Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απούλητα μήλα στην Ημαθία

Οι συνεταιρισμοί του νομού αναζητούν τη στήριξη των τοπικών φορέων και ζητούν από το υπουργείο Γεωργίας να δώσει λύση στο πρόβλημά τους

Για τρίτη συνεχή χρονιά οι μηλοπαραγωγοί της Ημαθίας βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής τους και τη μείωση του εισοδήματός τους.

Ιδιαίτερα φέτος, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή, υπάρχει υπερπαραγωγή, χαμηλής όμως ποιότητας. Αυτό έχει επίπτωση τόσο στις εξαγωγές, όσο και στη διάθεση του προϊόντος στην εγχώρια αγορά και κατ' επέκταση στην ποσότητα απόσυρσης στις χωματερές. Με το νέο κανονισμό για τα οπωροκηπευτικά προβλέπεται ότι μπορεί να αποσυρθεί το 50% της αντίστοιχης παραγωγής που προωθήθηκε στο εμπόριο. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 κιλά μήλα εμπορίας μπορούν να πάνε στην απόσυρση μόνο 50%. Σταδιακά αυτό το ποσοστό θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια στο 10%.

Οι βιομηχανίες κονσέρβας και χυμοποίησης μήλου αγοράζουν ελάχιστες ποσότητες της παραγωγής και αυτές στην εξευτελιστική τιμή των 17 δραχμών το κιλό. Ενώ αντίστοιχα η τιμή απόσυρσης είναι 40 δρχ. το κιλό. Ετσι πολλοί αγρότες αναγκάζονται, προκειμένου να μην τους μείνει η παραγωγή στα χέρια, να την πουλάνε έστω και με 17 δραχμές, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν και την απόσυρση μέρους του προϊόντος τους.

Εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών Μηλοπαραγωγών του νομού, αναζητούν τη στήριξη των τοπικών φορέων και ζητούν από το υπουργείο Γεωργίας να δώσει λύση στο πρόβλημά τους, αφού ο αρμόδιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης είναι αυτός που υπέγραψε τον κανονισμό της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά και έδεσε χειροπόδαρα τους αγρότες. Απαιτούν να βρεθεί διέξοδος προώθησης είτε στην ντόπια αγορά, είτε στις βιομηχανίας επεξεργασίας μήλου, προκειμένου να μη μείνει η παραγωγή στα χωράφια και τα ψυγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ