ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Για σωστή αντικειμενική ενημέρωση

H επιστολογράφος μας Α.Κ. από την Αθήνα διατυπώνει κάποιες απόψεις - αντιρρήσεις της, όπως σημειώνει - στο δημοσίευμα του "Ρ", "Στο στόχαστρο και τα... κεφαλάκια!" που αναφέρεται στην πρόταση της Κομισιόν για την απαγόρευση της κατανάλωσης εντοσθίων των αιγοπροβάτων. Γράφει: "Είναι πιθανόν, είναι βέβαιο πιο σωστά, ότι πίσω από την πρόταση της Κομισιόν για την απαγόρευση της κατανάλωσης από το κοινό οργάνων - κεφαλάκια, νωτιαίος μυελός και σπληνάντερα - των αιγοπροβάτων, υπάρχουν σκοπιμότητες εμπορευματο - οικονομικές. Κάποιες κυβερνήσεις, οκτώ τον αριθμό, εξυπηρετούνται με την απαγόρευση και οι εκπρόσωποί τους την ψηφίζουν. Κάποιες άλλες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, την καταψηφίζουν. Και μη μας πούνε - θα είναι αστείο - ότι την πήρε ο πόνος την ελληνική κυβέρνηση για την αλλαγή της παραδοσιακής οικονομίας ή την αλλαγή παραδοσιακού τρόπου διατροφής, ή ακόμα αν θα κλείσουν κάποιες ταβέρνες.

Ανεξάρτητα από τις κοινοτικές οδηγίες, νομοθετικές ρυθμίσεις, άλλες μεθοδεύσεις, σκοπιμότητας κλπ. και το εάν επιβληθεί ή όχι η απαγόρευση, ως άτομο με ευαισθησία στα θέματα διατροφής από προσωπικές και άλλες εμπειρίες, αλλά προπαντός ως αναγνώστρια του "Ριζοσπάστη", που μ' ενδιαφέρει η καλοπιστία, η σοβαρότητα και η σωστή αντικειμενική ενημέρωση της εφημερίδας μας, στοιχεία που ως αξίες την ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα έντυπα, θα μου επιτρέψει ο συντροφος ανταποκριτής από τις Βρυξέλλες, Β. Γκίνιας, να διαφωνήσω μαζί του.

Κατ' αρχήν, δε νομιμοποιούμαστε νομίζω να θέτουμε εν αμφιβόλω, με μια μονοκοντυλιά, το πόρισμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας - άσχετα αν το επικαλούνται όποιοι και για όποιους λόγους - σχετικά με το ενδεχόμενο η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια να μεταδίδεται και στα αιγοπρόβατα και ενδεχόμενα στους ανθρώπους.

Το λεπτό όμως σημείο της υπόθεσης είναι - κατά τη γνώμη μου - ότι μέσα από ένα δημοσίευμα, αθέλητα, αντιστρατεύεσαι ένα ολόκληρο κίνημα κατά της κρεοφαγίας, η οποία ενοχοποιείται κατά τους ερευνητές και είναι αιτία των ασθενειών.

Πλούσια η βιβλιογραφία η οποία συνδέει την υγεία με τη διατροφή και την προληπτική ιατρική, πάνω σ' αυτό. Στην Ελλάδα γνωστό είναι το βιβλίο του γιατρού Ευθυμιάδη "Μέγας Οδηγός διαίτης", η μεγάλη σειρά του υγειηνιστή Πίτρου, καθώς επίσης και του Σαββίδη.

Παράλληλα με τη διεθνή βιβλιογραφία, σημαντικές και οι σύγχρονες ελληνικές εκδόσεις από γιατρούς και άλλους ειδικούς, γύρω από τα θέματα: Διατροφή - Υγεία - Πρόληψη.

Α. Κ.

Αθήνα

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Με άσφαιρα φυσίγγια

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ,Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Από καιρό μαγείρευαν την περιβόητη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Εκεί μαζεύτηκαν όλοι οι μεγαλοϋποστηριχτές, αλλά και οι μικρότεροι θαμώνες - όπως της χώρας μας και της γειτονικής Τουρκίας - για να συμφωνήσουν και επικροτήσουν τα σχέδια των ΝΑΤΟικών για είσοδο στη Συμμαχία των πρώην ανατολικών χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Ενα άλλο ζήτημα που έπρεπε να "λυθεί" ήταν οι "διαφορές" της πατρίδας μας με την Τουρκία. Εκεί λοιπόν στη Μαδρίτη και κάτω από την επίβλεψη του λεγόμενου "πλανητάρχη" Κλίντον και των καλών "συμμάχων" μας, θα τα "βρίσκαμε" με τον γείτονά μας.

Στην αρχή έκαναν οι δυο χώρες πως δεν ήθελαν, αλλά έτσι και λιγάκι τους στρίμωξαν και μένα απλό "σάραπ", τα "μάζεψαν" και υπέγραψαν το κείμενο που τους υπέδειξαν τα αφεντικά, τι να κάναν;

Και ακολούθησαν αγκαλιές και χειραψίες και ανοίχτηκαν σαμπάνιες. Τέλος, η διάσκεψη αυτή πήρε τέλος και ο καθένας αρχηγός γύρισε στην πατρίδα του. Ετσι έγινε και με τον δικό μας πρωθυπουργό, που γύρισε με την κουστωδία του, για να ενημερώσει το δόλιο το λαό από τα ΜΜΕ, για το μεγάλο του κατόρθωμα θριαμβολογώντας.

Ετσι, όλο αυτό το σκηνικό μου θύμισε την περιβόητη Συνθήκη του Μονάχου, με τους Ταλαντιέ, Τσάπερλεν και Χίτλερ, που αμέσως μετά τη λήξη της, την "πλήρωσε" η Τσεχοσλοβακία.

Τώρα στη χώρα μας κρίνονται τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο και η εδαφική της ακεραιότητα. Οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν να υπερασπίσουν την τιμή της πατρίδας, άρχισαν να πυροβολούν, αλλά τα φυσίγγια ήταν... άσφαιρα!

Με τη γλώσσα του περιθωρίου

ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ,Αθήνα. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, αλλά και ολόκληρη η εν γένει συμπεριφορά ορισμένης - δυστυχώς πολύ μεγάλης - μερίδας της νεολαίας μας, είναι εκτός ελέγχου. Στις αναμεταξύ τους συζητήσεις ακούς λέξεις που πιο παλιά μόνο από τους ανθρώπους των καταγωγίων θα ακούγονταν. Τους βλέπεις που κάθονται πάνω στα παγκάκια με λασπωμένες μπότες στο παρκάκι της γειτονιάς μου, αδιαφορώντας αν θα τα λερώσουν και αν οι ηλικιωμένοι ψάχνουν κάπου να καθίσουν. Γράφουν και λερώνουν τα μνημεία με τις πιο αισχρές λέξεις. Ειρωνεύονται τους γέρους και ανάπηρους και στις συγκοινωνίες σπρώχνουν για ν' ανέβουν και να στρωθούν σε κάθισμα, χωρίς να δείχνουν τον παραμικρό σεβασμό, για τους ανήμπορους. Και όμως αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και πρόβλημα δεν είδα πουθενά να στιγματίζεται, ν' αναφέρεται. Ούτε στις πορείες και διαδηλώσεις των καθηγητών, των μαθητών, των γονιών τους και γενικότερα των προοδευτικών ανθρώπων.

Η ΚΝΕ πρέπει ν' ασχοληθεί πιο ειδικά και σοβαρά μ' αυτό το ζήτημα. Να ξεκινήσει μια καμπάνια, τώρα μάλιστα που σε λίγο θα αρχίσει το Φεστιβάλ της. Πολύ φοβάμαι ότι η νεολαία μας μέσα σε λίγα χρόνια, δε θα μπορεί να μιλά τη γλώσσα μας, αλλά θα συνεννοείται με τη γλώσσα του περιθωρίου.

Προς τον Πρόεδρο Κ. Στεφανόπουλο

Υπάρχουν μερικές, κρίσιμες στιγμές, τόσο αποφασιστικές, στη ζωή των λαών ή και των πολιτικών ανδρών, που η τέτοια ή και αλλιώτικη στάση τους, σε γεγονότα βάζει τη σφραγίδα τους σ' όλη τους τη ζωή. Τους συνοδεύει ακόμη κι ύστερα από το θάνατο. Μιλά η ιστορία.

Τέτοια ήταν για παράδειγμα η στάση του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, μπροστά στις Θερμοπύλες. Πόσοι βασιλιάδες - δύο σε κάθε θητεία - στη Σπάρτη; Κι όμως, αυτουνού του Λεωνίδα το όνομα έμεινε τόσο ένδοξο, όχι μόνο για τη Σπάρτη, κι ούτε μόνο για την Ελλάδα!!! Επεσε "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος" με τους τριακόσιους του, κι έμεινε αθάνατος!

Κάτι ανάλογο θα λέγαμε και για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Ανάλογη με την αυτοθυσία τους ήταν και η ατυχία τους. Ο Λεωνίδας με τον Εφιάλτη και το μυστικό μονοπάτι, που αποκάλυψε στον Ξέρξη. Ο Παλαιολόγος με την Κερκόπορτα. Κάποιοι την άνοιξαν για να περάσουν οι ορδές του Μωάμεθ του πορθητή και να αλώσουν τη βασιλεύουσα, την Πόλη.

Πολλά ανάλογα γεγονότα, σημάδεψαν από τότε την ιστορία μας. Από πού κανείς ν' αρχίσει!

Σε τούτες όμως, τις ατελείωτες μέρες, κάτι το πολύ σημαντικό απειλεί την ελευθερία μας, τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Πρόκειται για την επικύρωση του Νόμου 2472/1997, για το ηλεκτρονικό φακέλωμα εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών κάθε ηλικίας.

Κήρυκας διαπρύσιος, φλογερός του φακελώματος, τι ειρωνεία, ο "αντιστασιακός" Ευαγ. Γιαννόπουλος! Απορώ για το μένος. Εκπλήσσομαι για το πάθος. Πάθος που τυφλώνει και δεν ξέρει τι λέγει.. Με τις κακοήθεις διαστρεβλώσεις του ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα! Ξεπέρασε τον χειρότερο εαυτό του.

Κρίσιμη, κρισιμότατη η στιγμή, για τα όσια και ιερά της πατρίδας. Τα ιερά και απαραβίαστα δικαιώματά μας. Η διαφύλαξη από το ηλεκτρονικό φακέλωμα επώνυμων και αφανών.

Κρίσιμη για όλους μας η στιγμή, κρισιμότερη όμως και αποφασιστική για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Ιστορικής σημασίας το δίλημμα! Θα επικυρώσει τον αντισυνταγματικό 2472/1990 νόμο; Νόμο και τυπικά άκυρο, αφού δε συγκέντρωσε στη Βουλή τον ανάλογο αριθμό ψήφων; Θα τον επικυρώσει και θα ντροπιάσει όλους τους ήρωες και μάρτυρες της ελευθερίας και της δημοκρατίας του Μοριά; Θα προσβάλλει τους Κολοκοτρωναίους και θα συνταχθεί με τους Νενέκους;

Θα τον επικυρώσει και θα ταυτιστεί με τον Ηρώδη - Ευ. Γιαννόπουλο - τον σφαγιαστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων;

Θα τον επικυρώσει και θα ντροπιάσει τ' όνομα, τη γενιά του, την τιμή του ύπατου αξιωματικού της χώρας μας;

Οχι! δεν μπορεί και δε θα υπογράψει το ηλεκτρονικό φακέλωμα του λαού... Δε θα το επικυρώσει. Θα το αναπέμψει σαν απαράδεκτο.

Αν παρά ταύτα, μας διαψεύσει, αν μας απογοητέψει - όλο το κρίμα, το κρίμα όχι μόνο των εκατομμυρίων, που υπάρχουνε, αλλά και το κρίμα αυτών που θα γεννηθούν φακελωμένοι, το κρίμα του μαρτυρικού, αλλά και τόσο ηρωικού ελληνικού λαού. Το κρίμα στο λαιμό του.

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ

Συγγραφέας, αντ/δρος της ΠΕΑΕΑ

"Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"

Πώς γίνεται σε μια εποχή που οι κεφαλαιοκράτες μεγαλώνουν τον μπεζαχτά τους, το κράτος διαρκώς να φτωχαίνει; Οι τραπεζίτες αυξάνουν τα κέρδη τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Εφοπλιστές, μεγαλοβιομήχανοι, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοπαραγωγοί και μεσάζοντες θησαυρίζουν και οι μόνοι που διαρκώς φτωχαίνουν είναι κράτος και εργαζόμενος ελληνικός λαός. Δυο φτωχοί συγγενείς, που δεν έχουν καμιά συγγένεια μεταξύ τους, ανόμοιοι, χωρίς ποτέ οι σχέσεις τους να 'ναι ομαλές!

Τώρα πώς γίνεται σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που οι πιο πολλές από τις πιο μεγάλες παραγωγικές μονάδες γίνονται προβληματικές και η μια μετά την άλλη κλείνουν ή ξεπουλιούνται, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργάτες, οι εργοδότες τους να πλουταίνουν; Ακατανόητα πράγματα.

Για όλα αυτά τα αινίγματα, ευτυχώς υπάρχει ο "Ρίζος", που μας τα κάνει "λιανά" και καταλαβαίνουμε τι σημαίνει κάθε κίνησή τους. Γι' αυτό και πρέπει να είναι ο "μπούσουλας" του κάθε εργαζόμενου, του κάθε καταπιεζόμενου, όλου του λαού.

Πρόσφατα διάβασα πως το ελληνικό δημόσιο προσανατολίζεται για πολύ μεγάλο δανεισμό, για να ξεπληρώσει τους προηγούμενους και.. πάει λέγοντας. Το μυαλό μου αμέσως έτρεξε στον "μεγάλο χαρισματικό" Τρικούπη, που επί πρωθυπουργίας του θησαύρισαν οι κατόπιν "μεγάλοι ευεργέτες" του έθνους.

Μήπως κάτι παρόμοιο δε γίνεται μέχρι σήμερα και ο λαός έχει μεσάνυχτα; Αλήθεια, τι έγιναν, σε ποιες τσέπες πήγαν τα δάνεια που έκαναν μέχρι τώρα; Σε ποιες τσέπες θα πάνε τα περισσότερα από το δανεισμό μαμούθ που ετοιμάζονται να κάνουν; Λύση υπάρχει, δοκιμασμένη, θα έρθει ένας νέος Τρικούπης και θα πει: "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Φεύγοντας δε για το Παρίσι, θα πει χασκογελώντας στους ξένους και ντόπιους δανειστές: "πάρτε τώρα τον ελληνικό λαό, δέστε τον στις γαλέρες και άστε τον εκεί να τραβάει κουπί καμιά 150ριά χρόνια και να δούμε αν θα έχει ξεχρεώσει!".

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΓΑΛΟΦΩΝΟΣ

Αθήνα

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ.Το γραπτό σας, που προορίζατε για το αθλητικό τμήμα του "Ρ", το διαβιβάσαμε στην ΚΕ του Κόμματος.

- ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΑΚΟΛΑ,Αρτα. Το γράμμα σας με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας που αφορούν την εφημερίδα μας το λάβαμε. Παίρνουμε υπόψη μας τη γνώμη σας.

- ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΤΖΑΤΟΓΛΟΥ,Γαλάτσι, Αθήνα. Η αναφορά που μας στείλατε, σχετικά με διαφορά σας με το Γενικό Λογιστήριο, έχει ορισμένες ασάφειες. Εάν θέλετε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά.

- ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΟΥΡΤΗ,Καισαριανή, Αθήνα. Στο γράμμα που μας στείλατε, καταπιάνεστε με πολλά θέματα συγχρόνως.

- ΣΤΑΘΗ ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟ,Θεσσαλονίκη. Διαβάσαμε το σημείωμά σας. Στείλτε μας τηλέφωνό σας και το βιβλίο.

- ΘΟΔΩΡΟ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟ,Πηγή Αξιούπολης, Ν. Κιλκίς. ΣΤΑΘΗ ΚΡΗΤΙΚΟ,Μαντούδι Εύβοιας. Πήραμε τα γράμματά σας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ