ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
Σελ. /41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό σχέδιο "Ι. Καποδίστριας"

Συνέλευση όλων των δημάρχων και κοινοταρχών στις 10 Σεπτέμβρη

Συνελεύσεις σε όλα τα χωριά, συναντήσεις με τους συντοπίτες στην Αθήνας και άλλα μέρη, ώστε να συντονίσει τις προσπάθειές της ενάντια στα πλήγματα των αναγκαστικών συνενώσεων, οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου. Στα πλαίσια της προσπάθειάς της ώστε να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί το αντιδημοκρατικό πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" που προβλέπει τις υποχρεωτικές συνενώσεις, η Συντονιστική Επιτροπή θα συγκαλέσει, στις 10 Σεπτέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, συνέλευση όλων των δημάρχων, κοινοταρχών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή αξιώνει να αποσυρθεί το απαράδεκτο πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας". Να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για φυσιολογικές συνενώσεις ανάπτυξης με τη συμμετοχή και τη θέληση των δημοτών. Να προωθηθεί η διακοινοτική συνεργασία με πόρους και έργα. Να θεσπιστούν ουσιαστικά κριτήρια για την ανάπτυξη της επαρχίας με εθελοντικές συνενώσεις και διακοινοτική συνεργασία. Να εξασφαλιστούν νομοθετικά, πριν από οποιαδήποτε συνένωση, τα οποιαδήποτε ευνοϊκά μέτρα που ισχύουν σήμερα για όλους τους οικισμούς κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων.

Στην ίδια ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει πως η κυβέρνηση αγνοεί ομόφωνες αποφάσεις των δημοτών αρκετών κοινοτήτων που αξιώνουν να μείνουν αυτοδύναμες, αγνοεί ακόμα ομόφωνες αποφάσεις γειτονικών κοινοτήτων που αξιώνουν να αποτελέσουν Δήμο. "Επιμένει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το αυταρχικό πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων, που στο όνομα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού, θα φέρει με βεβαιότητα λιτότητα στην επαρχία, υπερφορολόγηση και ταλαιπωρία στους δημότες, υποβάθμιση της ζωής σε χιλιάδες κοινότητες", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή. Συμπληρώνει πως καθημερινά σ' όλη την Ελλάδα πληθαίνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των αναγκαστικών συνενώσεων και κλιμακώνονται σε πιο μαχητικές μορφές εκφράζοντας την αγανάκτηση του λαού στο καταναγκαστικό πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας".

Τέλος η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει πως η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών να συνενώσει 67 δήμους και κοινότητες της Λέσβου σε τέσσερεις υπερδήμους χωρίς τις αναγκαίες γεωγραφικές και αναπτυξιακές προϋποθέσεις ταυτίζεται ουσιαστικά με την πρόταση του Περιφερειάρχη. "Φανερώνει ότι η κυβέρνηση αγνοεί μεγάλες ομόφωνες αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα υποβάθμισης της ζωής των δημοτών και εγκατάλειψης των χωριών που θα δημιουργηθούν", καταλήγει.

ΑΣΠΡΟΚΑΒΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Συνεχίζεται η καταστροφή της παραλίας

Συνεχίζεται η καταστροφή της πανέμορφης παραλίας στην περιοχή Ασπρόκαβος της Κοινότητας Νεοχωρίου, στη νότια Κέρκυρα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της κοινότητας, που έχουν συστήσει επιτροπή ενάντια στην αμμοληψία που γίνεται στην περιοχή.

Αυτή η συνειδητή περιβαλλοντική καταστροφή αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούνη από τους νομαρχιακούς συμβούλους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Κέρκυρας σε Νομαρχιακό Συμβούλιο και μετά από την επιμονή τους, στην τρίτη συνεδρίαση του συμβουλίου ψηφίστηκε ομόφωνα απόφαση που απαιτούσε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει την άδεια αμμοληψίας. Ακόμα ζητήθηκε από την υπηρεσία περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κέρκυρας να πάρει πίσω την έγκριση που είχε δώσει στην απαράδεκτη περιβαλλοντική μελέτη.

Η άδεια αμμοληψίας είχε δοθεί το Δεκέμβρη του '96 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κέρκυρας μετά από έντονες πιέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τη σύμφωνη γνώμη του νομάρχη Αν. Παγκράτη και του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σωτ. Βλάχου,ο οποίος κατά τα άλλα είναι στέλεχος του "οικολογούντος" ΣΥΝ.

Δρώντας υπόγεια και μυστικά, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ παραχώρησαν επανειλημμένες άδειες αμμοληψίας στην κατασκευάστρια εταιρία του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, που της παραχωρούσαν το δικαίωμα να αντλήσει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο κυβικά μέτρα άμμου από τη θαλάσσια περιοχή μπροστά από την παραλία της Κοινότητας Νεοχωρίου. Το Κοινοτικό Συμβούλιο του Νεοχωρίου, πιστεύοντας ότι θα πείσει τις αρμόδιες αρχές, άρχισε έναν καταιγισμό εγγράφων διαμαρτυρίας, αλλά συνάντησε την πλήρη αδιαφορία και τον εμπαιγμό. Αποκάλυψε συνεχείς παραβιάσεις και αυτών των όρων που έθετε η άδεια, αλλά τα αυτιά των αρμοδίων δεν ίδρωναν...

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά την παρέμβαση των νομαρχιακών συμβούλων της ΝΑΣ. Την Κοινότητα Νεοχωρίου επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε δέκτης της έντονης αγανάκτησης των κατοίκων για τον εμπαιγμό υπουργείου και νομαρχίας. Ο πρόεδρος της κοινότητας, η επιτροπή αγώνα και οι κάτοικοι ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τη μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί ο αιγιαλός της κοινότητας από τη λήψη πολύ μικρότερων ποσοτήτων άμμου μέχρι το 1985, οπότε και απαγορεύτηκε οποιαδήποτε αμμοληψία. Σημείωσαν επίσης, ότι ο αιγιαλός έχει επιβαρυνθεί και από τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων βράχων για την κατασκευή του λιμανιού της Λευκίμμης. Δήλωσαν, μάλιστα, αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στα αιτήματα των κατοίκων της κοινότητας και τόνισε ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μπορούσε να κατασκευαστεί με άμμο νταμαριού. Κάλεσε, τέλος, τους κατοίκους με τον ενωμένο αγώνα τους να αποτρέψουν τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί στην περιοχή. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι από τον εμπαιγμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και του νομάρχη ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει σήμερα στις 11.30 πμ,εκδήλωση στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας προς τιμήν του ΔΣΕ. Καλούνται όλοι οι αγωνιστές και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

- Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 6 πμ.

  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ της ΠΕΑΕΑ και ο Προσφυγικός Σύλλογος Η ΕΛΠΙΔΑ συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 27 - 8 - 97 στις 7 μμ,στην πλατεία της "Ελπίδας", στα Ανω Παλαιά Σφαγεία, για να τιμηθούν τα θύματα του ολοκαυτώματος της συνοικίας, πριν από 53 χρόνια, από τους ναζιστές Γερμανούς κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες.
  • Τα Παραρτήματα ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ,ΘΗΒΩΝ και η Κοινότητα ΟΙΝΟΗΣ συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 31 - 8 - 97 στις 10.30 πμ στο χώρο του μνημείου Κάζας (Σαλίγκαρου) προς τιμήν των πεσόντων μαχητών της Μάχης του Σαλίγκαρου που δόθηκε στις 13 - 8 - 1943 από τμήματα του ΕΛΑΣ Πάρνηθας, εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να τιμήσουν την επέτειο, με την παρουσία τους.
  • Ο Δήμος ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση την Κυριακή 7 - 9 - 97 στις 10.30 πμ,για να τιμηθεί ο ήρωας και μάρτυρας Νίκος Πλουμπίδης,στο σημείο που έπεσε (δασική έκταση πίσω από τη Μονή Δαφνίου) στις 14 Αυγούστου 1954, κάτω από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος.

- Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, όλους τους αγωνιστές και όλα τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αττικής να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Συνεχίζεται με επιτυχία η προφεστιβαλική δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου θα γίνουν το τετραήμερο 18 - 21 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σήμερα Κυριακή είναι οι εξής:

- Στη Γραμμενίτσα Αρτας,με θέμα το περιβάλλον.

- Στον Αι Μαθιά Κέρκυρας,με θέμα την παιδεία.

- Στη Λευκάδα,στη Νιγρίτα,στο Αργος και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης,με θέμα τα ναρκωτικά.

- Στην Αγιά Λάρισας,με θέμα την παιδεία.

- Στη Φαρκαδόνα στα Τρίκαλα,με θέμα τα αγροτικά.

Επίσης, σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Αρτα στις Κοινότητες Ανέζα και Κομπότι.

Οι ΟΤΑ δεν αντέχουν το κόστος συντήρησης σχολείων

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι κοινότητες της Μαγνησίας στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος συντήρησης των σχολικών κτιρίων της περιοχής, έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, Αχ. Κανταρτζής και Β. Μπούτας.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται ότι πολλά σχολεία είναι χρεωμένα στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, σε προμηθευτές καυσίμων κλπ. και επιπλέον οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προκειμένου να καλύψουν τις δαπάνες συντήρησης των σχολικών κτιρίων, αφού πολλά από αυτά είναι παλαιά, ενώ συχνά χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις, ιδίως στους χώρους υγιεινής.

Το σύνολο σχεδόν των ΟΤΑ, συνεχίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σ' αυτή τη δυσβάσταχτη "αρμοδιότητα" που τους ανατέθηκε χωρίς να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις και πρώτα απ' όλα η διάθεση των αναγκαίων πόρων. "Βέβαια, τονίζουν, κάποιοι ΟΤΑ - όπως ο Δήμος και ο Δδμαρχος Βόλου - καταφεύγουν στη γνωστή μέθοδο της φορολόγησης των δημοτών".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για το ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να διατεθούν στους ΟΤΑ οι αναγκαίοι πόροι προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν με επάρκεια τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και τις δαπάνες συντήρησης των σχολικών κτιρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ