΜΑΞΗ του αγροτικού εισοδήματος (1997-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ