ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαθρεμπόριο καυσίμων στον Αστακό

Το υπουργείο Οικονομικών ερευνά για την ύπαρξη τυχόν ευθυνών υπηρεσιών του υπουργείου στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και για ολιγωρία στην άσκηση των καθηκόντων τους σχετικά με καταγγελίες υποθέσεων λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων στο νομό.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι στις 26-8-1997 κατασχέθηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας τρία βυτιοφόρα, που μετέφεραν 98.000 λίτρα βενζίνης σούπερ χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Ρ" σε χτεσινό δημοσίευμά του, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του λιμανιού του Αστακού, έκανε λόγο για πληροφορίες περί λαθρεμπορίας, οι οποίες τελικά και επιβεβαιώνονται. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αναθέσει στο δημόσιο τη διαχείριση του λιμανιού που στοίχισε τουλάχιστον 16 δισ. δρχ., βάζοντας τέλος στις αναποτελεσματικές προσπάθειες αναζήτησης ιδιώτη, που κινδυνεύουν να ανατινάξουν όλη την επένδυση στον αέρα.

Απούλητα μήλα στην Ημαθία

Οι συνεταιρισμοί του νομού αναζητούν τη στήριξη των τοπικών φορέων και ζητούν από το υπουργείο Γεωργίας να δώσει λύση στο πρόβλημά τους

Για τρίτη συνεχή χρονιά οι μηλοπαραγωγοί της Ημαθίας βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής τους και τη μείωση του εισοδήματός τους.

Ιδιαίτερα φέτος, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή, υπάρχει υπερπαραγωγή, χαμηλής όμως ποιότητας. Αυτό έχει επίπτωση τόσο στις εξαγωγές, όσο και στη διάθεση του προϊόντος στην εγχώρια αγορά και κατ' επέκταση στην ποσότητα απόσυρσης στις χωματερές. Με το νέο κανονισμό για τα οπωροκηπευτικά προβλέπεται ότι μπορεί να αποσυρθεί το 50% της αντίστοιχης παραγωγής που προωθήθηκε στο εμπόριο. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 κιλά μήλα εμπορίας μπορούν να πάνε στην απόσυρση μόνο 50%. Σταδιακά αυτό το ποσοστό θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια στο 10%.

Οι βιομηχανίες κονσέρβας και χυμοποίησης μήλου αγοράζουν ελάχιστες ποσότητες της παραγωγής και αυτές στην εξευτελιστική τιμή των 17 δραχμών το κιλό. Ενώ αντίστοιχα η τιμή απόσυρσης είναι 40 δρχ. το κιλό. Ετσι πολλοί αγρότες αναγκάζονται, προκειμένου να μην τους μείνει η παραγωγή στα χέρια, να την πουλάνε έστω και με 17 δραχμές, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν και την απόσυρση μέρους του προϊόντος τους.

Εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών Μηλοπαραγωγών του νομού, αναζητούν τη στήριξη των τοπικών φορέων και ζητούν από το υπουργείο Γεωργίας να δώσει λύση στο πρόβλημά τους, αφού ο αρμόδιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης είναι αυτός που υπέγραψε τον κανονισμό της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά και έδεσε χειροπόδαρα τους αγρότες. Απαιτούν να βρεθεί διέξοδος προώθησης είτε στην ντόπια αγορά, είτε στις βιομηχανίας επεξεργασίας μήλου, προκειμένου να μη μείνει η παραγωγή στα χωράφια και τα ψυγεία.

ΣΕΡΡΕΣ
Κινητοποιήσεις στην Ενωση Συνεταιρισμών

Σε πενθήμερες, επαναλαμβανόμενες, κυλιόμενες, απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από τη Δευτέρα (8 Αυγούστου) οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών, αντιδρώντας στις μαζικές απολύσεις που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η διοίκηση της ΕΑΣ.

Παράλληλα, το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι θα κάνουν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να συζητήσουν εκτενέστερα τις επιπτώσεις από το εξυγιαντικό πρόγραμμα της ΑΤΕ, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται και οι μαζικές απολύσεις συναδέλφων τους.

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΣ Σερρών και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν εξ αρχής απορρίψει τη λογική του εξυγιαντικού προγράμματος που έχει επιβάλει η ΑΤΕ και έχει υιοθετήσει η ΕΑΣ. Δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δε θα επιτρέψουν απολύσεις, ότι συμφωνούν με μετατάξεις σε ομοειδείς οργανισμούς και τέλος σε ένδειξη καλής θέλησης αποδέχονται μόνο τη λύση της αποσυμφόρησης προσωπικού με οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι η σημερινή οικονομική επιδείνωση της Οργάνωσης δημιουργεί παρενέργειες που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και την ίδια της ύπαρξη της ΑΣΟ. Ηδη υπάρχουν προβλήματα στην καταβολή δεδουλευμένων, αποζημιώσεων όσων οικειοθελώς αποχώρησαν, στην εφαρμογή της ΣΣΕ για το 1997 κλπ. Καταλήγοντας τονίζουν ότι μέσα από τη συγκεκριμένη πολιτική εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και τίθεται σε αμφισβήτηση η αξιοπρέπεια και το μέλλον εκατοντάδων οικογενειών.

Παραίτηση για βουλευτική υποψηφιότητα

Με τη δικαιολογία πως θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Γεωργίας Γιώργος Κουμαντάκης υπέβαλε την παραίτησή του. Ο Στ. Τζουμάκας έκανε χτες αποδεκτή την παραίτησή του, την οποία ο Γ. Κουμαντάκης είχε υποβάλει από τις 30 Ιούνη 1997.

Το ΣτΕ αντίθετο με νέες οργανικές θέσεις

Μόνο η μεταφορά υφιστάμενων οργανικών θέσεων σε άλλους επιτρέπεται και όχι η σύσταση νέων στους οργανισμούς των υπουργείων και των υπηρεσιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχαν καταθέσει για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ο υπουργός Οικονομικών και οι υφυπουργοί Υγείας και Εσωτερικών για την έγκριση οργανισμού διοίκησης και λειτουργίας του Θεραπευτηρίου Παθήσεων Χανίων. Ωστόσο, το ΣτΕ με βάση το νόμο 2503/1997 (για την οργάνωση, στελέχωση και διοίκηση της περιφέρειας), που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, έκρινε ότι το σχέδιο του ΠΔ δεν προτείνεται νόμιμα, επειδή δε διευκρινίζεται αν υπάρχει αύξηση κλινών και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και για το λόγο ότι δε γίνεται μεταφορά υφιστάμενων θέσεων, αλλά νέων.

Δηλαδή, το ΣτΕ δεν προχώρησε στην επεξεργασία του ΠΔ και ζήτησε από τη διοίκηση να διευκρινιστεί εγγράφως αν με το υπό επεξεργασία σχέδιο συνίστανται νέες θέσεις ή απλώς ανακατανέμονται οι υπάρχουσες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ