Σάββατο 23 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΟΚ
Πολύωροι σχεδιασμοί για την αντιλαϊκή επιδρομή

Η κυβέρνηση επισφράγισε το τέλος των διακοπών της με έναν εφ' όλης της ύλης σχεδιασμό για την προώθηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών της στην οικονομία, της υποτελούς τακτικής της στην εξωτερική πολιτική, των αντιδραστικών επεμβάσεών της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και των πυροτεχνημάτων εξαπάτησης του λαού

"Ολα στο βωμό της ΟΝΕ"! Αυτός είναι ο "όρκος", στον οποίο προέβησαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής πεντάωρης συνεδρίασής τους τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη. Το κομματικό όργανο, που συνεδρίασε διευρυμένο, με τη συμμετοχή των Γ. Παπαντωνίου, Αλ. Παπαδόπουλου και Θ. Πάγκαλου, έδωσε το "οκέι" στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας "να αψηφήσει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το πολιτικό κόστος και να βάλει βαθιά το νυστέρι",ώστε να επιτευχθεί η "μεγάλη ιδέα" της "σύγκλισης" με την ΕΕ... Τα παραπάνω αποτελούν προανάκρουσμα για την επιβολή εισοδηματικής πολιτικής βαρύτατης λιτότητας και εισαγωγής μέτρων καρατόμησης των κοινωνικών δαπανών, που θα συνοδευτούν από ενίσχυση του "παραμυθιάσματος" περί "κοινωνικού διαλόγου", "διαφάνειας" στα μεγάλα έργα και "πάταξης" της διαφθοράς...

Παράλληλα, στην εφ' όλης της ύλης εισήγηση του πρωθυπουργού τέθηκαν τόσο τα ζητήματα της αναγκαστικής συνένωσης των ΟΤΑ, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και ζητήματα εσωκομματικά, που άπτονται της κομματικής "ανασυγκρότησης", των δημοτικών εκλογών και της λεγόμενης "Κεντροαριστεράς". Θέματα, η συζήτηση για τα οποία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός φρόντισε, πάντως, να καθησυχάσει τους συνομιλητές του ενόψει της νέας συνεδρίασης, αναφέροντας εμμέσως ότι δε σχεδιάζει ανασχηματισμό.

Λιτότητα εφ'
όλης της ύλης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης στην εισήγησή του ανέφερε ότι κόμμα και κυβέρνηση πρέπει να πορευτούν με βασικό στόχο την υποταγή της χώρας στα κριτήρια της ΟΝΕ. Η πρόταξη του παραπάνω στόχου, σε συνδυασμό με την κυβερνητική καταστροφολογία, που θα επισείεται ως απειλή σε περίπτωση μη επίτευξής του, θα αποτελέσει τον ιδεολογικοπολιτικό κριό τρομοκράτησης του λαού, ώστε να προωθηθούν ακόμα σκληρότερα οικονομικά μέτρα, αρχής γενομένης με τον προϋπολογισμό.

Μιλώντας επί των οικονομικών ο Γ. Παπαντωνίου, αν και ισχυρίστηκε ότι η εξέλιξη στον τομέα των εσόδων "δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία", παραδέχτηκε ότι υπάρχει απόκλιση από τους κυβερνητικούς στόχους στον τομέα του πληθωρισμού. Απόκλιση που κατά τη γνώμη του οφείλεται σε "εξωγενείς" παράγοντες, όπως η ανατίμηση του δολαρίου, αλλά και αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών...

Η Βάσω Παπανδρέου, που προφανώς ανέμενε τη "σπόντα" του συναδέλφου της, εμφανίστηκε εφοδιασμένη με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά δεν ξεπέρασαν το 4%... Κατά τη γνώμη της, δε, το πρόβλημα του πληθωρισμού εντοπίζεται στα τιμολόγια των ζημιογόνων ΔΕΚΟ (προφανώς κατά την άποψή της θα λυθεί το πρόβλημα με το άμεσο ξεπούλημά τους), στις τιμές διαφόρων υπηρεσιών (θα λυθεί με την κατάργηση τομέων κοινωνικής πολιτικής και επέκταση του φιλελευθερισμού στην αγορά) και την έμμεση φορολογία.

Πάντως, το θέμα του πληθωρισμού αποφασίστηκε να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου, ίσως με τη συμμετοχή Σημίτη, ο οποίος ζήτησε από τον Γ. Παπαντωνίου να είναι προσεκτικότερο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην ανακοίνωση επίσημων στοιχείων σχετικά με τους οικονομικούς δείκτες.

"Καποδίστριας" με... κομματικό βιβλιάριο

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε συζήτηση και για το πρόγραμμα των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προερχόμενες μάλιστα από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η συζήτηση για τις συνενώσεις διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και συμφωνήθηκε το θέμα να επανεξεταστεί τη Δευτέρα το απόγευμα, οπότε και θα ξανασυνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αρχική πρόβλεψη για σύσταση 800 ΟΤΑ ανατρέπεται, καθώς αυτές θα ξεπεράσουν τις 1.000 ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ σε περιοχές που παρουσιάζει αυξημένη πολιτική δύναμη. Σε περιοχές δηλαδή όπως η Κρήτη, η Θεσσαλία, τα Δωδεκάνησα κλπ., αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συνενώσεων ώστε να παρακαμφθούν οι έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις από τοπικούς κοινοτάρχες και δημάρχους.Πάντως, με δηλώσεις του στο "Ρ" ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το θέμα έκλεισε και δεν πρόκειται να απασχολήσει εκ νέου την ΠΓ. Διέψευσε ότι έγινε εκτενής αναφορά στο ζήτημα και συμπλήρωσε ότι, απλά, ο ίδιος ενημέρωσε τα μέλη της ΠΓ για το πρόγραμμα, πράγμα που διήρκεσε ελάχιστα, πάντα κατά τα λεγόμενά του. Σημείωσε, ακόμα, ότι θα παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη. Στη συνέχεια και αφού λάβει την έγκριση του οργάνου, θα καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους τον Οκτώβρη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι την ερχόμενη βδομάδα θα γνωστοποιηθεί ποια διαφημιστική εταιρία θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος προπαγάνδισης των αναγκαστικών συνενώσεων, το οποίο και θα κοστίσει στους Ελληνες φορολογούμενους πάνω από 380 εκατομμύρια δραχμές.

Εμμονή στην
υποτέλεια

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα εμμείνει στην πολιτική της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως προκύπτει, παρά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη Μαδρίτη, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπεραμύνεται τη συμφωνίας, θα συνεχίσει να "παίζει" με ατυχή επιχειρήματα του τύπου "εκθέτουμε την Τουρκία" στη διεθνή κοινότητα και θα επιχειρήσει να εκκαθαρίσει το συντομότερο το τοπίο των εσωκομματικών αντιδράσεων. Γι' αυτό το λόγο αναμένεται σύγκληση της ΚΕ με αντικείμενο τα εθνικά θέματα στις 20 Σεπτέμβρη.

Πάντως η καθημερινή αποκάλυψη των αδιεξόδων της υποτέλειας αναγκάζει το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης να μιλά όλο και συχνότερα για "προβληματισμό" στο κυβερνητικό επιτελείο και να αναφέρει ως εκτιμήσεις που αποδίδονται στον Κ. Σημίτη τη θέση ότι "δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις" στα Ελληνοτουρκικά.

Εσωκομματικά σχέδια
λαϊκής εξαπάτησης

Στα ζητήματα της εσωκομματικής τακτικής ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε υπέρμαχος της επιτάχυνσης της "ανασυγκρότησης", αφού το Γενάρη θα υπάρξουν εκλογές στις Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και θέλει καταγραφή της ηγεμονίας του σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. Παράλληλα, αποφασίστηκε μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα συνοχής και πειθαρχίας των βουλευτών έγινε η πρόταση για τοποθέτηση στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας δυο μελών του ΕΓ και προτάθηκαν τα ονόματα των Στ. Μανίκα και Γ. Σουλαδάκη.

Τέλος, στο επίπεδο της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στα τεκταινόμενα περί της "Κεντροαριστεράς". Ο Κ. Σημίτης θέλει να επιτύχει τη "συντονισμένη δραστηριότητα" των διαφόρων ομίλων που προωθούν την παραπάνω πολιτική απάτη, καθώς αναγνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα οι λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της δημιουργούν την ανάγκη για περισσότερα δεκανίκια, αλλά και περισσότερα πυροτεχνήματα εξαπάτησης των πολιτών. Στα πλαίσια της επιχείρησης εξαπάτησης αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στις διαδικασίες "κοινωνικού διαλόγου", στις διακηρύξεις περί "διαφάνειας" στις προμήθειες του δημοσίου και στις υποσχέσεις για "ολοκλήρωση" όλων των μεγάλων έργων μέχρι το 2000...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζουν «αντεπίθεση» κατά του... λαού (2001-08-18 00:00:00.0)
Εσωκομματικές εκλογές με... ομοψυχία (2001-01-24 00:00:00.0)
Αρχίζει το ματς (1999-08-19 00:00:00.0)
"Καμία παρέκκλιση" από τη λιτότητα και την υποτέλεια (1997-08-26 00:00:00.0)
Πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών (1997-02-22 00:00:00.0)
Επί τάπητος "συμφωνίες" για την εξουσία (1996-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ