Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή το σχέδιο "Καποδίστριας"

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των καταργήσεων των κοινοτήτων

Τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" και τη στήριξή του στις ενέργειες με στόχο την απόσυρσή του, εξέφρασε χτες, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα,σε συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των καταργήσεων των κοινοτήτων.Κοινή πεποίθηση υπήρξε η ανάγκη ενημέρωσης του ελληνικού λαού για την ουσία και τις συνέπειες από την ενδεχόμενη εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας, της φορολόγησης και αφαίμαξης του πολίτη, μέσω "ισχυρών" δήμων - επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των κοινοταρχών παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ήδη το 80% των κοινοτήτων, που οδηγούνται σε κατάργηση με το σχέδιο "Καποδίστριας", έχουν εκφράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την αντίθεσή τους. Σημείωσαν ότι η αντίθεση βασίζεται στην εκτίμηση πως το κυβερνητικό σχέδιο δε θα βοηθήσει την ύπαιθρο, δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματά της, δε θα οδηγήσει τελικά σε ανάπτυξη. Κατήγγειλαν επίσης ότι η κυβέρνηση, ενώ επικαλείται το μαρασμό της υπαίθρου για να προωθήσει το σχέδιό της, την ίδια ώρα χρωστά στην κάθε κοινότητα ποσά ίσα με το διπλάσιο απ' όσα παίρνουν σήμερα από τη ΣΑΤΑ.

Αυτό που πράγματι θέλει να κάνει είναι να αυξήσει τα τέλη και τους φόρους κι αυτό μπορεί να το πετύχει καλύτερα με δήμους απομακρυσμένους από το λαό, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της επιτροπής και υπενθύμισαν ότι ο σημερινός υφυπουργός Εσωτερικών, Στ. Μπένος,είχε πει στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ πως αν οι δήμοι θέλουν να προσφέρουν στον τομέα του πολιτισμού θα πρέπει να επιβάλουν πολιτιστικό τέλος.

Καταγγέλλοντας και τον αυταρχισμό, με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει το σχέδιό της, ο δήμαρχος Αγ. Κωνσταντίνου Αιτωλοακαρνανίας, που τελεί υπό κατάργηση, υπενθύμισε πως 9.000 δημότες στην περιοχή ψήφισαν κατά του σχεδίου "Καποδίστριας" με μόνο 12 ψήφους λευκό. Αυτή είναι, είπε, η λαϊκή θέληση και η κυβέρνηση οφείλει να την πάρει υπόψη.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από το 1994 είχε σημειώσει πως η κυβέρνηση για να περάσει την πολιτική της θα επιδιώξει να στήσει τοπικούς μηχανισμούς, που θα δουλεύουν για το κράτος. Στην ουσία, είπε, αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι μεταρρύθμιση του κράτους για να περάσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, του χτυπήματος της αγροτικής παραγωγής κ.ά. Είναι ισχυροποίηση του κράτους. Εχει φτιάξει η κυβέρνηση ήδη το πλαίσιο που αναγκάζει την Αυτοδιοίκηση να εφαρμόσει την πολιτική της.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, η οποία επεκτάθηκε και στο θέμα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε τη θέση του Κόμματος ότι κριτήριο για τις συνεργασίες που θα γίνουν δε θα είναι η συμφωνία με το πρόγραμμα του ΚΚΕ, αλλά οι θέσεις που από σήμερα παίρνουν, όσοι επιθυμούν μία τέτοια συνεργασία, απέναντι στα λαϊκά προβλήματα. Ζητάμε, είπε, από τώρα να συναντηθούμε στους αγώνες για τα λαϊκά προβλήματα, για την παιδεία, για την υγεία, για τους αγρότες κ.α.

"Πρέπει να πολεμηθεί..."

"Σκοπός των λεγόμενων συνενώσεων είναι η δημιουργία αυταρχικών και αντιλαϊκών διοικητικών μηχανισμών, άμεσα εξαρτημένων από το κράτος, μακριά από το λαό, που στόχο έχουν να επιβάλλουν μια πολιτική λιτότητας πιο σκληρή από αυτή που υπάρχει σήμερα, νέους φόρους, νέα αφαίμαξη του λαού", σημείωσε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνάντησης, η Αλ. Παπαρήγα. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως το νομοσχέδιο του "Καποδίστρια" πρέπει να πολεμηθεί ώστε να μη φτάσει στη Βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει όλες τις ενέργειες που εκδηλώνονται πανελλαδικά και "εκφράζουν μια πλατιά συσπείρωση πέρα και ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές τοποθετήσεις και εντάξεις". "Η δυναμική αυτού του κινήματος δείχνει ωριμότητα και αφύπνιση του λαού, συνέχισε. Αποκρούουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης που θέλει να εμφανίσει, ιδιαίτερα τους κατοίκους των κοινοτήτων της υπαίθρου, τους ταλαιπωρημένους αγρότες, σαν ανώριμους και καθυστερημένους και το κίνημά τους σαν ένδειξη μιας τέτοιας κατάστασης". Για να συμπληρώσει πως η συκοφάντηση ενός αγώνα είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων της κυβέρνησης και του τρόπου που προσπαθεί να επιβάλλει τα σχέδιά της.

"Αντίθετος ο λαός της υπαίθρου"

"Το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" δεν απαντά στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος, δεν προβλέπει την ανάπτυξή της. Αποβλέπει στην αύξηση της φορολογίας, των ανταποδοτικών τελών", δήλωσε, εκ μέρους την Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής ο Γιώργος Χατζοπλάκης,πρόεδρος Κοινότητας Καρδιτσομαγούλας Καρδίτσας. Ο ίδιος, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο, τόνισε πως ο λαός της υπαίθρου δεν πρόκειται να αποδεχτεί την κατάργηση των κοινοτήτων. Στο σημείο αυτό η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι η ύπαιθρος έχει ανάγκη από έργα που να στηρίζουν την αγροτική παραγωγή, τη γεωργία, την κτηνοτροφία. "Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι να γίνονται έργα εναντίον των λαϊκών στρωμάτων. Τα μόνα έργα που γίνονται είναι αυτά που συμφέρουν τη διακίνηση εμπορευμάτων των μεγάλων επιχειρήσεων", επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα.

"Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αντιδράσεις είναι λίγες, γιατί προχωρά σε διαφήμιση του σχεδίου της, με χρήματα μάλιστα του δημοσίου;" σημείωσε ο Γ. Χατζοπλάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφισμάτων, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι αν θέλουν την κατάργηση των κοινοτήτων ή όχι. Οπως δήλωσε, συνεχίζεται η συγκέντρωση των αποφάσεων των κοινοτικών συμβουλίων, που έχουν ταχθεί κατά του "Ι. Καποδίστριας", και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Παράλληλα, προωθείται η διενέργεια δημοψηφισμάτων και λαϊκών συνελεύσεων όπου δεν έχουν γίνει. Αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών θα είναι η πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, σε χρόνο που θα εξαρτηθεί από την κατάθεση του νομοσχεδίου.

  • Η γραμματεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των καταργήσεων των κοινοτήτων συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΟΛ.ΑΝ., Αντ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε αντίθετος με το κυβερνητικό πρόγραμμα και συμπλήρωσε ότι το έργο της Επιτροπής βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Πάντως, η στάση της ΠΟΛ.ΑΝ. χαρακτηρίζεται, επιεικώς, αντιφατική. Και ο πρόεδρός της με δηλώσεις του και κείμενο του κόμματος με τις προτάσειςγια το ζήτημα, έχει εκφράσει την άποψη πως "μπροστά στην εμμονή της κυβέρνησης, έχουμε επισημάνει ήδη την ανάγκη διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων, εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα". Ετσι, διαφωνία με την ουσία του προγράμματος, για συνενώσεις δίχως κίνητρα και κριτήρια, δεν εκφράζεται. Απλά, αυτό πρέπει να "καθαγιαστεί" με την άποψη των κατοίκων που αντιδρούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ